Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bytovou krizi v Praze odstartovala už privatizace v devadesátkách

Bytová výstavba
Se svolením PSD
Petra Jansová

Jasná a kvalitní pravidla pro výstavbu a výraznější zapojení města by mohly zmírnit bytovou krizi, která dlouhodobě v Praze panuje. Česká metropole by potřebovala, aby se v ní každý rok postavilo devět tisíc bytů.

Reklama

Tuzemská metropole trpí kritickým nedostatkem bytů. Pro uspokojení poptávky by se v ní podle Strategie rozvoje bydlení z pera Institutu pro plánovaní hlavního města Prahy (IPR) každý rok mělo postavit devět tisíc bytů. Loni jich na trh bylo uvedeno o čtyři tisíce méně.

Počátek současné bytové krize lze najít i v nedostatečnosti městského bytové fondu, který prošel privatizací v 90. letech. „Obecní bytový fond se zmenšil ze 194 tisíc bytových jednotek v roce 1991 na pouhou pětinu,“ přibližuje náměstek primátora Petr Hlaváček. 

Podle analýzy společnosti KPMG z roku 2018 po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194 tisíc bytů, nyní jich magistrát a městské části spravují asi 30 tisíc. Každá městská část navíc se svým bytovým fondem nakládá rozdílně. Některé byty i nadále rozprodávají, jiné je neudržují či nechávají ležet ladem.

Evžen Korec: Prodej bytů v Praze byl nejnižší za patnáct let. A situace se jen tak nezmění

Evžen Korec: Prodej bytů v Praze byl nejnižší za patnáct let. A situace se jen tak nezmění

Není to jenom o válce na Ukrajině. Je to ďábelská kombinace vysokých sazeb hypoték, pomalé bytové výstavby, drahých stavebních materiálů. A když odejdou ukrajinští dělníci, jsme zcela nahraní, říká Evžen Korec, majitel developerské společnosti Ekospol, který stál téměř před třicet lety u vzniku developerské branže v Česku.

Přečíst článek

Stavět by měla města

Většinu výstavby navíc dosud nesl na bedrech soukromý sektor. „Město se historicky městské bytové politiky vzdalo a nechalo to na trhu. Na ten ale dopadají velmi často faktory, jež nejde změnit. Současná makroekonomická situace, která může zbrzdit výstavby soukromého sektoru, je toho důkazem,“ dodává pražský primátor Zdeněk Hřib.

Část výstavby by podle něj mělo převzít město, například i pomocí Pražské developerské společnosti, která aktuálně drží více než 600 tisíc metrů čtverečních pozemků, na nichž by mohlo vzniknout do budoucna až osm tisíc bytů. Jako cíl si město vytyčilo výstavbu pětistovky bytů každý rok.

Projekt Penty Nová Waltrovka v pražských Radlicích

Toužebné čekání na návrat levných hypoték. Realitní trh zamrznul a jeho oživení se zatím odkládá

Hlavním mottem realitního trhu bude v příštím roce především vyčkávání, a to především na snížení úrokových sazeb ČNB. Pak by měly začít zlevňovat hypotéky a mohlo by začít oživení nemovitostního trhu, míní experti oslovení redakcí newstream.cz.

Přečíst článek

Už dva roky rovněž Magistrát hlavního města řeší s vládou výměnu dvou míst, která by se mohla proměnit na městské byty. „Za Karlínská kasárna a areál na Bohdalci poskytneme státu nemovitosti v areálu nemocnice Na Bulovce,“ přibližuje další rozvojové plány města primátor Zdeněk Hřib.

Veřejná sféra by měla podpořit kvalitní developerské projekty

Stejně tak je podle šéfa IPRu Ondřeje Boháče je rovněž úkolem města vytvářet podporu pro soukromou výstavbu. „Myslím, že je hodně naivní si myslet, že Praha si byty postaví sama,“ uvedl Boháč.

Nedostatek bytů a jasnější pravidla pro výstavbu by mohly podpořit a urychlit schválení Metropolitního plánu. „Myslím, že do konce tohoto volebního období by k tomu mohlo dojít,“ uzavírá Hřib.

Byty na prodej

Petr Dufek: Nové byty už narazily na cenový strop. Nájemní bydlení má budoucnost

Podle dnes zveřejněných – a dlužno dodat i dost zpožděných – údajů Eurostatu začal růst cen bytů na českém realitním trhu prudce brzdit. Jak se budou dál vyvíjet ceny nových i seconhandových bytů? A porostou ceny nájmů? Odpovídá ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Proč se nestaví byty? Dejte nám konečně pořádný územní plán a stavební zákon, volají stavitelé

Územní plánování a stavební řízení. Dvě začarovaná sousloví. Developeři si stěžují, že kvůli složitosti obou trvá v Praze povolování výstavby bytového domu až deset let, někdy i déle. Třeba ve Vídni je doba desetinová, rychleji se povoluje i v řadě zemí třetího světa. V Česku s tím jakoby nikdo nedokáže hnout. Praha má „provizorní“ územní plán starý přes dvacet let. Nový stavební zákon chystala minulá vláda čtyři roky, současná ho rok předělávala, stále není schválen.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Petr Hlaváček

Hlaváček: Když bude Praha stavět vlastní byty, ovlivní to ceny realit. Ale až za dlouho

Přečíst článek
Vizualizace projektu s názvem Semerínka

Developeři šli s cenami u nejnovějších bytových projektů dolů. Meziročně o víc než desetinu

Přečíst článek

Digitalizace českého stavebnictví se vleče. Jak by oboru prospělo vyšší zapojení AI, budou diskutovat experti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme