Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Asijská výroba už tolik netáhne, firmy se stěhují zpět ke svým zákazníkům

Asijská výroba už tolik netáhne, firmy se stěhují zpět ke svým zákazníkům
Accolade, užito se svolením

Poslední roky, kdy nás nejdřív zasáhla pandemie koronaviru, potom přišla válka na Ukrajině a s ní úzce spjatá energetická krize, ukázaly, jak křehké jsou dodavatelské řetězce. Zavřené hranice, potíže se zásobováním nebo pozastavení výroby některých dodavatelských firem přinesly řadu problémů. „Mnozí globální hráči se začali poohlížet po jiném, bezpečnějším a také levnějším prostředí pro své podnikání. Do jejich hledáčku se dostaly některé evropské země, především pak ty ve východní a střední části Evropy. Řadí se mezi ně například Polsko, Rumunsko, Slovensko, ale i Česká republika,” říká Milan Kratina, CEO skupiny Accolade, která nyní po celé Evropě investuje do potřebné infrastruktury pro podnikání takových firem. 

Reklama

Siemens potvrzuje rostoucí trend nearshoringu

Nearshoring, tedy přesouvání výroby i jednotlivých článků dodavatelského řetězce do  zemí blízkých zákazníkům, je jedním z hlavních trendů, které nám události posledních let přinesly. Vozit jednotlivé komponenty nebo hotové produkty přes půl světa je zkrátka drahý, neekologický, pomalý a v některých časech i poměrně nejistý byznys. Snaha přesunout se blíž koncovým zákazníkům je tak stále patrnější. 

To potvrzuje i německý výrobce medicínských přístrojů a vývojář softwarů Siemens Healthineers, který už koncem roku 2022 oznámil přesun výroby z Asie na Slovensko. Jako své nové působiště zvolil průmyslový areál Košice Airport, který má ve svém portfoliu právě investiční skupina Accolade. Dnes se odsud ultrazvukové přístroje vyvážejí do 160 zemí světa. 

Průmyslová budova v Chebu získala prestižní mezinárodní ocenění.

Nejzelenější průmyslová hala světa stojí u Chebu. Má i hmyzí hotel

Splachuje se v ní dešťovou vodou, střecha je připravená pro umístění fotovoltaické elektrárny a na udržitelnost se myslelo i v jejím okolí. V areálu nejzelenější budovy na světě totiž nechybí hmyzí hotel, ještěrkoviště nebo hnízdní budky pro veverky.

Přečíst článek

„Společnost Siemens Healthineers je špičkou v oboru výroby zdravotnických technologií a v nových prostorách nejen vyrábí své nejnovější ultrazvukové přístroje, ale zabývá se i dalším vývojem a výzkumem. Od toho se odvíjely i požadavky na nadstandardně precizní podobu pronajímaných prostor, které pro nás byly zajímavou výzvou s ohledem na to, že oblast zdravotnictví dlouhodobě zastává v našem portfoliu významné místo,” upřesňuje Kratina.

Zastoupení zdravotnických firem v portfoliu je ostatně patrné i v samotném košickém parku. Kromě Siemens Healthineers patří mezi nájemce i GreenPharm nebo Medical Group SK, člen lékárenské skupiny Dr.Max Holding. 

Do rozhodovacích procesů promlouvá lokalita i udržitelnost

Jedním z důvodů, proč si společnost vybrala košický průmyslový park, byla jeho strategická poloha v rámci Evropy. „Ultrazvukové přístroje představují rychle se rozvíjející byznys a prodejní cykly jsou mnohem rychlejší v porovnání s jinými našimi produkty. Tím, že budeme mít centrálně umístěnou výrobu v Evropě, budeme moct dodávat naše ultrazvukové přístroje zákazníkům v rámci EMEA rychleji,“ upřesňuje Ajay Gannerkote, prezident divize Ultrasound Siemens Healthineers, a dodává, že praktická poloha parku podpoří i snahu rozšířit už existující košický vývojářský tým o další desítky pracovních pozic ve výrobě, administrativě i výzkumu. Tím firma přispěje k ekonomickému rozvoji regionu. V košické výrobě v tuto chvíli pracuje stovka specialistů, softwary tu pak vyvíjí dalších asi 120 lidí. Na celém Slovensku, tedy i v pobočkách v Bratislavě a Žilině, zaměstnává Siemens Healthineers více než tisícovku lidí. 

Miliardář Milan Kratina: Všude v Evropě se staví lépe než v Česku

Holding Accolade investuje do výstavby průmyslových hal a pak je prodává do stejnojmenného fondu. Fond tvoří polovinu jejich byznysu, spravuje majetek v hodnotě přes třicet miliard korun a vlastní ve střední Evropě zhruba tři desítky průmyslových parků s rozlohou přes milion metrů čtverečních. A expanzi plánuje dál, Evropa průmyslové parky potřebuje. „Evropa je musí stavět, není to o tom, jestli kapacita je, nebo není. Pokud chce evropská ekonomika v celosvětovém kontextu něco znamenat, tak musí mít další výrobní prostory, další prostory pro skladování i pro prodej,“ říká miliardář a majitel skupiny Milan Kratina v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Kromě ekonomických přínosů nearshoringu se pak stále více zohledňuje i udržitelnost. Navzdory strategické poloze parku přímo u košického letiště je cílem Siemens Healthineers minimalizace letecké přepravy produktů. Tento způsob už bude využívaný jen v nejnutnějších případech, v rámci Evropy si výrobce vystačí s pozemní dopravou. Od tohoto kroku si slibuje snížení produkce emisí oxidu uhličitého o více než 90 procent. ESG kritéria tady hrála roli nejen při výběru lokality, ale také samotného objektu. Košický průmyslový park je nositelem certifikace BREEAM na úrovni Excellent, která zaručuje šetrnost k životnímu prostředí, vysokou míru energetické soběstačnosti a nadstandardní pracovní podmínky. 

Průmyslové nemovitosti „vyhrály krizi“, poptávka po nich rychle roste

Segment průmyslových nemovitostí zažil v posledních letech boom. Je to důsledek nejprve pandemie, poté i války na Ukrajině a s ní úzce související energetické krize. Právě poslední roky odhalily největší slabiny globálních dodavatelských řetězců a přiměly řadu firem k velkým změnám.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

I takto by mohly vypadat logistické areály.

Místo asfaltu trávníky, kromě hal i administračky. Architekti se zaměřili na proměnu logistických areálů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme