Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Církev skupuje byty. Další akvizicí je developerský projekt v Ruzyni

Finep postaví pro Arcibiskupství pražské nájemní byty
Se svolením Finepu
Petra Jansová
pej

Pražské arcibiskupství opět rozšiřuje svůj bytový fond. Nyní si od developerské společnosti Finep objednalo 57 bytů z projektu U Šárky.

Reklama

„Nájemní bydlení je pro naši budoucnost jedním z klíčových ekonomických pilířů. Klademe velký důraz na lokalitu, kvalitu stavby, dostupnost škol a služeb v okolí nebo dopravní síť,“ vysvětluje Linda Dolečková, ekonomka Arcibiskupství pražského.

Pražské arcibiskupství přes svoji developerskou službu XPlace plánuje do roku 2025 investovat do nájemného bydlení zhruba tři miliardy korun. V Praze a blízkém okolí nyní arcidiecéze spravuje a pronajímá 150 bytů. 

Bývalá ubytovna ministerstva vnitra v Bratislavě se přemění na nájemní byty.

Developer Sekyra se vrací na Slovensko. Přestaví ubytovnu pro policisty na nájemní byty

Developerská společnost miliardáře Luďka Sekyry se po 12 letech vrací na slovenský realitní trh. Pustí se tam do nájemního bydlení.

Přečíst článek

Akvizice bytů v projektu U Šárky není první spoluprací mezi společností Finep a Pražským arcibiskupstvím. A není ani poslední.

„Vnímáme 57 bytů pro rodiny v projektu U Šárky jako začátek dlouhodobé spolupráce,“ konstatuje Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti Finep.

Církev zaměstnává developery

Pětipodlažní objekt se nachází v projektu U Šárky na Praze 6. Kromě 57 bytových jednotek nabídne také 60 parkovacích stání. První obyvatelé by se do domu mohli nastěhovat počátkem roku 2026. Hodnota transakce je v řádu stovek milionů korun.

video

Zvažujeme výstavbu solární elektrárny, říká pražský arcibiskup Jan Graubner

Moderátorka Eva Čerešňáková v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. S kamerou tentokrát navštívila pražského arcibiskupa Jana Graubnera a hovořila s ním o odpuštění i novém modelu financování církve.

Přečíst článek

Kromě Finepu arcibiskupství spolupracuje s Trigemou Marcela Sourala, Pentou či VPP Group. Část bytové fondu získalo směnou za pozemky, které neumělo samo využít. Tímto způsobem získalo od největšího českého rezidenčního developera Central Group stovku bytů na Zličíně a Střížkově. 

Měsíční nájemné se bude podle kvality bytu pohybovat mezi 15 tisíci až 55 tisíci korunami. 

Výnosnost z pronájmu se podle Dolečkové bude po dostavění většího počtu bytů pohybovat mezi 3,5 až 4,5 procenta. Těchto výsledků ale arcibiskupství zatím nedosahuje kvůli vyšším vstupním nákladům a nezanedbatelným prvotním nákladům na rozjezd samotné platformy XPlace.

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Česká spořitelna dál šlape do nájemního bydlení. Od společnosti Finep si nechá postavit na pražské Harfě celkem 220 nových bytů. K převzetí budou připraveny v červnu 2026.

Přečíst článek

Arcibiskupství pražské se za rok 2022 dostalo do zisku 213 milionů korun. XPlace tvoří v jeho portfoliu aktiv přibližně deset procent. Servisní organizace má osm zaměstnanců.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Výstavba nájemního bydlení raketově roste. Developeři vidí v nájmu budoucnost

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme