Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Srovnání fondů: Které loni přinesly nejvyšší zhodnocení?

Ilustrační foto
iStock

Uplynulý rok patřil na poli investic k těm rekordním. Přispěla k tomu nejen výrazná inflace, lákadlem byly i vysoké zisky realizované na akciových trzích. Akciové i dluhopisové fondy tak investorům dokázaly, že dokážou generovat velmi zajímavé zhodnocení. Které si vedly nejlépe, hodnotí žebříček Investice roku 2021, jenž již podvanácté sestavila společnost Fincentrum & Swiss Life Select.

Reklama

Na základě ukazatelů výkonnosti a rizik se na prvních místech v jednotlivých kategoriích umístily: Amundi Funds Cash USD v kategorii Konzervativní fond, Conseq Invest Konzervativní v kategorii Konzervativní dluhopisový fond, mezi Progresivními dluhopisovými fondy obsadil první příčku J&T BOND CZK, v kategorii Smíšených fondů zvítězil Amundi Fund Solutions – Balanced a fond BNPP Aqua zvítězil v kategorii Akciový fond. 

Letos poprvé byla soutěž rozšířena o zvláštní kategorii Fond kvalifikovaných investorů, kde získal ocenění Accolade Industrial Fund. Posuzovatele přesvědčil svým zaměřením na průmyslové a zejména logistické parky, které získaly na atraktivitě díky rozmachu sektoru e-commerce nejen v posledních pandemických letech.

Kategorie 1. místo 2. místo 3. místo
Konzervativní fond Amundi Funds Cash USD - A2 USD (C) BNPP USD Money Market Cap C Schroder ISF US Dollar Liquidity EUR A Acc
Konzervativní dluhopisový fond Conseq Invest Konzervativní A MFS Meridian Funds-Inflation-Adjusted Bond A2 USD Schroder ISF Glo Inflation Linked Bd USDH A Acc
Progresivní dluhopisový fond J&T BOND CZK smíšený otevřený podílový fond J&T MONEY CZK otevřený podílový fond Allianz US Short Duration Hi Inc Bd AT (H2-CZK)
Smíšený fond Amundi Fund Solutions – Balanced A CZK Hdg BGF ESG Multi-Asset A2 EUR Invesco Pan European High Income A Acc CZK Hgd
Akciový fond BNPP Aqua Cap C RH CZK Schroder ISF US Large Cap EUR A Acc NN (L) Global Sustainable Equity X Cap CZK Hedi
Zvláštní kategorie: Fond kvalifikovaných investorů Accolade Industrial Fund

Zdroj: Fincentrum & Swiss Life Select Investice roku 2021

Průměrný český investor do podílových fondů v roce 2021 vydělal podle Indexu českého investora (CII750) společnosti Swiss Life Select a agentury Thomson Reuters přes sedm procent. Lepší výsledky předvedly akciové fondy, naopak dluhopisové fondy v průměru ztratily více než dvě procenta.

Peníze, ilustrační foto

Porovnání spořicích účtů: Úroky se zvyšují, inflaci ale nedostačují

Spoření na spořicích účtech je se zvyšováním hlavních sazeb ČNB stále zajímavější. U nejlepších finančních ústavů získáte úrok nad tři procenta, a to i bez podmínek. Inflaci ale zdaleka nepřekonají.

Přečíst článek

„V rámci zhodnocení dosaženého v roce 2021 zabodovaly fondy zaměřené na energie, především ropu a zemní plyn. To platí i pro nemalý počet fondů cílících na východní Evropu, kde je na lokálních akciových burzách právě sektor energií výrazně zastoupen,“ komentuje výsledky ocenění Jan Macek, vedoucí produktového oddělení ve Fincentrum & Swiss Life Select.

Je zde hojně zastoupen i finanční sektor těžící z regionálního zvyšování úrokových sazeb. Finanční sektor, energie, a velká část komodit táhla skupinu fondů hodnotového investování, které tak po čtyřech letech výkonnostně předčily fondy růstových akcií,“ dodal.

Z geografického hlediska se podle něj dařilo trhům v USA a Evropě, které za sebou nechaly akcie rozvíjejících se trhů či Británie i Japonska.

Ilustrační foto

ETF fondy. Řešení, jak ušetřit na poplatcích?

Každý investor by se měl při výběru investičního portfolia zaměřit nejen na výnosy, ale také na poplatky. Těm se totiž nelze vyhnout, ale jejich výše zásadním způsobem ovlivňuje, jak výnosné portfolio bude. Z tohoto hlediska se jako nejvýhodnější jeví pasivní indexové ETF fondy, jejichž náklady na správu a vedení se pohybují mezi 0,1 a 0,2 procenta za rok.

Přečíst článek

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl podle dat Asociace pro kapitálový trh za tři čtvrtletí 2021 o 84,9 miliardy korun na 674,6 miliardy korun.

Fondy budou i letos sázkou na jistotu

Také rok 2022 bude rokem investic do fondů, které představují vyhledávanou a bezpečnou formu zhodnocování prostředků menších investorů, myslí si Filip Duchoň, generální ředitel Fincentrum & Swiss Life Select.

„Naše očekávání jsou i přes současné poklesy pozitivní – minimálně na první tři čtvrtletí. Inflace bude kulminovat, nadále bude nutit investory nedržet peníze na běžných účtech. Na akciových trzích by i nadále měly pozitivně působit efekty měnového uvolňování a pocovidového ekonomického oživování. Je možné, že oba faktory – vysoká inflace a růst akcií – s koncem roku začnou oslabovat,“ uzavřel Macek.

Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: V pondělí vyjde klíčové číslo o inflaci. Snad nás statistický úřad miluje

Proč je pondělní údaj o inflaci tak důležitý? Statistický úřad přinese číslo za leden. Jak říkají ekonomové, leden je přeceňovací měsíc. Takže pondělní údaj o lednové inflaci konečně odhalí, jak jsme na tom s růstem cen.

Přečíst článek

Leden nejvíce přál komoditním fondům, které se podle Indexu podílových fondů sestavovaného společností Broker Consulting zhodnotily o 4,23 procenta. Akciové fondy vydělaly 3,93 procenta a v kladných číslech zakončily měsíc i fondy nemovitostní a fondy peněžního trhu, které si připsaly do jednoho procenta. Jedinou výjimku tvoří dluhopisové fondy, které ztratily půl procenta, uvedl analytik společnosti Broker Consulting Dominik Šulta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Karel Růžička z fondu TBGF

Karel Růžička z fondu TBGF: Chceme podporovat české firmy, to se zúročí všem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme