Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Postavíme první dřevěný mrakodrap v Česku, říká v podcastu Skalický

Dalibor Martínek

Společnost Progresus založili před rokem Lukáš Zrůst a Lukáš Foral. Je to investiční skupina, jejíž hlavní nohou se má stát rezidenční development s důrazem na udržitelnost. Zrůst působil jako insolvenční správce, a v loňském roce zařadil do portfolia skupiny tradiční českou společnost RD Rýmařov, která přes padesát let v Česku vyráběla dřevěné domy.

Reklama

Martin Skalický byl v minulosti šéfem nemovitostní investiční společnosti Reico, kterou založila Česká spořitelna. Nyní se tito tři pánové sešli v jedné skupině. A mají velké plány.

Jak říká Martin Skalický v podcastu Realitního clubu, chtějí postavit první dřevěný mrakodrap v Česku. Zní to jako bláznivý nápad, jelikož v Česku platí pro dřevěné stavby normy, které nedovolují větší výšku než čtyři poschodí. I na to však prý mají v Progresu řešení. „Máme velký sen, a to je vystavět dřevěný mrakodrap,“ říká Skalický. Dřevo je podle něj materiál budoucnosti. Jak to však dát do kupy s českými stavebními normami?

První slovenský mrakodrap - Eurovea Tower v Bratislavě před dokončením.

Slováci trumfují Čechy, mají mrakodrap. V Ostravě už se taky jeden chystá

Na Slovensku se staví první mrakodrap. Hrubá stavba má být hotová do konce roku. Slováci tak předběhnou Čechy, kteří na budovu převyšující limit 150 výškových metrů teprve čekají.

Přečíst článek

„Studujeme to všude po světě. Nejbližší výšková dřevěná budova je ve Vídni, byli jsme tam na exkurzi,“ uvádí Skalický a přibližuje trošku víc směr jejich záměru. Hlavní myšlenka zní, že by nešlo o čistou dřevostavbu, ale o takzvanou kombinovanou stavbu. Co to přesně znamená? „Centrální schodiště a výtahová šachta jsou z železobetonu. Okolní výšková část, která má ve Vídni čtyřiadvacet podlaží, je vybudovaná z dřevěných prvků,“ našlapuje jemně v terminologii Skalický. Patrně již nyní tuší, jaké peklo si zažije s českými hasiči a dalšími úředníky při prosazování podobně odvážného projektu.

Takže dřevo vlastně není už dřevo, ale jsou to CLT prvky (cross laminated timber) česky řečeno křížem lepené dřevo. To má údajně skvělou odolnost proti žáru. Dokonce prý větší než ocel, která změkne a zhroutí se. Vlastnosti toho materiálu však bude muset firma dokázat a protlačit přes hasiče.

Kdy a kde bude první český dřevěný mrakodrap stát? Poslechněte si podcast s Martinem Skalickým v úvodu článku nebo na všech podcastových platformách.

Architekta Eva Le Peutrec

V Číně se prostavěli do kvality, tvrdí architektka mrakodrapů Eva Le Peutrec

Navrhla desítky mrakodrapů, velké multifunkční komplexy i město pro milion lidí. Ke všem svým projektům ale architektka Eva Le Peutrec přistupuje stejně. „Na většině zakázek platí, že už dnes je pozdě,“ popisuje stavění v Číně, kde chvíli žila, aby mohla projektovat mrakodrapy.

Přečíst článek

Ondřej Chybík, architekt

Mrakodrap může do Ostravy přinést novou energii, říká architekt Chybík

Architektonický ateliér Chybik+Kristof se podepsal pod spoustu projektů od rezidenčních staveb po veřejné nebo experimentální jako je food market Manifesto v Praze. Za svoji práci byli architekti z Brna také mnohokrát oceněni, naposledy zaujali porotu prestižní MIPIM Awards projektem Vinařství Lahofer. „Vytváří se povědomí nejenom o nás, ale i o české architektuře, ale vlastně i o tom, že se na Moravě vyrábí víno. To považuji za hodně důležité,” říká v rozhovoru pro newstream.cz jeden ze zakladatelů studia Ondřej Chybík.

Přečíst článek

Eva Jiřičná, architektka

Eva Jiřičná: Steve Jobs byl náročný klient

Eva Jiřičná se proslavila nejen v Česku. Její architektonický přístup oceňují třeba i ve Velké Británii. Dokládá to celá řada prestižních mezinárodních ocenění. I proto se jí v tuzemsku přezdívá královna architektury.

Přečíst článek

Další díly realitního podcastu poslouchejte zde

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jiří Vančura: Financovali jsme výstavbu i v době, kdy jiní raději vyčkávali. Chceme dál růst

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme