Reklama

Investice do hal a skladů slušně ponese i letos, věří miliardář Kratina. Fond Accolade se tak zřejmě ještě rozroste

Ilustrační foto
Se svolením Accolade
Petra Jansová
pej

Trhu s průmyslovými nemovitostmi se i loni dařilo. Accolade Industrial Fund splnil předpokládané zhodnocení. Dosáhl eurového výnosu 9,33 procent a v korunách 8,49 procent. A slibný vývoj očekává i od letošního roku.

Reklama

Portfolio fondu Accolade Industrial Fund nekleslo i díky rekordně nízké neobsazenosti i historicky mimořádnému růstu nájmů. Díky inflačním doložkám obsaženým v nájemních smlouvách se inkasované nájemné zvýšilo o 5,3 procenta a dosahuje 85 milionů eur, tedy bezmála 1,9 miliardy korun.

Na trhu je stále nedostatek skladovacích a výrobních prostor. Neustále se na nás proto obrací noví klienti z řad logistických a výrobních společností, ale také e-commerce. Přesto, že analýzy ukazují mírný meziroční pokles kondice v této oblasti, na zájmu o nové prostory to nepociťujeme,“ řekl Milan Kratina, CEO Accolade.

Podle dat společnosti Colliers nájemné v průběhu roku 2022 nadále rostlo, a to jak v Praze, tak i ve všech dalších regionech Česka. V nejatraktivnějších lokalitách v zemi se nájemné zvýšilo na úroveň kolem 7,50 až 7,90 eura za metr čvereční měsíčně. Ve vybraných prvotřídních lokalitách mimo Prahu nájemné v tomto roce rychle rostlo až na úroveň kolem šesti eur za metr čtvereční měsíčně.

Accolade si půjčí u německé banky tři miliardy

Accolade Industrial Fund získal od německé banky Helaba úvěr ve výši 129 milionů eur, v přepočtu 3,1 miliardy korun, na refinancování pěti průmyslových parků v Polsku.

Přečíst článek

Accolade míří do Španělska

Portfolio fondu se rovněž loni rozrostlo. Překročilo milník 1,5 milionu metrů čtverečních prémiových průmyslových ploch v majetku. Mezi zajímavé přírůstky lze jmenovat například množství areálů po celém Polsku, třeba v parku Štětín nebo Gorzow Wielkopolski, či první vícepatrové distribuční centrum v Česku u Kojetína pro nadnárodní e-commerce společnost Amazon. K dalšímu rozšíření dojde v první polovině roku o vůbec první nemovitost ve Španělsku. 

Hodnota portfolia nyní dosahuje zhruba 1,5 miliardy eur, tedy 33 miliard korun.

Nový projekt společnosti Accolade ve Španělsku

Miliardář Kratina investuje ve Španělsku přes 1,5 miliardy korun, nově staví u Sevilly

Sázka na komerční nemovitosti zatím stále vynáší. Potvrzuje to skupina Accolade miliardáře Milana Kratiny. Ta se nyní rozhodla pokračovat v expanzi do Španělska.

Přečíst článek

Predikce vývoje v letošním roce zatím vypadají příznivě. V prvním pololetí dojde k dosud nejvýraznějšímu propsání inflačních doložek do výkonnosti. „Pokud vezmeme v úvahu fakt, že nová úroveň nájmů průmyslových nemovitostí napříč trhy je významně vyšší, než jakou máme momentálně zasmluvněnou, věřím, že se nám bude i nadále úspěšně dařit bojovat o udržení hodnoty nemovitostí v našem stávajícím portfoliu. Naopak by nám to mohlo přinést další akviziční příležitosti s vyšším výnosem než v roce 2021 a v části roku 2022,“ dodal Kratina.

Accolade Industrial Fund byl založen v roce 2014. Aktuálně fond sdružuje přes tři tisíce investorů. Portfolio tvoří v současnosti 29 průmyslových parků s 98 nájemci v České republice, Polsku, Německu, na Slovenku a ve Španělsku.

Ilustrační foto

Srovnání fondů: Které loni přinesly nejvyšší zhodnocení?

Uplynulý rok patřil na poli investic k těm rekordním. Přispěla k tomu nejen výrazná inflace, lákadlem byly i vysoké zisky realizované na akciových trzích. Akciové i dluhopisové fondy tak investorům dokázaly, že dokážou generovat velmi zajímavé zhodnocení. Které si vedly nejlépe, hodnotí žebříček Investice roku 2021, jenž již podvanácté sestavila společnost Fincentrum & Swiss Life Select.

Přečíst článek

Nemovitostní fondy nakoupily tisíce nájemních bytů. A lákají velké realitní hráče i katolickou církev

Nemovitostní fondy skoupily tisíce nájemních bytů. A nájemní byznys láká i velké realitní hráče či katolickou církev

Tisíce nájemních bytů v Praze by mohly být ve vlastnictví nemovitostních fondů. Nájmy jsou vzhledem k poklesu prodejů bytů do vlastnictví na vzestupu a z aktuálního vydání studie českého realitního trhu Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) a z dnešního diskusního setkání v Praze vyplynulo, že zájem investorů o nákupy projektů po loňském útlumu začíná stoupat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Milan Kratina v podcastu Realitní Club

Miliardář Milan Kratina: Klíčem k úspěchu země je vzdělání. Žijeme si tady pořád jako v Hobitíně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme