Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Dufek: Nové byty už narazily na cenový strop. Nájemní bydlení má budoucnost

Byty na prodej
ČTK
Petr Dufek

Podle dnes zveřejněných – a dlužno dodat i dost zpožděných – údajů Eurostatu začal růst cen bytů na českém realitním trhu prudce brzdit. Jak se budou dál vyvíjet ceny nových i seconhandových bytů? A porostou ceny nájmů? Odpovídá ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Reklama

Celkově byty mezikvartálně podražily jen o 1,3 procenta, což bylo nejméně za posledních pět let. Ceny nových bytů dokonce už jen stagnovaly (+0,1 procenta), zatímco u secondhandových ještě vzrostly o 1,6 procenta. Zdá se, že nové byty už narazily na pomyslný strop.

Výrazné zpomalení inflace na realitním trhu je vidět i v meziročních číslech. Zatímco v první polovině roku byty zdražily skoro o čtvrtinu, ve třetím kvartále to bylo „jen“ o 16,6 procenta. Stále to nicméně stačí na druhou příčku v rámci celé EU.

I v tomto případě je vidět, že lépe na tom byly starší nemovitosti, které ovšem budou postupně reagovat na trend u bytů nových, takže jde spíše o výjimečnou a krátkodobou situaci. V tomto období se finalizovaly transakce, které byly dohodnuté dříve, jak ostatně napovídal i měsíční vývoj nových hypoték a jejich sazeb, takže mnohem lepší obrázek poskytnou až data z přelomu roku.

Milan Roček v podcastu Realitní Club

Podcast: Nic horšího jsme tu za dlouhá léta neměli, říká prodejce hypoték Roček

Co se bude dít na realitním trhu v letošním roce? Horší konstelaci jsme tu ještě neměli, říká Milan Roček. Před dvaceti lety založil Roček společnost Hyposervis. Jako snad úplně první začal v Česku prodávat hypotéky. Vytvořil společnost, která je lídrem trhu v prodeji půjček na bydlení. Pomohl tisícům lidí dostat se k vlastnímu bydlení. Zprostředkoval tisíce transakcí. O dění na hypotečním trhu ví víc než ostatní.

Přečíst článek

Výhled: Hlavním rysem letošního vývoje na realitním trhu bude fragmentace.

Vzhledem ke všeobecně slabší poptávce ovlivněné i nižší dostupností hypoték dochází k výraznému omezování bytové výstavby, takže nabídka nových bytů bude pro letošní rok chudší. To by samo o sobě mělo zabránit výraznějšímu poklesu cen v tomto segmentu trhu. Jako cenová brzda zafunguje i rozvoj nájemního bydlení, které se pro investory stává stále atraktivnější.

V případě starších bytů bude situace odlišná, protože zde se počty nabízených nemovitostí budou pravděpodobně zvyšovat s tím, jak se pro některé menší investory stane jejich držba a údržba spíše zátěží. Zvlášť pokud půjde o byty či domy vyžadující nemalé investice do energetických úspor. Další pokles cen zaznamenají rekreační nemovitosti, jejich covidový boom dávno skončil.

chalupa, ilustrační foto

Češi se začali zbavovat chat a chalup. Někde už ceny začaly klesat

Češi se pomalu a jistě zbavují chat a chalup. A ceny rekreačních nemovitostí na to začínají reagovat. Zlevňují hlavně ty v méně atraktivních lokalitách a s nějakým hendikepem, mírný pokles cen se ale očekává i u těch atraktivnějších v turisticky oblíbených destinacích.

Přečíst článek

Stavebnictví se nedaří nastartovat.

Stavební boom končí. Nových projektů bude ubývat

Listopadový pokles stavební výroby, meziročně o 0,8 procenta, není dramatický a nenaznačuje krizi odvětví. Na stavebnictví ale postupně dopadá propad tuzemské ekonomiky. Analytici nicméně odhadují, že i v letošním roce mírně poklesne bytová výstavba.

Přečíst článek

Na přiznání k dani z nemovitých věcí zbývají už jen tři týdny

Noví majitelé bytů či domů, zbystřete. Na přiznání k dani z nemovitých věcí zbývají už jen tři týdny

Ať už jste zbrusu novým vlastníkem pole, bytu či domu, nebo je vlastníte už dlouho, ale něco jste vloni přistavěli či prodali nebo darovali, měli byste si už hlídat datum 31. ledna 2023. To je totiž den, do kdy jste povinni podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2023. V některých případech přitom stačí jen oznámení. Samotná daň se u většiny nemovitostí platí do 31. května. 

Přečíst článek

Zprávy z realitního trhu stručně, jasně a přehledně přináší Realitní Club Newstreamu

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme