Reklama

Ostrava se dostala do hledáčku zahraničního serveru. Kvůli stavbě mrakodrapu

Takto bude vypadat Ostrava Tower.
Se svolením Chybik+Kristof
Petra Jansová
pej

V Ostravě bude stát nejvyšší budova v Česku, upozorňují zahraniční média na projekt Ostrava Tower. Mrakodrap vysoký 235 metrů patří do portfolia developerské společnosti RT Torax Group. Projekt navrhlo brněnské architektonické studio Chybik+Kristof.

Reklama

„Mrakodrap pro Česko není příliš typická stavba. Často se říká, že u nás nedávají smysl, protože netrpíme nedostatkem místa. S tím sice do určité míry souhlasím, na stranu druhou ale na mrakodrap pohlížím i tak, že může do daného místa přinést potřebou energii,“ přiblížil v rozhovoru pro newstream.cz architekt Ondřej Chybik, jeden ze zakladatelů zmiňovaného architektonického ateliéru.

Jak bude vypadat nejvyšší budova v Česku se můžete podívat do následující galerie:

Projekt ostravského mrakodrapu, který stále čeká na schválení vedení města, se dostal i do hledáčku prestižního zahraničního serveru Dezeen. Ten mimo jiné upozorňuje i na to, že Ostrava Tower bude dvojnásobně vyšší než brněnská AZ Tower se svými 111 metry.

Mrakodrap může do Ostravy přinést nový život

„Přehodnotili jsme typologii a funkci mrakodrapu. Naším cílem bylo, abychom primárně přinesli do centra Ostravy bohatší společenský život,“ cituje Dezeen Chybika.

Na vrcholu se počítá s veřejně přístupnou vyhlídkou i restauracemi, součástí ale mají být rovněž komerční i zábavní prostory, kanceláře, hotel, kongresové sály i byty či wellness zázemí.

Střecha mrakodrapu N Tower se změní podle návrhu studentů brněnské VUT.

Výškové limity dělají z Česka skanzen. A mrakodrapy jsou jen jinde ve světě

Výstavba výškových budov, což teprve mrakodrapů, tady povážlivě vázne. Proč? Jsou snad mrakodrapy škodlivé či nepatřičné, nebo jen Češi uvázli myšlenkově v jiné době?

Přečíst článek

„Ostrava je zajímává svým uspořádáním, v podstatě má tři centra, s tím, že to historické, kde se sice kontinuálně staví, je stále tak trochu vylidněné. Mrakodrap tam může ale přivést až 2500 lidí, kteří tam budou žít, pracovat a spolu s nimi přijdou i nároky na dostupnost služeb. Místo ožije,“ dodává Chybik pro newstream.cz.

Čtveřice zakladatelů

Český software „odemyká“ i newyorské mrakodrapy. J&T mu pomůže s další expanzí

Vyšší desítky milionů korun investuje fond J&T Ventures do českého start-upu Sharry. Jeho řešení pro správu budov a mobilní přístup do kanceláří využívají newyorské mrakodrapy i další office projekty od Prahy, přes ​​​​​​​Bukurešť až po Johannesburg. Peníze firma využije k další expanzi.

Přečíst článek

Architekta Eva Le Peutrec

V Číně se prostavěli do kvality, tvrdí architektka mrakodrapů Eva Le Peutrec

Navrhla desítky mrakodrapů, velké multifunkční komplexy i město pro milion lidí. Ke všem svým projektům ale architektka Eva Le Peutrec přistupuje stejně. „Na většině zakázek platí, že už dnes je pozdě,“ popisuje stavění v Číně, kde chvíli žila, aby mohla projektovat mrakodrapy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ondřej Chybík, architekt

Mrakodrap může do Ostravy přinést novou energii, říká architekt Chybík

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme