Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sazba hypoték v dubnu vyrovnala dvacetiletý rekord, lidé si méně půjčují

Sazba hypoték v dubnu vyrovnala dvacetiletý rekord, lidé si méně půjčují
ČTK
 ČTK

Banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 10,6 miliardy korun, což je proti březnu pokles o 16 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování po třech měsících poklesů stoupla, a to z březnových 5,86 na 5,89 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Reklama

Objem i počet hypoték se stále nachází na nejvyšších úrovních od poloviny loňského roku, kdy trh začal citelně zamrzat. Hodnoty posledních dvou měsíců podle asociace naznačují, že hypoteční trh mírně ožívá, ačkoli proti minulosti zůstává nadále výrazně utlumený. Z meziročního pohledu byl v dubnu objem poskytnutých hypoték nižší o 40 procent proti březnovému 60procentnímu poklesu.

Pokles v dubnu bývá obvyklý

"Hypoteční trh v dubnu zaznamenal mírný pokles, pokud však vezmeme v potaz skutečnost, že dubnová čísla bývají obvykle proti březnu slabší, není dubnový výsledek zklamáním. Hypoteční trh v posledních měsících ve srovnání s druhou polovinou minulého roku mírně ožívá," uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Stavební spořitelny rozpůjčovaly ke konci dubna meziročně o 60 procent méně peněz

Stavební spořitelny poskytly od ledna do dubna úvěry za 10,85 miliardy korun. Meziročně se jejich objem snížil o 61,2 procenta. Klesá především zájem o úvěry zajištěné zástavním právem k nemovitosti. Počet nových smluv zůstává na úrovni loňského roku, lidé si sjednávají vyšší cílovou částku spoření.

Přečíst článek

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v dubnu klesl o 15 procent na 8,8 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil 1,8 miliardy korun proti 2,3 miliardy v březnu. Počet nově poskytnutých hypoték se v dubnu snížil na 2900 po bezmála 3500 v březnu. I v tomto ohledu se navzdory meziměsíčnímu poklesu dubnová hodnota po březnu pohybuje na nejvyšší úrovni od července minulého roku.

Náklady na koupi bytu jsou stále vysoké

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů se dostala zpět na úroveň z února letošního roku, respektive října roku minulého. Nadále tak platí, že se nachází na nejvyšších úrovních za posledních 20 let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovala také na obdobně vysokých hodnotách. Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v širokém rozpětí mezi šesti a sedmi procenty.

Průměrná úroková sazba hypoték do dubna 2023 (v procentech):

zdroj: Česká bankovní asociace, Hypomonitor

Inflace v Česku je nečekaně nízká. ČNB může začít snižovat úroky dřív, což by zlevnilo hypotéky

Lukáš Kovanda: Inflace v Česku je nečekaně nízká. ČNB může začít snižovat úroky dřív, což by zlevnilo hypotéky

Inflace v dubnu klesla na 12,7 procenta. Tak nízkou úroveň prakticky nikdo nečekal, ani Česká národní banka. Ta patrně bude nynější čísla interpretovat jako úspěch své měnové politiky z posledního bezmála roku, kdy s inflací bojuje skrze kurz a posilování koruny, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

"Nabídkové úrokové sazby nově poskytnutých hypoték se drží mírně nad hranicí šest procent a od loňského července se tak výrazněji nezměnily, náklady na pořízení vlastního bydlení jsou tak stále poměrně vysoké. To ovlivňuje zájem o nové hypotéky, jejichž objem sice začíná mírně růst, ale v porovnání s loňským rokem je stále výrazně nižší," řekl ekonom Monety Petr Gapko.

Průměrná hypotéka v dubnu třetí měsíc v řadě vzrostla a dostala se opět nad tři miliony korun, kde se nacházela naposledy v červenci minulého roku. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021, kdy byla 3,46 milionu korun. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, znamená šestiprocentní sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6000 korun.

Vše o dění na trhu nemovitostí čtěte v Realitním Clubu zde

Developerský projekt v benešovských kasárnách.

Bytů se ve čtvrtletí prodalo nejméně za sedm let, pokles cen zrychlil, ukázal HB Index

V letošním prvním čtvrtletí se v Česku prodalo nejméně bytů za posledních sedm let. Jejich cena mezičtvrtletně klesla o 2,5 procenta, výrazněji než v posledním čtvrtletí loňského roku. Vyplývá to z HB Indexu Hypoteční banky, jež patří do skupiny ČSOB. Ceny bytů ve čtvrtém čtvrtletí 2022 v mezikvartálním srovnání klesly poprvé od začátku roku 2013, a to v průměru o 0,7 procenta.

Přečíst článek


 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hledání nájmu v realitní kanceláři, ilustrační foto

Nájem je nyní výhodnější než hypotéka. Ale nedobrovolně, lidé nemají na výběr, říká průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme