Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Oživení realitního trhu lze očekávat v druhé polovině příštího roku

Nedostavěné Centrum Palmovka u stejnojmenné křižovatky v pražské Libni 15.7.2022. Nedostavěná budova, kde měla sídlit radnice Prahy 8, bude dostavěna a měla by se do ní přestěhovat agentura Evropské unie pro vesmírný program EUSPA - European Union Agency For The Space Programme.
ČTK
 ČTK

Oživení českého realitního trhu lze očekávat v druhé polovině příštího roku. Záviset ale bude hlavně na snižování úrokových sazeb. Z vyjádření odborníků vyplývá, že lze očekávat meziroční zvýšení investic do nemovitostí do 15 procent. Nejvíce by se mohlo dařit odvětví maloobchodních a rezidenčních nemovitostí. Naopak pokles zájmu bude zřejmě na trhu s průmyslovými nemovitostmi a také kancelářemi, které se v Česku nyní dostavují.

Reklama

Český maloobchodní trh si podle Jana Janáčka, vedoucího retail sektoru maloobchodních pronájmů v CBRE, udržuje silnou pozici, protože často figuruje jako vstupní brána pro expanzi mezinárodních značek do středoevropského prostoru. Opatrnost ale v investorech vzbuzují provozní náklady, inflace i příjmy zákazníků. "Vzhledem k tomu, že se již druhým rokem počítá s pokračujícím růstem nákladů, předpokládáme, že dojde k zintenzivnění jednání mezi majiteli nemovitostí a nájemci ohledně výše nájmů, a to zejména těch ze segmentů s nižší ziskovostí," sdělil Janáček.

Petr Škoch, Výkonný ředitel Creditas investiční společnosti

Škoch: Výnosy realitních fondů z 2022 se letos opakovat nebudou

Rok 2022 byl pro řadu nemovitostních fondů působících v České republice velmi úspěšný. Některým dokonce přinesl historicky nejvyšší zhodnocení. V průměru byl čistý výnos pro investory 8,5 procenta. Nemovitostnímu fondu od Creditas se vloni podařilo pro investory zajistit výnos téměř dvanáctiprocentní, tedy v čele žebříčku retailových nemovitostních fondů. Letos ale taková čísla asi žádnému fondu ani zdaleka nehrozí. S Petrem Škochem, šéfem loňské jedničky jsme se proto bavili o současném trhu a jeho dalším směrování.

Přečíst článek

Zpomalení inflace v roce 2024 by mohlo podle Erika Müllera, vedoucího rezidenčních poradenských služeb v Cushman & Wakefield, zvrátit trend slabé bytové výstavby, kterou brzdily zejména rostoucí stavební náklady. Přestože investice do nových bytů v roce 2023 klesly, což platilo pro celý nemovitostní trh, stále tvoří asi čtvrtinu investičních objemů v Evropě.

S tím souhlasí také ředitel realitní kanceláře Century 21 Tomáš Jelínek. V první polovině příštího roku se podle něj inflace z letoška promítne do nájmů, a jejich výše tak poroste. "Nicméně díky všem opatřením vlády a České národní banky předpokládáme, že v polovině roku dojde k razantnějšímu snížení úrokových sazeb, zároveň se budou razantněji zvyšovat reálné příjmy obyvatel," řekl Jelínek.

Prokop Svoboda: Ceny nemovitostí zase porostou. Je nejlepší čas nakupovat bydlení

Všechny signály nasvědčují budoucímu růstu cen bytů a domů, říká Prokop Svoboda, majitel realitní kanceláře Svoboda&Williams, která se zaměřuje na vyšší až luxusní segment bydlení. Poslední dva roky trh stagnoval, lidé nedosáhli na hypotéky a začali si byty víc než dřív pronajímat. To je podle Svobody nezvratný trend. Jeho kancelář obsluhuje hlavně lidi, kteří mají hotovost. Lidi, kteří nečekají na oživení hypotečního trhu. I tito klienti však v posledních dvou letech vyčkávali, nenakupují. Pokud čekají na nižší ceny, podle Svobody se přepočítali. Ceny nemovitostí prý opět porostou. Nyní je nejlepší čas nakupovat, říká obchodník Svoboda.

Přečíst článek

Ve výstavbě je aktuálně 1,4 milionů metrů čtverečních nových průmyslových ploch, které budou na trhu v nabídce příští rok, což by mohlo krátkodobě zvýšit neobsazenost. Poptávka z minulých let však v důsledku ekonomického ochlazení mírně slábne. "Neobsazenost skladových prostor v ČR zůstává nadále nízká a pohybuje se okolo dvou procent. V popředí zájmu developerů a investorů zůstávají i nadále zejména lokality kolem Prahy, Brna, Plzně a Ostravy s výbornou dostupností na hlavní dálniční tahy," uvedla vedoucí výzkumu a konzultace v Knight Frnak Lenka Šindelářová.

Od třetího čtvrtletí 2022 nebyla na pražském trhu zahájena výstavba žádného nového kancelářského projektu. V příštím roce má být dokončeno 80 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří a v roce 2025 28 tisíc metrů čtverečních.

"Víme o projektech na trhu, které již mají stavební povolení, ale s výstavbou začnou až po silném zájmu ze strany potenciálního nájemce anebo až po uzavření předpronájmu. V příštím roce by se stavební aktivita měla začít probouzet, nicméně developeři budou v této době vysokých stavebních nákladů i nadále opatrní," uvedl Simon Orr, vedoucí kancelářského sektoru v CBRE.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byty ve 4. čtvrtletí mezikvartálně poprvé od roku 2013 zlevnily.

Drahé úvěry, krize. A byty poprvé od roku 2013 zlevnily, zájem o rodinné domy se snížil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme