Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

To nejlepší z podcastů: Dušan Kunovský, David Černý, urbanista Ondřej Boháč a další

 nst
nst

Ceny bydlení byly v našich podcastech Realitního Clubu častým tématem. „Hodně věcí se mění. Možná nás čeká nejhlubší ekonomický propad od vzniku České republiky,“ říká Dušan Kunovský, majitel největšího developera v zemi, společnosti Central Group. Kombinace růstu cen a energetické krize je podle něj zcela bezprecedentní.

Reklama

Lidé sice víc „sedí na penězích“ a brzdí své útraty. Ty však stejně požírá obří inflace. „V historii vždy platilo, že v době velkých ekonomických krizí byla investice do nemovitostí nejbezpečnějším a nejstabilnějších zajištění úspor,“ říká král českých developerů.

V zásadě s ním souhlasí i jeho věčný souputník Evžen Korec, majitel developerské firmy Ekospol. Pokud by poptávka po bytech v příštích měsících či letech vázla, Korec připouští, že by výstavba některých projektů mohla zpomalit. „Financujeme výstavbu z vlastních zdrojů. Musíme mít adekvátní předprodanost, abychom projekt mohli spustit.“

Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Petr Hlaváček v podcastu Realitní Club: Ne všichni developeři umějí stavět. Tlačí jen zisk

Toho, že možná v blížících se komunálních volbách neuspěje, se pražský radní pro územní rozvoj za TOP 09 a nynější lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček nebojí. Má údajně spoustu možností. Neobává se ani o kontinuitu projektů, které započal, ať už jde o Vltavskou filharmonii, Pražský okruh nebo výstavbu pod taktovkou Pražské developerské společnosti. Co by ale Praha podle něj potřebovala, je efektivní státní správa.

Přečíst článek

Dalším důvodem, proč v Česku vázne výstavba bytů a tím se „uměle“ drží ceny nového bydlení snad až příliš vysoko, je neustálá absence novely stavebního zákona. A také chybné územní plánování. Své o tom ví Ondřej Boháč, šéf Institutu plánování a rozvoje Prahy. „Na územní plánování se nesáhlo dvacet let. To je základní problém. Všichni řeší rychlost povolování staveb, rychlost je přitom daná územním plánem,“ říká Boháč.

Úplně jiné problémy na podzim řešil umělec David Černý. Ten nechal vztyčil v pražském Karlíně obří kovovou sochu. Ta okamžitě vzbudila rozruch. Černý však nebyl spokojen. „Nerad ukazuji věci nedodělané,“ říká Černý s odkazem na fakt, že celkem má jít o soubor čtyř obřích soch. „Bohužel k velikosti první sochy se to úplně nedalo zakrývat do igelitových plachet.“

Poslechněte si speciální, vánoční díl podcastu Realitní Club, v němž jeho moderátoři Dalibor Martínek a Petra Jansová představují ty nejdůležitější trendy z realitního trhu, které zazněly od hostů jejich pořadu. Epizodu si můžete pustit v úvodu článku nebo na všech podcastových platformách.

Doporučujeme i další epizody realitního podcastu:

PODCAST Realitní Club: Investoři překvapivě bývají ti nejflexibilnější, říkají architekti

Co chybí českým architektům, aby mohli svobodně tvořit? A co zase Praze a ostatním českým městům? Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s Jiřím Řezákem a Davidem Wittasskem ze studia Qarta.

Přečíst článek

Simon Johnson při natáčení podcastu.

PODCAST Realitní Club: Byty zlevní, ale jen ty z druhé ruky, říká šéf Crestylu

Příští rok bude náročný, poptávka po nových bytech bude klesat, říká ředitel developerské společnosti Crestyl Simon Johnson v další epizodě podcastu Realitní Club na newstream.cz. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jan Kasl

PODCAST Realitní Club: Nejvíc mi na pražském územním plánu vadí, že má na sobě čtverečkovanou síť, říká architekt Jan Kasl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme