Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Nevěřte developerům, vedle starších bytů nakonec zlevní i novostavby

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9
poskytnuto Finep
Lukáš Kovanda

Jak ukazují nejčerstvější data z rezidenčního trhu společností Trigema, Central Group a Skanska, k očekávanému poklesu cen nových bytů v Praze nedošlo a podle slov developerů s největší pravděpodobností ani nedojde. Jenže developeři určitě nebudou světu zvěstovat, že čekají pokles cen nových bytů. Vždyť je to to, co dodávají na trhu. Pokud by hlásali, že ceny klesnou, byli by sami proti sobě, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Pravdou je to, že trh nyní vyčkává. Zlevnění bytů ve starší zástavbě je „ložené“, zejména se to týká panelových bytů. Novostavby jsou samozřejmě atraktivnější, třeba jen z důvodu udržitelnosti a nižší energetické náročnosti, avšak to neznamená, že jejich cena musí být zcela imunní vůči poklesu. 

Hypotéky zlevní, ale možná nedostatečně

Oživení prodejů přinesou dle slov developerů levnější hypotéky. Samozřejmě. Levnější hypotéky zlepší dostupnost financování nemovitostí. Jenže vzhledem k vývoji inflace nemusí zlevňovat nijak rychle.

Ilustrační foto

Objem hypotečních úvěrů klesl do září o dvě pětiny

Stavební spořitelny poskytly letos od ledna do září úvěry za zhruba 49 miliard korun. V meziročním srovnání to znamená pokles o 41,5 procenta. Zároveň spořitelny za tři čtvrtletí uzavřely 389.581 nových smluv o stavebním spoření, což je o 11,6 procenta víc než za stejné období loňského roku. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen.

Přečíst článek

Navíc kvůli energetické drahotě a hrozícímu růstu míry nezaměstnanosti musí být pokles cen hypoték opravdu razantní, aby opět oživil poptávku po nemovitostech. Je možné, že než k takovému oživení poptávky dojde, developerům a dalším prodejcům novostaveb dojde trpělivost a o něco zlevní i je.

V Praze bylo na konci třetího čtvrtletí volných 4700 nových bytů. To je o 13,3 procenta více oproti druhému kvartálu letoška a o 70,9 procenta více oproti třetímu čtvrtletí roku 2021, kdy byla nabídka na historickém minimu. V dalším období je ale podle developerů pravděpodobný spíše pokles nabídky.

Bytový komplex Nová Karolina v centru Ostravy.

Dalibor Martínek: Doba se definitivně změnila. U developera už nový byt nehledejte

Současní miliardáři, kteří před třiceti lety postavili svůj byznys na výstavbě bytů, začínají šlapat vodu. Korec, Kunovský, Sekyra a spol. Zkušení podnikatelé, kteří dokázali najít způsob jak vydělat miliardy korun na tom, že získali pozemky, postavili na nich domy a byty výhodně prodali.

Přečíst článek

Trh s novostavbami prostě zamrzl. Kupující vyčkávají. Pokud budou mít pocit, že se vyplatí počkat třeba i dva tři roky, než i novostavby zlevní, klidně si počkají. To bude záviset na vývoji celkové energetické a ekonomické situace.

Kdo nyní uvažuje o koupi nemovitosti, i novostavby, prostě neudělá chybu, když dva tři roky počká. Za tu dobu mohou být nemovitosti levnější. A levnější budou zcela jistě hypotéky.

Ceny bytů, ilustrační foto.

Nejlevněji jde byt pořídit v Ústí nad Labem. I tam ale z roku na rok zdražil skoro o 15 procent

Starší byty v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku zlevnily o jednotky procent, ale meziročně jsou dražší. V Praze se v létě prodávaly kolem částky 125 tisíc korun za metr čtvereční, zatímco ve druhém čtvrtletí byly o dvě procenta dražší, oproti loňsku ale zdražily o sedm procent. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než stovkou realitních makléřů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme