Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

U Prahy vyroste do roka další logistický areál. Práci by zde mělo najít na 400 lidí

Nový areál Logport Prague West vyrůstá v Jinočanech u Prahy.
Se svolením Logport Development
Věra Tůmová

Na západním okraji Prahy má vzniknout nový obchodně-průmyslový areál o celkové pronajímatelné ploše 150 tisíc metrů čtverečních. V Jinočanech v blízkosti pražského okruhu jej postaví český developer Logport Development. Podle vedení firmy by měla být většina projektu dokončena už příští podzim.

Reklama

Výstavba nového logistického areálu v Jinočanech na západě Prahy začala už letos v prvních podzimních dnech. Na ploše padesát tisíc metrů čtverečních tu česká developerská společnost Logport Development staví svůj první velký projekt Logport Prague West. Celková pronajímatelná plocha tohoto areálu by měla být po dostavbě 150 tisíc metrů čtverečních. Většina areálu by přitom měla být hotova už v průběhu podzimu příštího roku. Stavět se zde ale bude minimálně až do konce prvního čtvrtletí roku 2024. V areálu by po dokončení mělo podle developera najít práci až 400 lidí.

Nejprve byli místní proti

Logport v Jinočanech naskočil původně už do rozjetého projektu, který se ale podle starostky místním vůbec nezamlouval. Díky vzájemné spolupráci developera s radnicí i obyvateli se však situace postupně začala zlepšovat. „Od doby, kdy společnost Logport vstoupila do zcela nepřijatelného projektu, došlo k výrazné a pozitivní změně. Společnost respektovala připomínky občanů, spolků a obce. Výsledkem je uzavření smlouvy o limitech projektu, která přesně definuje parametry celého území i řešeného projektu a dále navazující smluvní dokument – investorská smlouva, která řeší a pojmenovává finanční podporu rozvoje naší obce, zejména její budoucí infrastrukturu,“ popisuje vývoj projektu starostka Jinočan Miluše Čančíková. 

Areál kombinuje různé typy využití

Logport Prague West bude nakonec po dostavbě tvořit sedm LogSpace hal specializovaných pro městskou logistiku, distribuci a lehkou výrobu. V dalších čtyřech halách zvaných LogBox by měly vzniknout prostory primárně pro menší sklady a výrobní firmy, showroomy, velkoobchodní prodejny a kanceláře. Areál se podle developerské společnosti staví v nejvyšším environmentálním standardu s důrazem na co největší využití alternativních zdrojů energie.

„Naše projekty se odlišují zejména v typech budov a jejich využití, které jsme schopni v rámci jednoho parku umístit. Od skladování a lehkou výrobu, přes showroomy, obchodní plochy a kanceláře, až po restauraci a čerpací stanice. Velký důraz klademe na dopad našich komerčních zón na místní dopravní infrastrukturu,“ říká ředitel developerské společnosti Logport Development David Vais. Budoucnost českého developmentu a urbanismu je tak podle něj především v kombinaci různých typů využití budov a prostor na jednom území. 

CEO Accolade Milan Kratina

Kratina z Accolade: Nájmy ještě porostou. O kolik, to se uvidí na začátku roku

Výnosnost fondu dokážeme udržet díky sjednaným inflačním doložkám. Důležitá je také lokace našich průmyslových či distribučních center, do kterých investujeme. Vždy si vybíráme ta nejlepší místa, říká miliardář Milan Kratina, šéf největšího českého realitního fondu Accolade.

Přečíst článek

Součástí nového logistického parku Logport Prague West, který by měl doplňovat stávající zástavbu, by proto měl být i retail park, který zde postaví developerská skupina Portin. „V Logport Prague West postavíme retail park o celkové ploše 5 800 metrů čtverečních, který je již zcela pronajat. Prodejnu potravin Lidl obklopí obchody Pepco, Kik, SuperZoo, drogerie a tabák. K dispozici bude ještě prodejna rychlého občerstvení Burger King, Benzina express a parkoviště pro 200 aut. Výstavbu nízkoenergetických nemovitostí zahájíme v druhém čtvrtletí 2023. Otevření plánujeme na přelomu let 2023 a 2024,“ odhaduje spolumajitel Portin Jindřich Kukačka.

Hala Accolade u Chebu

Největší logistická hala v Česku vyroste u Chebu. Investorem je Accolade

U Chebu vyroste do tří let největší logistická hala v Česku. Investorem je společnost Accolade. A ačkoli hala ještě nestojí, její předpronájem už je letošní největší obchodní transakcí ve druhém čtvrtletí.

Přečíst článek

Téměř polovinu plochy nového areálu v Jinočanech by měly podle developera tvořit stromy, keře a další rostliny. A současně i jednotlivé haly by měla ze 30 procent pokrývat zeleň. Celá zóna by tak měla vizuálně navazovat na okolní rezidenční část obce, od které by měla být oddělena přírodním zatravněným valem se vzrostlými stromy. Developer zde radnici slíbil vybudovat vedle čtyř nových autobusových zastávek MHD i tři cyklostezky a chodníky, které propojí Prahu a Středočeský kraj. 

Logport Development je česká developerská společnost zaměřující se na budování klíčové městské infrastruktury. Společnost byla založena v roce 2018 a momentálně připravuje dva projekty - Logport Prague West na západě a Logport Kladno Poldi na severozápadě Prahy.   

Logistický areál v Kojetíně na Moravě, kde nyní působí již druhý sklad Amazonu.

Amazon v Kojetíně otevře logistické centrum za pět miliard. Zaměstná dvě tisícovky lidí i roboty

Pětimiliardové obří logistické centrum pro Amazon v moravském Kojetíně je hotovo.  Zaměstná dvě tisícovky lidí i roboty.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Martin Baláž, country manager pro ČR, SR a Maďarsko.

Expert: Český stavební zákon patří k nejhorším na světě. Pokud se nezmění, bude to brzdit ekonomiku

Přečíst článek
Natáčení podcastu s generálním ředitelem Panattoni Pavlem Sovičkou

Pavel Sovička z Panattoni: Slováci i Poláci vítězí miliardové zakázky častěji než my

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme