Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Žádná pozitiva ani jistoty. Spotřebitelé se bojí utrácet, podnikatelé jsou skeptičtí

účty, ilustrační foto
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Žádná pozitiva ani jistoty. Taky by se daly shrnout výsledky červencového průzkum důvěry v české ekonomice. Důvěra spotřebitelů se dokonce propadla na nejnižší hodnotu v historii zjišťování.

Reklama

Důvěra v českou ekonomiku v červenci meziměsíčně klesla o 2,6 bodu na 95,7 bodu. Snížila se u podnikatelů i spotřebitelů. Pesimismus spotřebitelů sílí pět měsíců v řadě a je nejhorší za celou dobu sledování, uvedl Český statistický úřad. Důvěra v hospodářství Česka se snížila i v meziročním srovnání.

Indikátor důvěry podnikatelů klesl proti červnu o 2,9 bodu na 100,2 a u spotřebitelů o 1,1 bodu na hodnotu 73,6. „Spotřebitelé se domnívají, že jejich současná finanční situace stejně jako celková hospodářská situace v České republice se zhoršuje a že tento negativní trend bude pokračovat i v příštích měsících,” sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Guvernér rakouské centrální banky Robert Holzmann

Vrcholný člen ECB: Eurozóna míří do recese. Bylo by lepší se jí vyhnout

Evropská centrální banka v uplynulém týdnu poprvé za dekádu zvýšia úrokové sazby. Důvodem byla rapidní inflace. Spekulace o recesi však navzdory aktuálním akcím ECB sílí.

Přečíst článek

„Na červencovém průzkumu důvěry v české ekonomice lze asi jen těžko hledat něco pozitivního. Snad jen mírný pokles inflačních očekávání, avšak jinak vyznívají výsledky poměrně nepříznivě,” komentoval aktuální statistiku Petr Dufek, hlevní ekonom Banky Creditas.

Domácnosti více promýšlejí útraty 

Nálada spotřebitelů ovlivňují negativní očekávání dalšího vývoje ekonomiky i vlastní finanční situace domácností. Dál přetrvávají obavy z inflace a pomalu si i domácnosti začínají uvědomovat i riziko nezaměstnanosti.

Podle statistiků se rekordní počet spotřebitelů obává zhoršení vlastní finanční situace. Blízko svého historického maxima je i počet těch, kteří hodnotí svou finanční situaci hůře než v předešlých 12 měsících.

panelák, Jižní Město

Lukáš Kovanda: Měsíční splátka za panelákový byt? 45 tisíc, to je nová realita

Hypotéky v Česku prudce zdražují. Podle dnes zveřejněných údajů Fincentra Hypoindexu odpovídala průměrná úroková sazba počátkem července 6,24 procenta. Za poslední měsíc tak stoupla o další citelnou 0,53 procenta. Hypotéky jsou nejdražší od počátku milénia. Jsou dražší dokonce i než těsně před globální finanční krizí, jež vrcholila v letech 2008 a 2009. Ta tehdy následně způsobila pokles cen tuzemských nemovitostí.

Přečíst článek

V podnikatelském sektoru firmy krotí své dřívější optimistické vyhlídky poptávky, a to dokonce i ve službách, které ještě na jaře svoji budoucnost viděli v tomto směru velmi pozitivně. Pouze obchod věří, že poptávka zůstane stabilní, bez ohledu na inflační realitu.

„Aktuálně (ze zpětného pohledu) však pro průmysl není poptávka hlavním problémem, tím skutečným je nedostatek materiálu. Je to problém největší, a dokonce jej firmy vnímají jako největší současnou překážku dalšího fungování. Mění se nejenom pohled firem na další vývoj zakázek, ale i nabírání zaměstnanců. Vyšší zájem nabírat nyní mají jen stavební firmy, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem pracovníků. Chybějící zaměstnanci jsou i nadále hlavní bariérou pro další vývoj či expanzi tohoto odvětví. Hned další v pořadí je nedostatek materiálu,” dodal Dufek. 

Celkově podle něj vyznívá průzkum ve směru útlumu české ekonomiky, zejména pokud jde o spotřebu domácností. Ta letos v důsledku probíhajícího propadu kupní síly obyvatel výrazně poklesne, i když dosavadní zpožděná čísla tomu zatím příliš nenapovídala.

Zlaté slitky

Stanislav Šulc: Máte zlato? Před inflací ani dopady války vás rozhodně nechrání

Inflace pokračuje v růstu, a kromě devadesátých let, kdy ceny rostly rychleji kvůli transformaci, takový skok v cenách nikdo nepamatuje. Řada lidí se před inflací již několik měsíců snaží bránit například investicemi do zlata, to však často není k dostání, a tak sahají po stříbru. Data ukazují, že to je sázka na špatné koně, kterým pomáhá jen růst dolaru.

Přečíst článek

Naproti tomu výsledky podnikatelského sektoru – byť jsou méně příznivé než na jaře – nevypadají z pohledu posledních dvou let nijak tragicky. „Spíše než na dramatický propad to vypadá na delší útlum české ekonomiky, jejímž hlavním problémem je nyní inflace, respektive dostatek surovin vč. těch energetických,” uzavřel Dufek.

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Pandemické úspory už Češi utratili. Teď se bojí utrácet

Češi výrazně omezují své útraty, inflace se začíná výrazně projevovat. Pandemický polštář už spotřebitelé vyčerpali, či jej dále v obavě z finanční budoucnost vyčerpávat nechtějí.

Přečíst článek

Blíží se recese? Více k tématu čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek
Česko vykazuje jednu z nejnižších inflací v Evropské unii

Česko zkrotilo inflaci. Aktuálně má jednu z nejnižších v Evropské unii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme