Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slavná HSBC Tower od Normana Fostera čelí nejistotě. O obří office centra není zájem, hrozí jim demolice

HSBC Tower od Normana Fostera v Londýně
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Mnohé londýnské mrakodrapy sloužící jako kancelářské budovy patří ke skvostům moderní architektury, jako například slavná HSBC Tower od Normana Fostera. Pandemická krize i inflace ale způsobily prudký propad zájmu velkých firem, takže některé z mrakodrapů zejí prázdnotou. A někteří investoři je skupují s cílem zbourat, protože hodnota pozemku je nyní vyšší než budov, byť ceněných experty, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Co dělat se 45patrovým mrakodrapem bez nájemníků? Tuto otázku nyní řeší majitel 200metrové ikonické HSBC Tower v Londýně od proslulého architekta Normana Fostera. Banka své dlouholeté sídlo za tři roky opustí a pronajímatel, katarský státní investiční fond, se už nyní obává, že tak velkého nového nájemníka nesežene.

Slavný newyorský mrakodrap Flatiron Building, česky nazývaný Žehlička

Slavný uzoučký newyorský mrakodrap Flatiron zvaný „žehlička“ zeje prázdnotou. A marně hledá kupce

Prodej slavného newyorského mrakodrapu Flatiron Building, česky nazývaného Žehlička, ztroskotal. Vítěz aukce z minulého týdne, kdy se dům vydražil za 190 milionů dolarů (4,1 miliardy korun), nezaplatil včas zálohu ve výší 19 milionů dolarů. Informovala o tom agentura DPA.

Přečíst článek

Plán HSBC opustit věž v luxusní čtvrti Canary Wharf do polovičního areálu v City ukazuje globální výzvy, které před investory stojí při přeměně nechtěných obřích kancelářských prostor pro svět po pandemii a firmy, jejichž zaměstnanci ve velkém přešli na práci z domovanapsal Bloomberg.

Pozemek cennější budovy

Katarský fond není jediný, kdo by mohl mít potíže najít firmu, která potřebuje tolik prostoru. Vyhlídky pro podobné budovy se natolik zhoršily, že někteří investoři skupují tyto prázdné objekty s cílem je zbourat, neboť sázejí na to, že pozemek, na kterém stojí, má nyní větší hodnotu než samotná stavba. 

Natáčení podcastu s Evou Le Peutrec

Lhala jsem o tom, že jsem žena, říká architektka mrakodrapů Eva Le Peutrec o práci v Číně

Ze severočeských Hořic do San Franciska a posléze do Šanghaje. Aktuálně ale architektka Eva Le Peutrec žije v Nové Kaledonii. Na tichomořském ostrově nejenom vychová své děti, ale i pracuje. Projektovala odsud například rekonstrukci pařížské Notre-Dame.

Přečíst článek

Takový nově uvolněný pozemek v centru velkých měst či původní objekt by pak mohl být použit na stavbu či přestavbu pro luxusní bydlení, tolik potřebné ve stále se rozvíjejících městech. Přestavba by se mohla zdát jako vhodné řešení hned tří problémů měst více než demolice. Zaprvé, dlouhodobá poptávka po kancelářských prostorách byla zdecimována pandemií, přičemž Londýn měl loni podle odhadů expertů volné kancelářské prostory rovnající se 60 budovám Mary Axe v londýnské City, které se pro její vzhled neformálně přezdívá The Gherkin neboli okurka.

Zadruhé, bytová krize v Británii dosáhla aktuálního vrcholu a podle tamního Centra pro města stojí kvůli velké poptávce průměrný dům v Anglii více než desetinásobek roční průměrné mzdy. A konečně, majitelé office center jsou nabádáni, aby budovy raději znovu použili nebo recyklovali, než aby je bourali, a to kvůli velké uhlíkové stopě, kterou by demolice způsobila.

Ne všechny kancelářské mrakodrapy lze přestavět

Ale není to vždy možné, řekl Robert Sloss, výkonný ředitel HUB, developera, který předělává kancelářský blok v londýnské City za 30 milionů liber (844 milionů korun) z 50. let na byty. „Ne každá budova se může přeměnit na obytnou - není to všelék pro každou zaniklou kancelářskou budovu," řekl.

Lukáš Kovanda: Bez velké krize byty moc nezlevní. Dostupnější bydlení by umožnila stavba „mrakodrapů“, které však brání památkáři (na snímku brněnský N Tower)

Lukáš Kovanda: Bez velké krize byty nezlevní. Dostupné byty by umožnila výstavba mrakodrapů, které brání památkáři

Bez velké krize české byty výrazněji nezlevní. Vlastní bydlení v Praze je jako červené Ferrari – nelze si jej nárokovat. Receptem na dostupnější bydlení by mohla být výstavba „mrakodrapů“, které však brání památkáři, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Životaschopnost přeměny kanceláře na rezidenci závisí na samotné budově. Hlavním problémem je „hloubka podlahy“ – vzdálenost od oken ke středu podlahy místností v budově. Budovy postavené jako kanceláře mohou být mnohem hlubší než ty, které byly postaveny pro bydlení. Velikost HSBC Tower z ní proto v tomto ohledu dělá nepravděpodobného kandidáta, řekl docent na Bartlett School of Planning, University College London Ben Clifford.

A problémem mohou být i prosklené fasády kancelářských budov, které v létě mohou vnitřky budov přeměnit na skleník. Při přestavbě je také nutné brát v úvahu ventilaci, neboť mnoho kancelářských budov má okna, která jsou utěsněná - a nelze jimi větrat, podotkl Bloomberg.

Vše o dění na trhu s nemovitostmi čtěte v Realitním Clubu:

1WTC

Nové Světové obchodní centrum stojí již deset let, budova na sebe stále nevydělala

Před deseti lety dosáhla nejvyšší stavba západní polokoule svého vrcholu. Nová dominanta New Yorku známá jako 1WTC svojí výškou 1776 stop odkazuje na rok vyhlášení americké nezávislosti. Dokončení mrakodrapu na místě teroristických útoků z 11. září bylo otázkou cti, ale cena se vyšplhala rekordně vysoko a komplex si na sebe stále nevydělá.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme