Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vila za deset milionů? V Česku ji neseženete, v Dubaji ano

Ilustrační foto
Se svolením Luxent
Petra Jansová

Luxusní apartmán nebo vila s výhledem na moře za 10 milionů korun? Není to nereálné. Zájem Čechů o koupi nemovitosti v zahraničí se zvyšuje, i vlivem války na Ukrajině. A dávno už nejsou v popředí zájmu jen tradiční lokality jako je Chorvatsko nebo Španělsko, podotýkají redakcí Newstream oslovení realitní makléři.

Reklama

Zájem o nemovitosti v zahraničí zaznamenaly realitní kanceláře už během pandemie covidu, poptávka ale roste i nyní v souvislosti s válkou na Ukrajině. „Češi zřejmě začínají uvažovat nad tím, kde hledat bezpečí v případě eskalace konfliktu,“ říká tisková mluvčí společnosti RE/MAX Dagmar Schejbalová.

Nejžádanější jsou nemovitosti u moře s dobrou dopravní dostupností. Příkladem je Chorvatsko, které je v dojezdové vzdálenosti autem, jde ale využít také leteckou a vlakovou dopravu. Velmi oblíbená je také Itálie, Španělsko a Portugalsko.

Realitní bublina v eurozóně splaskne až s výrazně dražšími hypotékami, zní z ECB

Nemovitosti v zemích eurozóny jsou předražené, někde až o extrémních šedesát procent, zní z ECB. K vyfouknutí cenové bubliny na realitním trhu by podle zprávy evropské měnové autority mohlo dojít, pokud úroky u hypoték porostou rychleji než inflace.

Přečíst článek

Vila v Dubaji nestojí ani 10 milionů

„Ceny nemovitostí hrají v poptávce rozhodně svou roli, protože apartmány v Chorvatsku vyjdou v současné chvíli levněji než chaty a chalupy v Čechách. Itálie a Španělsko mají srovnatelné ceny s Českou republikou, velmi záleží na poloze nemovitosti a vzdálenosti od moře,“ dodává Schejbalová.

Enormní poptávku po zahraničních nemovitostech potvrzuje i ředitel kanceláře Luxent Jiří Kučera. „Kdo si může dovolit koupit kvalitní nemovitost v České republice, ten má v cizině širší výběr a často i za nižší ceny,“ míní Kučera.

Češi už podle něj nekupují jen apartmány v Chorvatsku, ale třeba i až sedmipokojové vily na dubajské pláži. Například tříložnicové vily o velikosti 192 metrů čtverečních tam lze koupit už od 9,5 milionu korun.

Rohan City, stavba

Štěpán Křeček: Stavební produkce narůstá i při skokovém zdražování, nemovitosti mohou zlevňovat

Stavební produkce v březnu zaznamenala meziroční růst o 8,2 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se zvýšila o 6,2 procenta a produkce inženýrského stavitelství vzrostla dokonce o 14,7 procenta.

Přečíst článek

Do deseti milionů se dají pořídit i domy v pevninském Španělsku nebo na Tenerife.

„Za takovou cenu není snadné v Česku sehnat exkluzivní rekreační nemovitost, o rodinných domech v Praze ani nemluvě. Ty téměř nejsou, a když už se objeví, tak při obdobné velikosti a dispozici stojí klidně i dvakrát tolik,“ dodává Kučera.

Byt u moře už není jen výsadou českých milionářů

Jak vyplývá z výzkumu Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) koupi zahraniční nemovitosti zvažuje aktuálně téměř 30 procent Čechů ve věku 18–65 let s čistým příjmem domácnosti vyšším než 60 tisíc korun.

Vlastnictví zahraniční nemovitosti zároveň Češi už nevnímají jako otázku společenské prestiže. „Téměř 60 procent dotazovaných považuje nákup zahraniční nemovitosti za alternativu k ‚české chalupě',“ podotýká Jiří Šedivý, tajemník AČSS. Polovina v průzkumu oslovených lidí považuje nákup zahraniční nemovitosti za prostředek zhodnocení svých úspor.

Projekt Lihovar

Ceny bytů v Praze vzrostly za rok o 30 procent. Atakují úroveň 150 tisíc za metr čtvereční

Ceny nových bytů v Praze zběsile rostou. Průměrná cena za metr čtvereční se v letošním prvním čtvrtletí dostala na 145 749 korun. To je o téměř 30 procent více než před rokem, uvádí analýza předních developerů.

Přečíst článek

Nejčastěji čeští klienti poptávají byty od 1,5 až tří milionů korun, a domy od čtyř do sedmi milionů. Drtivá většina prodejů probíhá v hotovosti. 

„Kdybych si měl vybrat mezi investicí do nemovitosti ve Španělsku nebo v Chorvatsku, zvolím druhou možnost. Ceny jsou tam zatím relativně nízké, v budoucnu určitě porostou,” uzavírá analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Hydroponická zahrada v dubajském hotelu

V Dubaji si zamilovali českou technologii. Budou díky ní pěstovat čerstvé saláty

Hydroponická farma URBANIO, která dokáže vypěstovat saláty, bazalky nebo mikrobylinky, zaujala na mezinárodní výstavě Expo vedení hotelového řetězce Radisson Hotel. Designová hydroponická zahrada startupu Green Tech bude nově součásti hotelové restaurace dubajského Radisson Blu Hotel. 

Přečíst článek

Dubai Marina

Dubajští makléři a developeři si mnou ruce. Rusové tam ve velkém skupují nemovitosti

Rusové pod tlakem sankcí nachází bezpečný přístav pro své peníze v Dubaji. Realitní trh v emirátu díky boháčům z Moskvy zažívá nebývalý boom, upozorňuje server CNBC. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Řadový dům ve Španělsku.

Kvůli covidu Češi kupují nemovitosti v zahraničí. Nejčastěji za sedm milionů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme