Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Doba se definitivně změnila. U developera už nový byt nehledejte

Bytový komplex Nová Karolina v centru Ostravy.
ČTK
Dalibor Martínek

Současní miliardáři, kteří před třiceti lety postavili svůj byznys na výstavbě bytů, začínají šlapat vodu. Korec, Kunovský, Sekyra a spol. Zkušení podnikatelé, kteří dokázali najít způsob jak vydělat miliardy korun na tom, že získali pozemky, postavili na nich domy a byty výhodně prodali.

Reklama

Celý model se nyní mění. Poslední údaje, které developeři představili, jasně ukazují, že nejsou ochotni jít s nesmyslně vyšponovanými cenami dolů. Což je vlastně logické, jít s cenou dolů, na to je vždy dost času.

Mají připravenou pěknou sadu argumentů, proč to neudělají. Polystyren prý meziročně zdražil o sedmdesát procent. Keramické zdivo o osmdesát procent, stavební řezivo o pětasedmdesát procent. A tak dále. V každém případě je výsledkem další růst cen nového bydlení. Což je poněkud absurdní v době, kdy jsou hypotéky extrémně drahé a zájem o ně meziročně poklesl o osmdesát procent.

Nyní stojí metr čtvereční nového bytu někde na okraji Prahy sto padesát tisíc korun. To je průměr. Ve skutečnosti je to mnohem víc, za dříve standardě velké byty kolem sedmdesáti metrů čtverečních, nyní již vlastně nadstandardních, je to sto sedmdesát tisíc. A to se nebavíme o centru města, tam už jsme nad dvě stě tisíci korunami i za rekonstruovaný secondhand.

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Hlad po pronájmech bytů vyhnal průměrné ceny až o třetinu výš

Zájem o nájmy se od června drží na vysoké úrovni a po letních prázdninách ještě stoupl. Ceny vzrostly meziročně o 20 až 30 procent a v Praze dosáhly podle realitních společností průměrně až hranice 400 korun za metr čtvereční. Výrazně narostl počet zájemců o inzeráty, na jeden se průměrně přihlásí kolem 40 zájemců a rekordmanem je podle digitální realitní služby Bezrealitky byt s počtem 327 poptávek.

Přečíst článek

Zlevnit? Nejsme blázni

V nabídkách nyní najdete byt 2+kk v Praze za víc než pět milionů korun. Pro mladé rodiny zcela nedosažitelné hodnoty. Stejně nedosažitelné, jako jsou hypotéky se sazbami kolem šesti procent.

Developeři si však stojí za svým. Prostě nezlevní. Po pravdě, dá se jim rozumět. Zlevňování není dobrý signál pro trh. Je to znak krize. Když začne nové bydlené zlevňovat, jak o tom snili někteří ekonomové, znamenalo by to, že se znehodnocují investice tisíců předchozích investorů. To by si nikdo z nich jistě nepřál. Vložím do nového bytu pět milionů, a on bude mít za pět let hodnotu čtyři? To by byl průšvih pro celý trh.

Developerům se není co divit, že se snaží cenu udržet minimálně na minulých úrovních. I za cenu faktu, že nyní prodají ještě méně bytů než dříve. Jejich výmluvy na pomalé stavební řízení však v tomto duchu začínají pokulhávat. Začíná to spíše vypadat, že zpomalení výstavby jim hraje do karet. Když postaví méně bytů, mohou omílat svou obvyklou mantru o pomalém povolovacím řízení. A držet ceny nahoře. V zájmu developerů teď rozhodně není ani rychlá příprava pražského územního plánu, ani rychlé schválení nového stavebního zákona.

UDI event

Byty v Česku jen tak nezlevní. Tedy alespoň ne ty nové

Zástupci měst, developerů, ekonomové i právníci se zúčastnili první snídaně Realitního Clubu, kterou uspořádal server newstream.cz. Hlavní otázkou bylo, jak moc se na vysokých cenách realit podepisuje zamrzlé stavební řízení. „Dokud se stavební řízení neodblokuje, ceny jistě neklesnou. A to navzdory tomu, že stavební materiály již skutečně zlevňují,“ vysvětlila Marcela Fialková z developerské společnosti UDI, která se i kvůli zdlouhavému stavebnímu řízení v Česku čím dál více orientuje na zahraniční trhy. 

Přečíst článek

V jejich zájmu je, aby celá situace kolem výstavby nových bytů v Praze zůstala nadále zablokovaná. Aby měli výmluvy, a aby mohli nechat ceny tam, kde jsou. Špatná zpráva pro trh.

A upínat se k nájemnímu bydlení, což je nová písnička developerů, to je další špatná zpráva. Protože firmy, které se do něj pouštějí, na něm rozhodně nebudou chtít prodělávat. Nájemné bude velmi výživné.

Celá situace kolem bydlení vypadá jako když myš hledá cestu z bludiště. Tou myší jsou mladí lidé, kteří chtějí bydlet. Pastí je na cestě snad až příliš mnoho. A mimochodem, od státu nikdo nic nečekejte. Vláda se zcela utopila v drahých energiích, na řešení bydlení mladých teď nemá prostor.

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Soural v podcastu Realitní Club: Krize přijde v zimě, na jaře bude možná líp

Nastává na realitním trhu krize? Kdy se přežene? Jak se s ní popasují čeští developeři? Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s  developerem, zakladatelem a majitelem společnosti Trigema Marcelem Souralem.

Přečíst článek

Dušan Kunovský, Central Group

Kunovský v podcastu Realitní Club: Investoři dnes už ani nechtějí byty pronajímat

Ceny nemovitostí, zastavené projekty, brutální odliv klientů, ale i neúměrně dlouhé stavební řízení. Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s největším tuzemským developerem, zakladatelem a vlastníkem společnosti Central Group Dušanem Kunovským. 

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Zhasli jsme, přestali topit, nakupujeme ve slevě. Co máme dělat dál, vládo?

Nezaměstnaných v srpnu přibylo 11 tisíc. To se nezdá být velkým číslem. Lidí bez práce je v Česku přes dvě stě tisíc, a většinou jsou to jedinci, kteří vlastně pracovat nechtějí. Číslo jedenáct tisíc je přesto zajímavé. Je to největší nárůst počtu nezaměstnaných od roku 2009, kdy po celém světě řádila finanční krize.

Přečíst článek

Další komnetáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Rezidence Nový Žižkov.

Dalibor Martínek: Ceny nových bytů v Praze už klesají. Ale tajně. Developeři vymysleli nové triky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme