Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po desetiletí příprav začala na Albertově výstavba prvního vědeckého centra století

Po desetiletí příprav začala na Albertově výstavba prvního vědeckého centra století
Profimedia
 ČTK

Na pražském Albertově začala výstavba Biocentra v kampusu Univerzity Karlovy. Projekt moderního vzdělávacího biomedicínského centra má propojit různé lékařské a nelékařské obory, nabídne posluchárny, učebny i laboratoře. Budova včetně vnitřního vybavení by měla stát zhruba 6,4 miliardy korun, z toho náklady na stavbu Biocentra činí asi 3,1 miliardy korun bez DPH. Stavebníci zahájili práce letos v dubnu, dokončené by Biocentrum mělo být v červnu 2026.

Reklama

Vzdělávací centrum by mělo svou činnost oficiálně zahájit od zimního semestru akademického roku 2026/2027, informovala univerzita. Mělo by spojovat pracoviště přírodovědecké fakulty, 1. lékařské fakulty a matematicko-fyzikální fakulty.

Součástí kampusu na Albertově má být i Globcentrum, které se má zaměřit například na výzkum změny klimatu, dynamiky přírodních procesů či biodiverzity. Projekt dvou vědeckých výukových center má být podle dřívějších informací největší výstavbou univerzity v centru Prahy za posledních 100 let. Podle původního plánu se mělo začít stavět na začátku roku 2020 a obě centra měla začít fungovat od roku 2022.

UK chce na Biocentrum využít evropské peníze z Národního plánu obnovy. Díky dotacím z plánu vzniknou v Česku celkem tři špičková vzdělávací medicínská centra. Kromě Biocentra na pražském Albertově se jedná o projekt Univerzity Karlovy Mephared 2 v Hradci Králové a projekt Masarykovy univerzity BioPharma Hub v Brně. Na výstavbu je z Národního plánu obnovy připraveno 9,3 miliardy korun, informovalo v minulosti ministerstvo školství. Na projekty jdou podle úřadu vzhledem k jejich významu peníze také ze státního rozpočtu a z vlastních zdrojů obou univerzit. Dokončení staveb je podle ministerstva plánované na červen 2026.

Petr Kapoun, majoritní vlastník a výkonný šéf brněnské firmy TLR Space

Když sladíme průmysl s vědou, dokážeme v Česku neuvěřitelné věci, říká „vesmírný“ vizionář

Výtky, že český průmysl neumí spolupracovat s vědou a univerzitami, se týkají i kosmického odvětví. „Přesto jsem v tomhle ohledu velmi pozitivní,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz Petr Kapoun, majoritní vlastník a výkonný šéf společnosti TRL Space, která staví zákazníkům na míru družice i celé vesmírné mise. „Taková spolupráce není jednoduchá, vyžaduje čas. My jsme tomu ten čas dali a dnes si nemůžu stěžovat na jedinou spolupráci s univerzitou, Akademií věd nebo vědeckým ústavem,“ dodává.

Přečíst článek

Reklama

Výzkum i testování léčiv

„Biocentrum přispěje k multioborovému vzdělávání v rámci lékařských i nelékařských oborů a ve výzkumu, spojeném s výukou, také k vývoji a testování nových léčiv a léčebných postupů i k určování preventivních opatření proti nemocem, jejichž léčba bude pro odborníky velkou výzvou,” řekla rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

V Biocentru mají vzniknout moderní vysokoškolské posluchárny, studovny, laboratoře s vyspělou technikou nebo například relaxační zóna s kavárnou. Hlavní obory, na které se má Biocentrum zaměřit, jsou biochemie a metabolismus, buněčné systémy ve zdraví a nemoci, ale například i chemická syntéza a materiálový výzkum a nanotechnologie.

Podle architektů Biocentra ze společnosti Znamení čtyř Juraje Matuly a Tomáše Havlíčka klade projekt centra důraz na to, že je Kampus Albertov místem pro setkávání lidí a myšlenek. V areálu by měla například vzniknout i kašna s logem školy pod vodní hladinou, uvedli.

Umělá inteligence (AI)

Objem globálních investic do umělé inteligence se letos přiblíží HDP Česka

Investice světových firem do umělé inteligence (AI) se budou letos dál zvyšovat a na konci roku mohou dosáhnout šesti bilionů korun, což se blíží hrubému domácímu produktu ČR. Ten loni činil 7,3 bilionu korun. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti XTB.

Přečíst článek

Vědecký výzkum NATO stojí na spolupráci s odborníky v civilu

Vojenská aliance NATO má také vlastní výzkum. Zaměřuje se nejenom na nové technologie pro bojové operace, ale také na to, jak bezpečnost světa ovlivňují změny klimatu, kybernetické útoky anebo podvodné ovlivňování voleb.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Karel Březina

Šest let vězení za rozdělování sportovních dotací. Kauza exministra Březiny jde do finále

Přečíst článek
Nájemné (ilustrační foto)

Průměrný nájem dále zdražuje. Druhý kvartál přinesl zlevňování jen v Ostravě a Plzni, a to jen u větších bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme