Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podcast: Nic horšího jsme tu za dlouhá léta neměli, říká prodejce hypoték Roček

Dalibor Martínek

Co se bude dít na realitním trhu v letošním roce? Horší konstelaci jsme tu ještě neměli, říká Milan Roček. Před dvaceti lety založil Roček společnost Hyposervis. Jako snad úplně první začal v Česku prodávat hypotéky. Vytvořil společnost, která je lídrem trhu v prodeji půjček na bydlení. Pomohl tisícům lidí dostat se k vlastnímu bydlení. Zprostředkoval tisíce transakcí. O dění na hypotečním trhu ví víc než ostatní.

Reklama

Jak se pohyboval po trhu s půjčkami, čím dál víc ho začala fascinovat data. Přesné údaje o tom, kdo je ochoten kolik peněz utratit za bydlení. Trendy, časové řady, čísla.

Zcela logicky proto před pár lety založil firmu Dataligence, která sleduje cenový vývoj na realitním trhu. Soustředí se na trh s rezidenčním bydlením. Svá data poskytuje bankám i dalším účastníkům trhu. A nyní ho to vlastně baví víc než prodej hypoték.

Milan Roček v podcastu Realitní Club

Čekat na levnější hypotéku nemá smysl, říká zakladatel Hyposervisu Milan Roček

Čekat na levnou hypotéku není dobrá volba, říká Milan Roček, zakladatel prvního poskytovatele hypoték v Česku, společnosti Hyposervis. A dodává: „Bydlet chcete hned, ne až se sníží nějaké sazby“. Hypotéku Hyposervis zprostředkoval za posledních dvacet let deseti tisícům klientů.

Přečíst článek

Víc údajů o cenách nemovitostí nemá v Česku nikdo. Čísla bere nejen z katastru nemovitostí, ale také z dalších registrů. „Cenový vývoj, jaký nyní můžeme sledovat, jsme tady více než deset let neměli. Něco takového jsme tu mohli sledovat naposledy někdy v roce 2009,“ říká Roček a upozorňuje tím na fakt, že ani finanční krize zavlečená ze Spojených států neměla na trh s realitami tak brutální dopad, jako má nyní kombinace obří inflace a války na Ukrajině.

Kam zamíří ceny nemovitostí?

Tenkrát podle něj ještě platila na trhu jistá pravidla. Ale předvídat nyní, co se bude dít dál, je téměř nemožné. Krátce před válkou na Ukrajině extrémně rostla poptávka po bydlení. Což bylo částečně dáno i nízkými úrokovými sazbami ČNB. „Na nízké úrokové sazby jsme si zvykly. Byly deset let hrozně dole.“

Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Pořídit si vlastní byt není nárok. Mladí si na to budou muset zvyknout

Ke změnám na realitním trhu dochází, ale ty se podle Jiřího Pácala z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí daly víceméně očekávat. Prostor pro pokles cen nemovitostí nevidí a nejvíce na aktuální situaci podle něj doplácí mladší generace. „Byt s první výplatou už není fenomén. Zdaleka ne tolik mladých si dnes může hypotéku dovolit. Je i méně těch, kteří si pořídí byt na investici. Ale bohatých s více investičními byty ve vlastnictví je stále dost,“ říká v rozhovoru pro Newstream Pácal.

Přečíst článek

Dalším významným faktorem je ovšem podle Ročka nálada ve společnosti. Když lidé očekávají, že se jim i za pár let bude dobře dařit, klidně investují, berou si hypotéky. To platilo i pro rekordní rok 2021, kdy si Češi vzali na hypotékách rekordních 460 miliard korun. Víc než jakýkoliv rok předtím. Sentiment se ovšem rychle změnil. Nyní je propad v hypotékách meziročně osmdesát procent.

„Někdy kolem srpna roku 2020 začali lidé, zejména v Praze, nakupovat nemovitosti jako o závod. Impulsem nebyly jen nízké úrokové sazby, ale i signály, které vydával stát,“ říká Milan Roček. Co to bylo za impulsy? A jak se bude situace na nemovitostním trhu dál vyvíjet?

Poslechněte si další díl podcastu Realitní Club v úvodu článku nebo na všech podcastových platformách.

Z natáčení podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou.

K oživení realitního trhu nedojde. Ceny budou i nadále padat, říká ekonom

Dojde na jaře k oživení realitního trhu? A je letošní rok rokem vhodným pro investice do nemovitostí? Dojde na plošné zlevnění bytů? „O plošném propadu cen hovořit nemůžeme, v některých regionech a u některých typů nemovitostí bude ale zlevňování pokračovat i letošním roce. Například byty v panelácích už zlevňovaly, v některých regionech meziročně až o desítky procent,“ říká ekonom Lukáš Kovanda v dalším dílu podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Projekt Penty Nová Waltrovka v pražských Radlicích

Toužebné čekání na návrat levných hypoték. Realitní trh zamrznul a jeho oživení se zatím odkládá

Hlavním mottem realitního trhu bude v příštím roce především vyčkávání, a to především na snížení úrokových sazeb ČNB. Pak by měly začít zlevňovat hypotéky a mohlo by začít oživení nemovitostního trhu, míní experti oslovení redakcí newstream.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

O tom, jaký bude rok 2024, diskutovali členové a přátelé Realitního Clubu newstream.cz v hotelu Falkensteiner.

Češi dražší hypotéky zvládli. Někde pomáhají celé rodiny

Přečíst článek
O něco přístupnější hypotéky rezidenčnímu trhu nepomohou

Měkčí pravidla pro hypotéky platí už týdny. Češi si můžou půjčit víc na předražené byty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme