Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc méně kreativních úředníků, shodli se experti

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc a méně kreativních úředníků, shodli se experti
Jan Přibylský pro Newstream
Petra Jansová

Dlouho očekávaný stavební zákon by podle ministerstva pro místní rozvoj měl významně urychlit a ulehčit stavební řízení. Realita ale podle hostů prosincového setkání Realitního Clubu, které pravidelně pořádá Newstream, bude mnohem horší. Spíš než nový předpis by systému prospěla menší kreativita stavebních úředníků, shodli se experti.

Reklama

Už víc než rok pracuje současná vláda na novele stavebního zákona. Tu původně připravila minulá vláda Andreje Babiše. Nyní ji má na starost ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Rekodifikace, která má podle šéfa rezortu přinést zjednodušení a tím pádem ulehčení stavebního řízení, bude účinná v příštím roce.

„Jedním ze způsobů, které měly přinést urychlení řízení, je digitalizace. Aby se nemuselo běhat se šanony projektové dokumentace po jednotlivých úřadech. Slibované ‚jedno razítko, jeden úřad‘ však neplatí. Těch razítek bude potřeba víc a digitální v dohledné době určitě nebudou,“ přibližuje realitu bez ohledu na aktuální stav předpisu advokátka Kristýna Faltýnková z právní kanceláře PRK Partners.

Josef Kupec z KPMG: Optimismus není na místě. Hrozí další růst cen bytů

Neslavme předčasně aktuální oživení výstavby a poptávky po bytech, úrovně někdejšího boomu jsou stále na hony vzdálené. A už vůbec nevyhlížejme výrazný pád cen bytů, na dveře naopak klepe jejich další růst vybičovaný ještě omezenější nabídkou.  

Přečíst článek

Digitalizace stavebního zákona není připravená

Aktuálně totiž není připraven žádný ze systému pro digitální komunikaci se stavebními úřady. A jen tak nebude. Hned několik veřejných soutěží na miliardové zakázky dodání těchto systému bylo zrušeno. A hrozí, že ÚOHS zruší i tu, kterou ministerstvo vypsalo na tzv. Portál stavebníka. „V tuto chvíli to tedy není ani zadané, natož aby na tom někdo začal pracovat a programovat to,“ dodává Faltýnková s tím, že je podle ní nereálné, aby byla digitalizace do června hotová.

„Vadou na kráse nového stavebního zákona je, že nebude existovat národní geoportál, a protože v novém stavebním zákoně se pořizují změny územního plánu a jakékoliv úpravy právě prostřednictvím národního geoportálu, tak se dá říct, že veškeré územní plánovaní s náběhem nového stavebního zákona končí,“ přibližuje Hana Landová z Finepu.

Navíc podle některých může digitalizace stavební řízení spíš zkomplikovat.

Klára Dostálová, exministryně pro místní rozvoj

Zmatek kolem stavebního zákona zdražuje byty, říká v podcastu Dostálová

Hlavním cílem úprav stavebního zákona, které prosadil ministr Ivan Bartoš je, aby stavební řízení zůstalo na obcích, říká Klára Dostálová, bývalá ministryně pro místní rozvoj za ANO a od půlky listopadu místopředsedkyně sněmovny.

Přečíst článek

„Digitalizace je fajn, ale měla by se dělat s rozmyslem. Možná by ale stačilo přizpůsobit systém, který už máme,“ míní Oldřich Mach, zakladatel developerské společnosti M.E estates.

Stavební řízení komplikují i úředníci na stavebních úřadech

Změnou předpisů se nezmění ani situace, která na stavebních úřadech panuje.

„Nemyslím si, že zásadní je změna jakýchkoliv předpisů. Kdyby fungovalo to, co máme, stačilo by to. Narážíme na systém kreativity úředníků svázaných byrokracií. Je smutné, že neodkážeme povolit stavbu za méně než pět let. Nemyslím si, že toto nový stavební zákon odstraní,“ dodává Jakub Vais, majitel skupiny EBM Group, která se soustředí na luxusní development.

Jan Šebesta a redaktoři Newstream.cz při natáčení podcastu Realitní Club

Jan Šebesta: Na stavebním zákoně se pořád pracuje. Dosud nejsou vyřízené všechny připomínky

Už víc než rok pracuje současná vláda na novele stavebního zákona. Tu původně připravila minulá vláda Andreje Babiše. Nyní ji má na starost ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Novela je nyní ve sněmovně a neustále na ní probíhají dílčí změny. Odborná veřejnost a zástupci profesních organizací už ztrácejí trpělivost se způsobem přípravy klíčové normy, která by měla zjednodušit a urychlit výstavbu v Česku.

Přečíst článek

Nejenom individuální přístup jednotlivých úředníků na stavebních úřadech, v odborných kruzích se mu přezdívá „dveřní zákon“, ale také jejich podstav komplikuje urychlení stavebního řízení.

„Úředníků je velmi málo. Například v Třinci raději odchází do důchodu, než aby se učili nový systém,“ konstatuje Tereza Kouklová z holdingu SFG s tím, že úředníci podle ní nejsou dostatečně motivováni, aby proces urychlili.

Podle starosty Prahy 9 Tomáše Portlíka navíc zaměstnanci stavebních úřadu nejsou dostatečně erudovaní. „Úředníci by neměli mít takovou posuzovací pravomoc. Nemohou vzděláním dosáhnout toho, aby posoudil hygienu statiku a podobně. Obrazně řečeno by měli jen kontrolovat pravost razítka,“ dodává Portlík.

„Navzdory tomu, jak znějí vyhlášky, jsme často nuceni zpracovávat projekty do mnohem větších podrobností,“ přibližuje pozici architektonické obce architekt Ondřej Synek ze studia re:architekti.

Takto by mělo v budoucnu vypadat Hlavní nádraží v Praze.

Tohle není nádraží, to je pergola z Dubaje. Projekt Dánů na nový Hlavák schytává kritiku

V pondělí představená budoucí podoba Hlavního nádraží vyvolává hlasitou kritiku. Vznikla už i petice, která žádá přepracování projektu, a hlavně zachování Nové odbavovací haly.

Přečíst článek

Jak a zda vůbec nový stavební zákon urychlí a zjednoduší praxi se podle všech zúčastněných ukáže skutečně až v červnu. Podle většiny z nich to bude ale spíš naopak.

„Přitom to, aby stavební zákon fungoval, je důležité nejenom proto, aby bylo dostupné bydlení,“ uzavřel Josef Kupec z KPMG.

Petr Hlaváček, radní pro územní rozvoj

Radní Hlaváček: Metropolitní plán schválíme do konce volebního období, je příliš podrobný

Metropolitní plán neboli územní plán Prahy mají plánovači na stole už několik let. Na svoje schválení jeden z nejstrategičtějších rozvojových dokumentů stále čeká. Kdy by mohl začít platit a proč se jeho projednávání táhne?

Přečíst článek

Ceny bytů mohou v příštím roce klesnout až o 250 tisíc korun

Konsolidační balíček může už v příštím roce zlevnit byty až o čtvrt milionu

V případě, že by se příští rok snížila daň z bydlení, klesla by podle developerů cena nabízených bytů. Návrh na snížení daně ze současných 15 procent na 12 procent je součástí probíraného vládního konsolidačního balíčku, který pokud bude schválený, by měl začít platit od začátku roku 2024.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

O tom, jaký bude rok 2024, diskutovali členové a přátelé Realitního Clubu newstream.cz v hotelu Falkensteiner.

Češi dražší hypotéky zvládli. Někde pomáhají celé rodiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme