Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Accolade proniká na Balkán. První halu začne stavět nedaleko Záhřebu

Accolade proniká na Balkán
Profimedia
 nst
nst

Skupina Accolade miliardářů Milana Kratiny a Zdeňka Šoustala, která investuje do moderních průmyslových a výrobních nemovitostí v Evropě, zamířila na Východ. Do svého portfolia přidává jako sedmou evropskou zemi Chorvatsko. Získala stavební povolení pro první průmyslovou halu u Záhřehu. A další mají brzy následovat.

Reklama

Skupina Accolade má na Balkáně velké plány. V oblasti Donja Bistra severně od Záhřebu postaví průmyslovou halu o rozloze zhruba 50 tisíc metrů čtverečních. Paralelně s tímto projektem skupina pracuje na několika dalších lokalitách vhodných pro rozvoj průmyslových zón.

„Trh s průmyslovou moderní infrastrukturou se začal v Chorvatsku rozvíjet teprve před několika lety. V současné chvíli je tu jen několik moderních průmyslových parků. Přitom jde o zemi s velkým potenciálem, která se letos stala součástí eurozóny a schengenského prostoru, uvedl Milan Kratina, CEO Accolade. Chorvatsko se navíc podle Kratiny pyšní širokou základnou zkušené a technicky vzdělané pracovní síly. Velkou výhodu je hustá dálniční síť a několik významných přístavů.

Průmyslový areál Okrouhlá - Cheb East

Skupina Accolade rozšiřuje své impérium u Chebu. Přilákala světového výrobce pneumatik

Prvním nájemcem třetího průmyslového parku skupiny Accolade v Chebu bude jeden z největších světových výrobců pneumatik, americká společnost Goodyear. Investice do průmyslového areálu Okrouhlá - Cheb East, který Accolade buduje ve spolupráci s developerem Panattoni, dosáhne zhruba dvou miliard korun.

Přečíst článek

Odrazový můstek pro další projekty

„Tato investice je v souladu s naším strategickým cílem expandovat do regionů, které nabízejí silnou poptávku a kde vidíme potenciál pro další růst. Tak jako v dalších zemích, i zde chceme rozkrýt zajímavé lokality a rozvinout jejich nevyužitý potenciál,“ dodal Kratina.

Výhodou lokality, kde vyroste první nemovitost z portfolia společnosti Accolade v Chorvatsku, je bezprostřední napojení na dálnici s výbornou dostupností do Rakouska, Slovinska, Maďarska, severní Itálie a na východ přes srbský Bělehrad až do Istanbulu. „Jde navíc o významné industriální centrum a v okolí se nachází velký národní výrobce sportovních elektromobilů Rimac. Očekává se zde tedy velká poptávka po moderních průmyslových prostorech. Využití průmyslového parku bude vhodné pro všechny tři klíčové segmenty – lehkou výrobu, logistiku i e-commerce,“ uvedla firma v prohlášení.

Celé Chorvatsko se nachází v seismicky aktivní oblasti, stavba se tak v porovnání s jinými projekty bude vyznačovat složitějším zakládáním.

Zelený standard

Nová hala bude postavena v souladu s nejpřísnějšími parametry pro udržitelné budovy podle mezinárodní certifikace BREEAM. Budovy v těchto kategoriích obvykle mají výbornou tepelnou izolaci, fotovoltaickou elektrárnu, moderní LED osvětlení či stmívatelné žaluzie, okolí je vybaveno retenčními nádržemi, broukovištěmi a ještěrkovištěmi či nabíjecími stanicemi pro elektrokola a elektro automobily.

Získání prvního stavebního povolení má být pro Accolade odrazovým můstkem pro postupný rozvoj v dalších regionech napříč Chorvatskem.

Mezi další strategicky významné lokality v Chorvatsku patří kromě Záhřebu přístav Rijeka s výborným napojením do severní Itálie, Varaždin poblíž hranice se Slovinskem a Maďarskem, Split ve střední Dalmácii a Osijek ve východní části Chorvatska.

Pobočka Accolade v Záhřebu

Accolade už v Chorvatsku vybudovala stabilní tým a chystá se na otevření nové kanceláře v Záhřebu.  

Skupina působí v sedmi zemích Evropy, ve kterých investuje do moderní a udržitelné infrastruktury pro podnikání světových značek především z oblastí e-commerce, zpracovatelského průmyslu a logistiky. V Česku, Polsku, Německu, Španělsku, Nizozemsku a na Slovensku vlastní síť více než 54 industriálních parků s certifikací BREEAM o celkové hodnotě 2,8 miliardy eur.

Novinky z trhu nemovitostí sledujte v Realitním Clubu zde:

Miliardář Milan Kratina: Všude v Evropě se staví lépe než v Česku

Holding Accolade investuje do výstavby průmyslových hal a pak je prodává do stejnojmenného fondu. Fond tvoří polovinu jejich byznysu, spravuje majetek v hodnotě přes třicet miliard korun a vlastní ve střední Evropě zhruba tři desítky průmyslových parků s rozlohou přes milion metrů čtverečních. A expanzi plánuje dál, Evropa průmyslové parky potřebuje. „Evropa je musí stavět, není to o tom, jestli kapacita je, nebo není. Pokud chce evropská ekonomika v celosvětovém kontextu něco znamenat, tak musí mít další výrobní prostory, další prostory pro skladování i pro prodej,“ říká miliardář a majitel skupiny Milan Kratina v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Milan Kratina v podcastu Realitní Club

Miliardář Milan Kratina: Klíčem k úspěchu země je vzdělání. Žijeme si tady pořád jako v Hobitíně

V Polsku vyjde každý rok ze škol osmdesát tisíc inženýrů, což je stejně jako v Německu. Tady nám ujíždí vlak, říká Milan Kratina, miliardář a zakladatel společnosti Accolade. Jedné z největších evropských společností, která staví, kupuje a provozuje průmyslové parky. V šesti evropských zemích jí nyní patří jednapadesát moderních průmyslových areálů, a další budou brzy přibývat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Milan Kratina v podcastu Realitní Club

Miliardář Milan Kratina: Klíčem k úspěchu země je vzdělání. Žijeme si tady pořád jako v Hobitíně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme