Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nečekal jsem, že ani za víc než dvacet let nebudeme mít nový územní plán, říká bývalý primátor Prahy Jan Kasl

Jan Kasl
poskytnuto EP Production
Dalibor Martínek

Devátého devátý roku 1999 se mi podařilo rozlousknout tehdy zablokovaný územní plán města, říká bývalý pražský primátor a architekt Jan Kasl v podcastu Realitní Club, který si můžete poslechnout již v pondělí na stránkách newstream.cz a všech podcastových platformách. „Je to magické datum,“ dodává. Nový plán podle něj nebyl dokonalý, ale bylo lepší mít nějaký než žádný plán. A podle svých slov věřil, že do deseti let si město vytvoří nový územní plán. To se ale nestalo.

Reklama

Kasl byl primátorem hlavního města v letech 1998 až 2002.

Nový územní plán Prahy stále není schválený, tisíce připomínek čekají na vyřízení. A termín jeho přijetí je v nedohlednu.

To ještě umocňuje fakt, že se právě tvoří nové vedení Prahy. Zatím nikdo neví, jaká koalice se na magistrátu poskládá. A jak se postaví k územnímu plánu, klíčovému dokumentu, podle nějž se má řídit rozvoj hlavního města. „Netušil jsem, že ani po dvaadvaceti letech nebudeme mít nový územní plán,“ říká v aktuálním podcastu Realitního Clubu Jan Kasl.

Petr Hlaváček

Hlaváček: Když bude Praha stavět vlastní byty, ovlivní to ceny realit. Ale až za dlouho

Celá západní Evropa má různé formy městské výstavby. „Byl by hřích, kdyby se Praha zbavovala vlastních pozemků, kterých nemá mnoho, a nevyužila je jako základ městské výstavby. Zároveň si uvědomuji, že k vytvoření kvalitního městského prostředí potřebujeme rozumné developery,“ říká urbanista Petr Hlaváček, známý jako ideový otec Pražské developerské společnosti, který v komunálních volbách obhájil za STAN post v pražském zastupitelstvu.

Přečíst článek

Problém podle něj je, že se stát snaží sešněrovat tvorbu územních plánů všech více než šesti tisíc českých měst a obcí do jedné šablony. A jak říká, do barviček. „Praha se po dvaadvaceti letech pořád řídí v uvozovkách mým plánem. Ten není ideální, ale je to aspoň něco.“

Chybou podle bývalého primátora hlavního města je, že nově tvořený Metropolitní plán vlastně není metropolitní. Věnuje se pouze Praze, nikoliv celé metropolitní oblasti, tedy i propojení hlavního města na všechny blízké oblasti, kde žijí lidé, kteří v Praze pracují, dojíždějí, případně stavějí nové domy. Tady podle Kasla má vznikající plán rezervy. Nicméně je podle něj důležité, ať už plán bude vypadat jakkoliv, tak hlavně aby už konečně vzniknul.

Poslechněte si nejnovější epizodu podcastu Realitní Club na newstream.cz a všech podcastových platformách již v pondělí 10. října.

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club: Česko je takový Hobitín uprostřed Evropy. Žijeme si zde vlastním tempem

„Česko vypadlo z infrastrukturní mapy Evropy. Z Berlína do Vídně se jezdí okolo, cestou o několik set kilometrů delší, přesto o několik hodin kratší. To si skutečně musíte klást otázku, jestli to tady děláme správně,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč v dalším díle podcastové série Realitní Club. 

Přečíst článek

UDI event

Byty v Česku jen tak nezlevní. Tedy alespoň ne ty nové

Zástupci měst, developerů, ekonomové i právníci se zúčastnili první snídaně Realitního Clubu, kterou uspořádal server newstream.cz. Hlavní otázkou bylo, jak moc se na vysokých cenách realit podepisuje zamrzlé stavební řízení. „Dokud se stavební řízení neodblokuje, ceny jistě neklesnou. A to navzdory tomu, že stavební materiály již skutečně zlevňují,“ vysvětlila Marcela Fialková z developerské společnosti UDI, která se i kvůli zdlouhavému stavebnímu řízení v Česku čím dál více orientuje na zahraniční trhy. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jan Kasl

PODCAST Realitní Club: Nejvíc mi na pražském územním plánu vadí, že má na sobě čtverečkovanou síť, říká architekt Jan Kasl

Přečíst článek
Petr Hlaváček, radní pro územní rozvoj

Radní Hlaváček: Metropolitní plán schválíme do konce volebního období, je příliš podrobný

Přečíst článek

Proč se nestaví byty? Dejte nám konečně pořádný územní plán a stavební zákon, volají stavitelé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme