Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Objem globálních investic do umělé inteligence se letos přiblíží HDP Česka

Umělá inteligence (AI)
profimedia.cz
 ČTK

Investice světových firem do umělé inteligence (AI) se budou letos dál zvyšovat a na konci roku mohou dosáhnout šesti bilionů korun, což se blíží hrubému domácímu produktu ČR. Ten loni činil 7,3 bilionu korun. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti XTB.

Reklama

Společnosti Amazon, Microsoft, Alphabet a Meta oznámily, že do konce roku plánují dohromady utratit za kapitálové náklady 187 miliard dolarů, tedy 4,4 bilionu korun. To je více jak dvojnásobek českého státního rozpočtu na rok 2024. Za investice do AI utratí podle analýzy více, než je HDP Maďarska nebo Slovenska.

Americký technologický gigant Apple představil nové verze svých počítačových tabletů iPad Air a iPad Pro

Novinky od Apple. Firma představila nové tablety i vysoce výkonný procesor

Americký technologický gigant Apple představil nové verze svých počítačových tabletů iPad Air a iPad Pro i nový vysoce výkonný procesor M4. Firma přichází s novými verzemi tabletů iPad poprvé od října 2022, píše server CNBC.

Přečíst článek

Kapitálové náklady nejsou sice jen pro AI, ale výraznou část tvoří investice do cloudové infrastruktury nové generace, která bude mít výrazně vyšší výpočetní výkon, uvedla XTB. Další náklady jdou na servery, energetickou infrastrukturu pro datacentra a hardware, kde má dominantní pozici se svými grafickými procesory společnost Nvidia. Další miliardy dolarů investovaných do AI jsou podle analýzy vklad do vývoje a výzkumu.

"Poptávka po umělé inteligenci je obrovská, potřebná infrastruktura přestává stačit k jejímu uspokojení a ve světě není příliš firem, které si mohou dovolit potřebné investice, aby v ní získaly vedoucí pozici. A tak spadla odpovědnost na technologické giganty v USA, kteří mají obrovský polštář hotovosti podobných šancí využít," uvedl analytik XTB Štěpán Hájek.

Vědci pokročili ve vývoji empatického robota

Robot vyvinutý výzkumníky na Kolumbijské univerzitě v New Yorku dokáže předem rozpoznat, že se chystáte usmát, a zareaguje tak rychle, že se usmíváte současně. Čistě kuriozita? Vůbec ne. Tahle vlastnost se bude hodit robotu, který v prodejně nahradí lidského prodavače, ale i robotickému opatrovníkovi, jenž se dokáže postarat o starého či nemocného člověka, pro něhož se lidský pečovatel nenajde.

Přečíst článek

Největší investice plánují Amazon, Microsoft a Alphabet. Tyto tři společnosti mají podstatnou část byznysu z cloudových služeb, na které mají napojený vlastní AI stavební blok. Microsoft pracuje s OpenAI, Google má Gemini a Amazon Anthropic. Žádnou zásadní investici zatím nezveřejnil Apple, který bude pravděpodobně využívat cloudové služby od jedné ze tří zmíněných firem. Za poslední roky však utratil Apple přes 100 miliard dolarů, tedy 2,4 miliardy korun, do vývoje, kde podstatnou část tvoří také investice do AI, podotkla XTB.

Investice do AI budou s největší pravděpodobností výrazně vyšší, uvádí firma. Své místo na trhu chtějí podle ní získat i menší firmy, které plánují výrazné investice převyšující další 50 miliard dolarů (kolem 1,2 bilionu korun). Během roku se mohou dále zvyšovat a konkrétní plány mohou zveřejnit i další společnosti, dodal Hájek.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme