Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Pražská Kunsthalle má prestižní Grand Prix Architektů. Podívejte se

Kunsthalle Praha.
Se svolením Obce architektů/Grand Prix Architektů
Petra Jansová

Stávaly zde kasárna, ve 30. letech je nahradila trafostanice. Ta ale začala po 40 letech chátrat, díky modernizaci ale demolice nebyla třeba. Neoklasicistní objekt získal na krátkou dobu status kulturní památky a také novou vizi, měl se z něj stát hotel. Nakonec se ale z něj stala galerie. Nyní rekonstrukce a dostavba realizovaná podle architektů Jana Schindlera, Ludvíka Seka a Zuzana Drahotové ze studia Schindler Seko Architekti získala ocenění Obce architektů.

Reklama

Myšlenka na Kunsthalle Praha se zrodila v roce 2015, kdy manželé Petr a Pavlína Pudilovi v rámci své nadace The Pudil Family Foundation zakoupili chátrající Zengerovu transformační stanici s cílem transformovat ji na moderní galerii pro krátkodobé umělecké výstavy, kulturní události a vzdělávací činnost. Něco ve stylu Tate Modern v Londýně, Guggenheimova muzea v New Yorku a Bilbau, Centre Pompidou v Metz či Beyeler Foundation ve Švýcarsku.

Iniciační studie na lázně do Riegrových sadů

Lázně v Riegrových sadech? Proč by ne, dokazuje autor kobek na pražské náplavce

Městské lázně v Riegrových sadech na pražských Vinohradech? Proč ne. Architekt Petr Janda, který mimo jiné navrhl oceňovanou revitalizaci pražských náplavek, přišel s nápadem na využití zanedbaného pozemku poblíž vinohradské Sokolovny.

Přečíst článek

Rekonstrukce vyvolala před několika lety kritiku některých zastánců industriální architektury. Vlastník některé části památkově chráněné budovy odstranil a nahradil je novými. Ministerstvo kultury i Národní památkový ústav tehdy sdělili, že výraznější zásahy si vynutil na stavbě použitý méně kvalitní cement a kontaminace stavby nebezpečnými látkami. Provoz Kunsthalle zahájila letos v února dvěma výstavami.

Na detaily projektu se můžete podívat do následující galerie:

V letošním ročníku se o cenu, kterou od roku 1993 vyhlašuje Obec architektů, ucházelo celkem 255 projektů. V odborné porotě zasedli Robert Schmitz (ateliér White Architekter, Švédsko), Martin Rein-Cano  (Topotek 1, Německo), Michal Bogár (Bogár architekti) a Eva Le Peutrec  (E-Studio, Česko), předsedou poroty byl Jean-Pierre Carniaux (Ricardo Bofill Taller de Arquitectura)

„Bylo přihlášeno 255 prací, což byl velký úkol pro porotu, která musela 205 prací škrtnout a vybrat pouze 50 projektů, které postoupily do finále. Z těchto finalistů je zajímavé, že se většina z nich nachází na hranici se Slovenskem,“ přiblížil předseda Obce architektů Oleg Haman k XXIX. ročníku GPA.

Podepsáno. Podobu novému nádraží v Brně vtiskne nizozemský ateliér

Architektonickou studii na podobu nového brněnského hlavního nádraží zpracuje nizozemský architektonický ateliér Benthem Crouwell Architects. Správa železnic (SŽ) s ním ve středu podepsala smlouvu. Na Twitteru to uvedl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda.

Přečíst článek

Cenu za celoživotní dílo, a tedy velkou červenou kostku, obdržel Václav Aulický, mezi jehož práce patří mimo jiné televizní věž na pražském Žižkově. „V jeho pracích je patrný zájem o soudobou světovou architekturu i úcta k velkému dědictví českého funkcionalismu,“ argumentovala svůj výběr odborná porota.


Ceny v dalších kategoriích:

  • Kategorie Šetrná stavba: Bytový dům Rezidence Michelangelova. Autoři: Luděk Podlipný, Martin Sladký, Pavel Zezula, Markéta Talašová (Ateliér: Podlipný Sladký architekti)
  • Kategorie Urbanismus: Bořislavka Centrum. Autoři: Jan Aulík, Leoš Horák | Spoluautoři: Jakub Fišer, David Zalabák, Jakub Hemzal, Gabriela Králová, Alena Sedláková, Petra Coufal Skalická, Eva Mašková, Jan Dluhoš (Ateliér: Aulík Fišer architekti)
  • Kategorie Krajinářská architektura a zahradní tvorba: Paluba Hamburk. Autoři: Bohuslav Strejc. Ing. Ondřej Janout, Jan Běl, Lucie Tlustá (Ateliér: projectstudio8)
  • Kategorie interiér: Vývojové centrum modularity. Autoři: Ondřej Chybík, Michal Krištof
  • Kategorie Novostavba: Lávka přes Labe v Nymburce. Autoři: Jiří Stráský, Leonard Šopík, Jan Pozdíšek, Karel Zlatuška
  • Kategorie Rodinný dům: Dům v Lanškrouně. Autor: Martin Neruda
  • Kategorie Rekonstrukce: Zámek Děčín – restaurování glorietu v Růžové zahradě. Autoři: Tomáš Efler, Václav Girsa, Miloslav Hanzl, Jana Strnadová, Jaroslav Svěrek
  • Kategorie Novostavba: Společenský sál Farního centra v Lidečku. Autoři: Jan Vojtíšek. Jakub Staník (Ateliér: studio AEIOU)

Endesa pavilon

GALERIE: Krásné, nebo bizarní? Jedenáctka pozoruhodných budov světa, které využívají energii ze slunce

Sluneční skála připomínající obrněný krunýř pásovce, terasovitá rýžová políčka z čínského venkova, koule s pohyblivou stěnou, obří nelogické puzzle nebo čínský drak či vlny. I takto mohou vypadat inspirace pro moderní domy budoucnosti, jejichž architekti při návrzích promýšleli, jak zakomponovat do budovy a jejího fungování slunce a jeho energii. Prohlédněte si jedenáct zajímavých budov světa s impozantní fasádou ze solárních panelů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme