Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sleva 15 procent. Drama na švédském realitním trhu vrhá Seveřany do krize

Sleva 15 procent. Drama na švédském realitním trhu vrhá Seveřany do krize
iStock
 ČTK

Ceny nemovitostí ve Švédsku z dosavadního vrcholu, na kterém byly začátkem roku, klesly o 15 procent. Pokles realitního trhu v největší severské ekonomice tak ještě může prohloubit začínající hospodářský propad, uvedla dnes agentura Bloomberg. Největší riziko představují komerční nemovitosti.

Reklama

Rostoucí inflace a zvyšující se náklady na půjčky poslaly ceny bydlení strmě dolů po celém světě. Za dosavadním vytrvalým růstem cen, který ve Švédsku trval asi deset let, byly zejména levné úvěry, nedostatek bydlení a nízce úročené hypotéky. Teď je Švédsko jedním z míst, kde je propad cen nemovitostí nejrychlejší.

„Trh prochází dramatickou změnou,” řekla analytička finančního ústavu Nordea Bank Abp Annika Winsthová.

Rostoucí životní náklady a klesající hodnota domů nutí spotřebitele, aby si lépe hlídali výdaje. To následně vytváří ještě větší tlak na ekonomiku. Švédsku nyní podle Bloombergu hrozí, že upadne do nejhorší recese mezi 27 ekonomikami, které tvoří Evropskou unii.

Novostavba, ilustrační foto

Ceny bytů začínají ve světě padat. Přidají se Praha a Brno?

Londýn, Sydney, Stockholm, Seattle a blízká hranice mezi USA a Kanadou. Tyto oblasti patří k nejpřehřátějším nemovitostním trhům světa. Ale situace se začíná měnit a na mnohých z nich již ceny domů a bytů začaly klesat. Někde dokonce o desítky procent. Jaká je situace v Praze a dalších českých městech?

Přečíst článek

Švédsko ale není s problémy na trhu nemovitostí samo. Obrat od strmého růstu cen realit zažívá i Kanada, Austrálie nebo Nový Zéland. Více než desítka rozvinutých ekonomik se nachází buď uprostřed propadu cen nemovitostí, který se definuje jako dvě po sobě jdoucí čtvrtletí klesajících cen, nebo jsou ve fázi, že se mu blíží.

Ochlazování zažívá i realitní trh v České republice. Například analytik finančního ústavu UniCredit Bank Jiří Pour očekává na příští rok pokles cen nemovitostí zhruba o pět procent.

Rezidence Nový Žižkov.

Dalibor Martínek: Ceny nových bytů v Praze už klesají. Ale tajně. Developeři vymysleli nové triky

Developeři by si raději překousli jazyk, než aby přiznali, že jejich bonanza končí. Že už nemůžou šponovat ceny do nekonečna. Rádi by se tvářili, že žádný pokles cen bytů nebude, že ceny budou navždy jenom růst. Takže tu máme příběh, že po zimním útlumu přijde jarní oživení.

Přečíst článek

Bytový komplex Nová Karolina v centru Ostravy.

Dalibor Martínek: Doba se definitivně změnila. U developera už nový byt nehledejte

Současní miliardáři, kteří před třiceti lety postavili svůj byznys na výstavbě bytů, začínají šlapat vodu. Korec, Kunovský, Sekyra a spol. Zkušení podnikatelé, kteří dokázali najít způsob jak vydělat miliardy korun na tom, že získali pozemky, postavili na nich domy a byty výhodně prodali.

Přečíst článek

Od ledna bude mít Chorvatsko euro. Co to udělá s realitním trhem? (na snímku Dubrovník)

Od ledna bude mít Chorvatsko euro. Co to udělá s realitním trhem?

Už za pár týdnů se Chorvatsko stane dvacátou evropskou zemí, v níž se bude platit eurem a která bude i součástí schengenského prostoru. Téměř třicet let let po rozpadu Jugoslávie od zavedení chorvatské kuny a jen deset let poté, co se země stala 28. členským státem EU, se Chorvati dokázali vzdát své stabilní národní měny s vidinou ještě větší stability a s očekáváním zvýšení zájmu zahraničních investorů. Doufají, že je tím přitáhnou i na svůj realitní trh, kam zatím vstupují jen opatrně. 

Přečíst článek

Simon Johnson z Crestyl

V Polsku nájemní bydlení stavíme. Chtěli bychom i v Praze, říká ředitel developera Crestyl

Máme zkušenosti s nájemním bydlením a rádi je nabídneme i zde v Česku, třeba ve spolupráci s městem, říká provozní ředitel společnosti Crestyl v Česku Simon Johnson.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme