Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čekat na levnější hypotéku nemá smysl, říká zakladatel Hyposervisu Milan Roček

Milan Roček v podcastu Realitní Club
Newstream
Dalibor Martínek
lib

Čekat na levnou hypotéku není dobrá volba, říká Milan Roček, zakladatel prvního poskytovatele hypoték v Česku, společnosti Hyposervis. A dodává: „Bydlet chcete hned, ne až se sníží nějaké sazby“. Hypotéku Hyposervis zprostředkoval za posledních dvacet let deseti tisícům klientů.

Reklama

Nyní se Roček velmi věnuje datové analýze českého trhu s nemovitostmi. Založil společnost Dataligence, která shromažďuje aktuální údaje o dění na realitním trhu. Tolik údajů o cenách a cenovém vývoji nemá na trhu nikdo jiný. „Ano, sledujeme nyní pokles cen starších bytů,“ říká.

Psychologická hranice šest procent

Ale zpátky k hypotékám. Nyní jsou sazby hypoték kolem šesti procent. To pro mnoho lidí znamená stopku. Myšlenkovou bariéru. Hypotéky se zdají být příliš drahé. Podle Ročka však jde víc o psychické procesy než o realitu. „Sám jsem si před mnoha lety bral hypotéku s mnohem vyšším úrokem,“ říká Roček. Během let se potom sazba různě měnila, snižovala se, splátky se nakonec daly docela dobře splatit.

Stejná situace je podle něj i nyní. Lidé jsou prý v šoku z růstu úrokových sazeb. Za pár měsíců se ale otřepou. A přijmou současnou realitu za danou. A trh s půjčkami na bydlení se znovu brzy rozběhne, řekl v podcastu Realitní Club, který přineseme už zítra na newstream.cz i všech podcastových platformách.

Poslechněte si starší epizody realitního podcastu:

Z natáčení podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou.

Podcast: Nárokovat si vlastnické bydlení je stejné jako si nárokovat Ferrari, říká ekonom

Spadnou letos hypoteční sazby? Vrátí se ještě někdy k úrovni pod dvěma procenty? Nejenom o tom, ale i o dalších výzvách realitního trhu v roce 2023 jsme si povídali v prvním letošním podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou. Nový díl podcastového seriálu byznysového serveru newstream.cz vyjde v úterý.

Přečíst článek

Jiří Pácal,Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Podcast: Byli bychom naivní, kdybychom nečekali, že ceny bytů nepůjdou dolů, říká Pácal

Aktuální dění na realitním trhu rozhodně není nijak revoluční a nepředvídatelné. „Covid, válku na Ukrajině a razantní proměnu podmínek na úvěrovém trhu bych spíš nazýval evolucí než revolucí,“ říká v dalším díle podcastu Realitní Club Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Jiří Pácal.

Přečíst článek

Martin Skalický (vlevo) a Dalibor Martínek při natáčení podcastu

Podcast: Investice do nemovitostí se vždy vyplatí. Kryptu jsem nepodlehl, říká investor Martin Skalický

Prošlapávali jsme v Česku cestu pro vznik nemovitostních fondů, říká Martin Skalický, který dlouhé roky řídil nemovitostní fond České spořitelny Reico. Ten jako jeden z prvních na českém trhu začal tvořit portfolio nemovitostí, do kterých bylo možné investovat peníze. Většina investorů byli drobní střadatelé. A jak Skalický říká: „Když pracujete s penězi investorů, a v otevřeném fondu jde z drtivé většiny o drobné střadatele, tak se zodpovědností usínáte a ráno se budíte.“

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme