Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Drahé úvěry, krize. A byty poprvé od roku 2013 zlevnily, zájem o rodinné domy se snížil

Byty ve 4. čtvrtletí mezikvartálně poprvé od roku 2013 zlevnily.
Unsplash.com, se svolením
 ČTK

Ceny bytů ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 v mezikvartálním srovnání poprvé od začátku roku 2013 klesly, a to v průměru o 0,7 procenta. Trh s nemovitostmi pokračoval v poklesu. Jak u bytů, tak u rodinných domů se poptávka dále mírně snížila. Pouze u pozemků zůstala stabilní, stejně jako růst cen. Vyplývá to z HB Indexu, který poskytla Hypoteční banka, jež patří do skupiny ČSOB.

Reklama

HB Index je založený na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Banka index poprvé zveřejnila v dubnu 2011.

Objem hypoték v roce 2021 pádí směrem nahoru

Ceny některých bytů padají, úroky z úvěru na bydlení nikoli. Kdy zlevní hypotéky?

Hypoteční sazby přes mírný nárůst v únoru pokračují ve stagnaci. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu povyskočila na 6,37 procenta. Další výraznější růst sazeb by ale již přijít neměl. Kdy začnou sazby opět klesat?

Přečíst článek

„Poslední kvartál 2022 symbolicky završil vývoj zejména druhé poloviny roku,” uvedl předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Martin Vašek. Vysoké ceny úvěrů a jejich nižší dostupnost ve spojení s celkovou ekonomickou situací vedly podle něj k dalšímu ochlazení trhu.

Tempo růstu cen dále zpomalilo i u rodinných domů. Ve srovnání mezi čtvrtletími se snížilo z 2,6 na 1,8 procenta. Pouze pozemky si zachovaly dynamiku a ceny rostly o 4,5 procenta.

Natáčení podcastu s Tomášem Jelínkem (Centrury 21)

Nejlevněji koupíte rodinný dům u slovenských hranic, říká šéf realitky Century 21

O jaké bydlení mají Češi největší zájem? Jak se budou vyvíjet ceny nájmů a starších bytů? A kde koupit nejvýhodnější rodinný dům? Poslechněte si další díl podcastu Realitní Club, tentokrát s ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomášem Jelínkem.

Přečíst článek

U bytů pokračoval odliv poptávky podobně jako v třetím čtvrtletí. „Za celý rok 2022 zaznamenáváme pokles zájmu o 30 procent proti předchozímu roku. Nejvíce se snížila poptávka po bytech v kategorii 3+1 a 3+kk,” upozornil Vašek. Vysoké úrokové sazby a snížení dostupnosti bytů vedly naopak ke zvýšení zájmu o nájemní bydlení. Důsledkem nižší poptávky je i nárůst počtu dostupných bytů na trhu o 100 procent proti roku 2021.

O velké a staré domy není zájem

Ceny bytů klesly napříč všemi regiony. Největší průměrné poklesy cen (o dvě procenta) zaznamenaly Karlovarský, Moravskoslezský a Středočeský kraj. Naopak v Praze ceny zůstávají zatím spíše stabilní. Odliv poptávky se dotkl i nových projektů, kde ceny spíše stagnují. Nejistoty budoucího vývoje cen jak nemovitostí, tak stavebních prací vedou developery k tomu, že ve vybraných případech pozastavují uvádění nových bytů na trh.

Natáčení podcastu s Tomášem Jelínkem (Centrury 21)

Byt pro rodinu na sídlišti v Praze? Museli byste vydělávat 80 tisíc měsíčně, říká ředitel realitky

Ne že by se neprodávalo, ale i trh se secondhandovými nemovitostmi výrazně zpomalil. K zásadnější korekci cen zatím ale plošně nedochází. U některých typů nemovitostí a lokalit ale ceny padají i o 15 procent. U paneláků pak ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomáš Jelínek v dalším díle podcastu Realitní Club, který přineseme již zítra. Zlevňování očekává i nadále.

Přečíst článek

I u rodinných domů se poptávka výrazně snížila, u rekreačních nemovitostí téměř zamrzla. „U rodinných domů nedošlo k žádným zásadním změnám. Poptávka klesá a s ní se zpomaluje tempo růstu cen. Zájem se přesunul k menším úspornějším nemovitostem, naopak velmi těžko se prodávají větší domy bez rekonstrukce,” uvedl Vašek.

Omezení poptávky mělo podle něj pozitivní dopad na řešení problémů se stavebními materiály. Nejvíce se staví ve Středočeském kraji a okolí Brna. Je možné i zaregistrovat nárůst zájmu o mobilní domy, kontejnerové domy nebo modulární dřevostavby, dodal Vašek.

Stanjura připustil zvýšení daně z nemovitosti. Proč to není dobrý nápad

Zvýšení daně z nemovitosti rozevře příjmové nůžky mezi bohatými a chudšími, mezi vlastníky nemovitostí a nájemníky. Pokud ji i přes to vláda zvýší, mělo by toto daňové inkaso zůstat obcím.

Přečíst článek

U pozemků se mezi čtvrtletími sice růst cen velmi mírně zpomalil, avšak za celý rok právě pozemky zaznamenaly nejvyšší nárůst, a to o 22,2 procenta. Z cenových důvodů roste zájem o lokality hůře dostupné a vzdálenější od velkých měst. Projevuje se i zájem i o pozemky, které mají určitá omezení pro klasickou stavbu rodinného domu, ale umožňují výstavbu takzvaného mobilheimu nebo objektu pro přechodné bydlení (objekt s číslem evidenčním).

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme