Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropské průmyslové parky zajímají nejen výrobní firmy, ale také velké nemovitostní fondy a investory

Distribuční centrum Shipmonk v Chebu
PR Accolade

Průmyslové haly a parky jsou v Česku i celé Evropě na vzestupu. Souvisí to s aktuálními trendy, kdy se výrobní firmy přesouvají zpět do Evropy a chtějí být blíže svým zákazníkům. Největší zájem je o nemovitosti v atraktivní lokalitě, které splňují alespoň základní stupeň udržitelnosti. Ty jsou ostatně velmi oblíbené i mezi nemovitostními fondy, které tento typ komerčních prostor stále častěji zařazují do svých portfolií.

Reklama

Zatímco dříve se firmy při volbě distribučního řešení rozhodovaly primárně podle ceny, dnes se situace na trhu částečně mění. Na ceně samozřejmě stále záleží, do popředí se ale dostávají i některé další faktory. „Základními kritérii bývají poloha a dostupnost nemovitosti vzhledem k dopravním tepnám a infrastruktuře. Důležitým faktorem je také kvalita a dispozice prostor, která musí odpovídat potřebám a specifikacím nájemce,“ říká Lukáš Répal, jednatel projektových společností fondu a provozní ředitel skupiny Accolade, která má ve svém portfoliu průmyslové nemovitosti po celé Evropě. 

Mezi nejvyhledávanější lokality v Česku patří obecně okolí Prahy, kde se koncentruje velké množství firem. Míst, kde se dají stavět nové projekty, tu ale postupně ubývá a nabídka je omezená. Značný zájem je také o Brno a okolí, Plzeň nebo industriální oblasti v severních, východních a západních Čechách.

„Accolade má silné zastoupení v Karlovarském kraji, už několik let jsme tu vůbec největším investorem. Lokalita je zajímavá svou výbornou dopravní infrastrukturou a skvělou strategickou polohou s ohledem na blízkost německých hranic. Kromě toho tu nechybí kvalitní pracovní síla. Jako jednu z výzev do budoucna ale určitě vnímám další rozvoj kvalifikované pracovní síly, například formou podpory tamního vzdělávání, a to i s ohledem na fakt, že v Karlovarském kraji není v tuto chvíli žádná veřejná univerzita. Dostatek vzdělaných lidí je přitom pro firmy klíčový,“ vysvětluje Répal.  

Reklama

Splnění ekologických kritérií nebude levné. ESG prodraží bydlení a nejvíce rodinné domy

Cesta ke splnění ESG parametrů zásadně ovlivňuje celý realitní trh – od developerů po banky. Nejzásadněji je ale pocítí koncový uživatel, české domácnosti, kvůli dalšímu růstu cen bydlení, shodly se osobnosti odvětví na setkání Realitního Clubu pořádaného newstream.cz, které se konalo v hotelu Augustin.

Přečíst článek

Stále důležitějším kritériem je při výběru průmyslového objektu i stupeň udržitelnosti. Především pro nadnárodní korporace už je to takřka povinnost, standardem se tak stávají tepelná čerpadla, fotovoltaika nebo dobíjecí stanice pro osobní i nákladní automobily. Důraz na udržitelnost je nejen odpovědným, ale také čistě pragmatickým krokem. „Udržitelné budovy nabízejí nižší provozní náklady, lepší pracovní prostředí pro zaměstnance a mohou být také atraktivnější pro zákazníky nebo partnery. Zájem o ESG je spojen i s legislativními požadavky na snižování emisí,“ zmiňuje Répal.

Česko se v mnoha ohledech postupně rozvíjí a pro zahraniční firmy je stále atraktivnější. Jak ale upozorňuje Lukáš Répal, pořád máme co dohánět. Inspirovat se můžeme třeba u našich polských sousedů. Polsko totiž v posledních letech prošlo obrovským vývojem. „Země masivně investovala do rozvoje dálniční sítě a celkově dopravní infrastruktury. V Česku jsou samozřejmě tyto snahy patrné také, ale často zůstávají pouze ‚na papíře‘ a chybí dlouholetá vize. V Polsku mají časové harmonogramy a doopravdy je v termínech plní,“ vysvětluje a dodává: „Důležitá je také délka povolovacího procesu u stavebních povolení, která je s Českem neporovnatelná. Mají funkční právo a samosprávy, které rozvojové projekty dlouhodobě podporují. Díky tomu lze povolení vyřídit v řádech měsíců, nikoli let.“

Novostavba se soláry na střeše

Emisí se v EU musejí zbavit i budovy

Všechny novostavby v Evropské unii budou od roku 2030 povinně bezemisní, nové úřední budovy tuto podmínku musejí splnit už o dva roky dříve. Všechny nové domy budou také od konce roku 2029 muset umožňovat instalaci solárních panelů, což se nových nerezidenčních budov týká už od konce roku 2026. Shodli se na tom v úterý ministři energetiky členských zemí, kteří schválili společný přístup k pravidlům omezujícím energetickou náročnost budov. O jejich konečné podobě budou státy jednat s Evropským parlamentem.

Přečíst článek

Průmyslové nemovitosti jako stabilní investiční příležitost

Průmyslové objekty jsou dnes nedílnou součástí řady nemovitostních fondů. Podle Répala jsou atraktivní především díky nájemnému, které v posledních třech letech významně vzrostlo. „Momentálně je situace na trhu stabilní, může dojít i k mírné korekci směrem dolů vinou přesycení trhu v některých lokalitách a díky snižujícím se stavebním nákladům. Přesto dlouhé povolovací procesy a obecně vyšší výnosy komerčních nemovitostí ve světě výraznější snižování nájmů neumožní,“ vysvětluje.

To je jeden z důvodu, proč investování do tohoto typu nemovitostí vnímají v Accolade jako velkou příležitost a založili Accolade Industrial Fund určený pro kvalifikované investory. Letos slaví už deset let své existence a v portfoliu má přes třicet průmyslových parků s více než stovkou nájemců v Česku, Polsku, Německu, na Slovensku nebo ve Španělsku či Nizozemsku. A hlásí téměř plnou obsazenost. Hodnota fondu se pohybuje kolem 1,7 miliardy eur a pronajímaná plocha čítá více než 1,8 milionů metrů čtverečních. „Chceme reagovat na aktuální požadavky nájemců, investorů i bank, proto máme jedno z nejzelenějších portfolií industriálních budov v Evropě,” ukončuje Répal s tím, že většina jejich parků získala mezinárodní certifikaci udržitelnosti BREEAM.

Tomáš Salomon, šéf ČS

Tomáš Salomon: Pokles sazeb se nemusí propsat jedna k jedné do ceny hypoték

Šéfuje největší české bance již osm let. Tomáš Salomon je také spolu s několika podnikateli iniciátorem projektu Druhá ekonomická transformace. Česko už nemůže být montovnou, růst musí založit na větší přidané hodnotě, říká. Jak toho dosáhnout? Česká spořitelna investuje do programu finančního vzdělávání dětí, má ambici dosáhnout na všechny školáky. V letošním roce čeká pokles úrokových sazeb hypoték, zároveň jeho firma dál masivně investuje do nájemního bydlení. „Máme rozestavěno sedm set bytů a do dvou let budeme na tisícovce,“ říká šéf České spořitelny. Ta za letošní první čtvrtletí dosáhla zisk 5,7 miliardy korun, meziročně o 73 procenta víc.“ 

Přečíst článek

Průmyslová budova v Chebu získala prestižní mezinárodní ocenění.

Nejzelenější průmyslová hala světa stojí u Chebu. Má i hmyzí hotel

Splachuje se v ní dešťovou vodou, střecha je připravená pro umístění fotovoltaické elektrárny a na udržitelnost se myslelo i v jejím okolí. V areálu nejzelenější budovy na světě totiž nechybí hmyzí hotel, ještěrkoviště nebo hnízdní budky pro veverky.

Přečíst článek

Na Přerovsku vyrostlo nové distribuční centrum Amazonu. Na střeše má obří solární elektrárnu a zaměstnancům pomáhají roboti

Moravský Kojetín se proměnil v jedno z center evropských online nákupů. V areálu bývalého cukrovaru vzniklo robotické distribuční centrum Amazonu. Pro nadnárodního e-commerce giganta ho vybudovala investiční skupina Accolade ve spolupráci s developerskou společností Panattoni. Hala o celkové ploše přesahující 180 tisíc metrů čtverečních pojme desítky milionů kusů zboží a v každém ze tří pater pomáhá zaměstnancům na 1 100 robotů. Kromě vysoké technologické vyspělosti se tu ovšem velkým tématem stala i udržitelnost. 

Přečíst článek


 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Po zahraniční expanzi zářez doma. Skupina Accolade ovládla průmyslový park u ruzyňského letiště

Po zahraniční expanzi zářez doma. Skupina Accolade ovládla průmyslový park u ruzyňského letiště

Přečíst článek

Asijská výroba už tolik netáhne, firmy se stěhují zpět ke svým zákazníkům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme