Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lhala jsem o tom, že jsem žena, říká architektka mrakodrapů Eva Le Peutrec o práci v Číně

Petra Jansová

Ze severočeských Hořic do San Franciska a posléze do Šanghaje. Aktuálně ale architektka Eva Le Peutrec žije v Nové Kaledonii. Na tichomořském ostrově nejenom vychová své děti, ale i pracuje. Projektovala odsud například rekonstrukci pařížské Notre-Dame.

Reklama

„Začalo to, když jsem jako dítě viděla film Skleněné peklo s Paulem Newmanem, který hrál architekta navrhujícího mrakodrapy. Už tehdy jsem věděla, že jednou budu navrhovat mrakodrapy. V socialistickém Československu to ale bylo, přiznejme si, trochu nereálné,“ říká Eva Le Peutrec.

Vystudovala architekturu v Liberci a po jejím skončení se rozhodla odcestovat do San Franciska. „Měla jsem v kapse 800 dolarů a žádnou dohodnutou práci. Obvolala jsem tehdy 150 architektonických ateliérů a podařilo se,“ vypráví, kde začala její cesta za snem navrhovat mrakodrapy.

Křest magazínu Realitní Club

Nájemní bydlení je z nouze ctnost, shodují se odborníci z realitního trhu

V době vysokých úrokových sazeb a drahých hypoték je velké téma pro developery a investory nájemní bydlení. Protože se trh s prodeji bytů téměř zastavil, do centra zájmu se dostalo podnikání v nájmu. Jenže při současné situaci ani to pro investory dobře nevychází, shodli se hosté setkání Realitního Clubu, které pořádal Newstream. 

Přečíst článek

Postavila více než dvě desítky mrakodrapů

Po nějakém čase se ale rozhodla vyzkoušet štěstí v zemi, kde se tehdy stavěl jeden mrakodrap za druhým, v Číně. Poslala životopis a vyšlo to. „Tehdejší šéfové se přiznali, že moje portfolio bylo výjimečné i díky zkušenostem ze San Franciska, kde jsem měla možnost pracovat na velkých projektech. Málokterý evropský architekt takovou zkušenost v roce 2005 měl,“ dodává Le Peutrec.

A jak se jí dařilo v Číně, kde v podstatě malé projekty neexistují? „Musíte nastavit poker face a nedat na sobě znát nervozitu,“ vysvětluje architektka.

Rekonstrukce fary ve Vratislavicích

Stane se z Liberce meka skvělé architektury? Rekonstrukce fary tomu napovídá

Nevyužívaný dům zachránili a přistavili k němu další, který zabalili do plechu. Projekt architektů ze studia atakarchitekti zaujal v prestižní architektonické soutěži a libereckou čtvrť posunul zas o kousek dál.

Přečíst článek
,

Vyprojektovala více než dvě desítky mrakodrapů, i město po milion lidí. Nejdražší projekt měl hodnotu tři miliardy dolarů.

„V Číně a Asii obecně je jiný život i byznys. „Když jsem se do firmy hlásila, lhala jsem o tom, že jsem žena. Chtěli po mně fotku, bála jsem se ji poslat, že mě nevezmou,“ vzpomíná světově známá architektka, která se stala tváří na titulce druhého čísla magazínu Realitní Club.

Epizodu podcastu Realitní Club s Evou Le Peutrec si poslechněte v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě.

Eva Jiřičná, architektka

Eva Jiřičná: Steve Jobs byl náročný klient

Eva Jiřičná se proslavila nejen v Česku. Její architektonický přístup oceňují třeba i ve Velké Británii. Dokládá to celá řada prestižních mezinárodních ocenění. I proto se jí v tuzemsku přezdívá královna architektury.

Přečíst článek

Muchova epopej bude 25 let vystavena v paláci Savarin.

Jak bude vypadat barokní palác Savarin? Stane se domovem Muchovi epopeje

Slovanská epopej Alfonse Muchy se opět vrátí do Prahy. Od roku 2026 najde výjimečný výtvarný cyklus svoje místo v Savarinu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s architektem Ondřejem Synkem (re:architekti)

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Přečíst článek

New York je stokrát větší nemovitostní trh než celé Česko, říká Martin Mucha. Přesto tu tvoří unikátní systém

Přečíst článek
Architekt Petr Kolář

Architekt miliardářů Kolář: V zahraničí stavíme raději, v Česku je to náročné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme