Reklama

PODCAST Realitní Club: Nejvíc mi na pražském územním plánu vadí, že má na sobě čtverečkovanou síť, říká architekt Jan Kasl

Dalibor Martínek

Znáte ty čtverečkované sešity, říká v novém podcastu Realitní Club Jan Kasl, architekt a bývalý primátor Prahy. Nový územní plán, který se již deset let tvoří, podle něj přesně tak vypadá. „Čtvereček na územním plánu, to je sto krát sto metrů. V tom čtverečku je zanesená průměrná výška budov, které se tam mohou stavět,“ říká.

Reklama

Podle Kasla není taková síť vůbec potřeba. „Podívám se na budovu napravo a nalevo, a vím, jak asi vysoký dům můžu stavět, není potřeba takový detail,” říká.

Praha je podle něj příliš „rozlezlá“ do šíře. Což je dáno i tím, že při výstavbě v centru sekají úřady patra budov. „Místo aby bylo osm podlaží a na rohu deset, může být jen šest podlaží a na rohu osm, je to plýtvání územím,” dodává.  Přes všechny připomínky však vnímá nově se líhnoucí územní plán jako pokrok. A doufá, že se ho podaří i nově formované pražské radnici prosadit a schválit.

Je prý naivní si myslet, že území o rozloze téměř pěti set kilometrů čtverečních lze vyřešit územním plánem do detailu jedné stavby. „Je to víra naivní, ale bohužel přetrvává.“

Jan Kasl

Nečekal jsem, že ani za víc než dvacet let nebudeme mít nový územní plán, říká bývalý primátor Prahy Jan Kasl

Devátého devátý roku 1999 se mi podařilo rozlousknout tehdy zablokovaný územní plán města, říká bývalý pražský primátor a architekt Jan Kasl v podcastu Realitní Club, který si můžete poslechnout již v pondělí na stránkách newstream.cz a všech podcastových platformách. „Je to magické datum,“ dodává. Nový plán podle něj nebyl dokonalý, ale bylo lepší mít nějaký než žádný plán. A podle svých slov věřil, že do deseti let si město vytvoří nový územní plán. To se ale nestalo.

Přečíst článek

Podle Kasla by měla být míra určení území do jisté míry obecná. Ale zase ne tak, aby to bylo nečitelné. Město by si podle něj mělo jasně definovat, nakolik se chce rozvíjet do šíře či naopak se koncentrovat. Jaká území bude chránit, a jaká rozvíjet. „Ale jelikož se stále snažíme projednat jeden plán pro milion a půl obyvatel a pro tak velké území, je to s tolika aktéry téměř neprojednatelné,“ tvrdí Kasl.

Fakt, že má Praha 57 městských částí, považuje za absurdní. A při množství společností a různých organizací již vůbec nevidí prostor k pozitivnímu výsledku. „Tenhle košík, nechci říci zmijí, ale pohybujících se jednotek, těžko dostanete do jedné řady,“ říká Kasl v nejnovějším díle podcastu Realitní Club, který si můžete poslechnout v úvodu článku nebo na všech podcastových platformách.

Petr Hlaváček

Hlaváček: Když bude Praha stavět vlastní byty, ovlivní to ceny realit. Ale až za dlouho

Celá západní Evropa má různé formy městské výstavby. „Byl by hřích, kdyby se Praha zbavovala vlastních pozemků, kterých nemá mnoho, a nevyužila je jako základ městské výstavby. Zároveň si uvědomuji, že k vytvoření kvalitního městského prostředí potřebujeme rozumné developery,“ říká urbanista Petr Hlaváček, známý jako ideový otec Pražské developerské společnosti, který v komunálních volbách obhájil za STAN post v pražském zastupitelstvu.

Přečíst článek

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club: Česko je takový Hobitín uprostřed Evropy. Žijeme si zde vlastním tempem

„Česko vypadlo z infrastrukturní mapy Evropy. Z Berlína do Vídně se jezdí okolo, cestou o několik set kilometrů delší, přesto o několik hodin kratší. To si skutečně musíte klást otázku, jestli to tady děláme správně,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč v dalším díle podcastové série Realitní Club. 

Přečíst článek

Poslechněte si i další díly podcastu Realitní Club

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

To nejlepší z podcastů: Dušan Kunovský, David Černý, urbanista Ondřej Boháč a další

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme