Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Accolade si půjčí u německé banky tři miliardy

Accolade si půjčí u německé banky tři miliardy
Accolade, užito se svolením

Accolade Industrial Fund získal od německé banky Helaba úvěr ve výši 129 milionů eur, v přepočtu 3,1 miliardy korun, na refinancování pěti průmyslových parků v Polsku.

Reklama

Refinancování se bude týkat parků Gorzów Wielkopolski, Štětín West, Štětín Kniewska, Čenstochová a Kielce.

Finanční ředitel Accolade Tomáš Procházka řekl, že jde o druhé velké refinancování polského portfolia. Jedná se o první spolupráci s bankou Helaba a 129 milionů eur na dobu pěti let má přinést snížení nákladů na financování, administrativní zátěže a zlepšení profilu splatnosti dluhu, což má vést ke zvýšení ziskovosti, uvedla skupina zakladatelů Milana Kratiny a Zdeňka Šoustala.

„Vzhledem k celkové makroekonomické situaci v Evropě a prostředí rostoucích úrokových sazeb, mají banky tendenci být velmi vybíravé. Se společností Helaba spolupracujeme poprvé a těší nás, že nám od počátku důvěřovala a poskytla významnou částku na refinancování. Nový úvěr zlepšuje strukturu financování polského portfolia a umožňuje nám zaměřit se na další růst,“ uvedl Jakub Leszczynski, General Counsel Accolade v Polsku.

Logistický Park Nošovice

Trh se sklady láme u nás rekordy. Proč tedy firmy i investoři míří ven?

Česká republika hrála v logistice Střední Evropy vždy docela významnou nebo alespoň zajímavou úlohu. Především to bylo díky centrální poloze a dobré dostupnosti. V poslední době to ale vypadá, že se „vítr obrací“ čím dál více na Polsko, které nabízí spoustu lákadel. Odchází tam nejen firmy, ale i investoři a industriální developeři. Ti, co chtějí zůstat u nás, musí plánovat dlouho dopředu nebo se spokojit s omezenými prostorami. Co dělá Polsko lépe než my?

Přečíst článek

Accolade Industrial Fund založila roku 2014 skupina Accolade, která v současné době v Polsku vlastní 25 průmyslových parků. Třetina je z odvětví e-commerce, další třetinu tvoří logistika a skladování a poslední třetinu lehká výroba pro strojírenství, automobilový průmysl a zbytek firmy působící ve zpracovatelském průmyslu.

Skupina Accolade působí v šesti zemích Evropy. V Česku, Polsku, Německu, Španělsku, Nizozemsku a na Slovensku vlastní síť 45 moderních industriálních parků o rozloze 2,6 milionu metrů čtverečních. V roce 2017 koupila provozovatele letiště Brno-Tuřany a poblíž Stříbra připravuje polygon jako centrum výzkumu pro vývoj a certifikaci vozidel s autonomním řízením.

Šoustal byl v roce 2022 podle tuzemského vydání časopisu Forbes 17. nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě 19,9 miliardy korun a Kratina na 23. místě s majetkem v hodnotě 16,6 miliardy korun.

Accolade Kojetín

V Česku už není co kupovat. Accolade miliardáře Kratiny vyrazila pro haly do Polska

Realitní fond Accolade Industrial Fund se rozhodl rozšiřovat své portfolio o polské industriální a logistické nemovitosti. Vedle distribučního centra v Kojetíně na Přerovsku nyní investoval v Polsku do trojice prémiových parků. Transakce jen za tuto čtveřici přesáhla 6,6 miliardy korun. Ani další investoři se za své industriální nákupy v Polsku nemusí stydět. Svědčí o tom také poslední statistiky polského trhu skladových a logistických prostor, které lámou rekordy i vyjádření analytiků, že investoři už zase začali polskému trhu důvěřovat.

Přečíst článek

PPF, ilustrační foto

Nejbohatší Češi dál masivně bohatnou, žebříček miliardářů vede Kellnerová

V Česku je nejbohatší Renáta Kellnerová s majetkem za téměř 375 miliard. V žebříčku miliardářů časopisu Forbes je devět nováčků a vůbec poprvé mu vládne žena.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Milan Kratina v podcastu Realitní Club

Miliardář Milan Kratina: Klíčem k úspěchu země je vzdělání. Žijeme si tady pořád jako v Hobitíně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme