Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konsolidační balíček může už v příštím roce zlevnit byty až o čtvrt milionu

Ceny bytů mohou v příštím roce klesnout až o 250 tisíc korun
Creditas Real Estate, užito se svolením
 ČTK

V případě, že by se příští rok snížila daň z bydlení, klesla by podle developerů cena nabízených bytů. Návrh na snížení daně ze současných 15 procent na 12 procent je součástí probíraného vládního konsolidačního balíčku, který pokud bude schválený, by měl začít platit od začátku roku 2024.

Reklama

Snížená daň by se měla týkat bytů o méně než 120 metrech čtverečních, průměrně by pak podle developerů zlevnily přibližně o 250 tisíc korun. Někteří developeři začali se změnou ceníku již nyní, nižší daň by se ale do cen měla promítnout až po Novém roce.

„Ceny s 12procentním DPH, tedy s tříprocentní úsporou, účtujeme všem kupujícím už od začátku září, kdy jsme změnili všechny naše ceníky. To u průměrně velkého pražského bytu o velikosti 70 metrů čtverečních ušetří kupujícím na dani kolem čtvrt milionu korun. Smlouvu na nový byt je možné uzavřít už nyní, ale platba ceny proběhne v dohodnutých splátkách až po 1. lednu, od kdy má už platit nový zákon,“ uvedl předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

Další z největších čínských developerů, společnost Country Garden, se potácí ve finančních problémech. A s ní i její projekty - tím největším mimo Čínu je léta budovaný a stále nedokončený a pustý projekt luxusního ekologicky udržitelného města Forest City v Malajsii za sto miliard dolarů.

„Městu duchů“ v Malajsii hrozí nájezd věřitelů. Zpět by mohli dostat jen zlomek zainvestovaných miliard

Další z největších čínských developerů, společnost Country Garden, se potácí ve finančních problémech. A s ní i její projekty - tím největším mimo Čínu je léta budovaný a stále nedokončený a pustý projekt luxusního ekologicky udržitelného města Forest City v Malajsii za sto miliard dolarů.

Přečíst článek

Obdobným způsobem bude postupovat také Finep nebo Penta Real Estate. Podle vedoucího prodejů Penty Real Estate Jana Kalaše se snížení daně automaticky promítne do finální ceny. „Neplánujeme ale zlevňování bytů. Stavíme většinu bytů ve vysokém standardu, na výjimečných lokalitách. V tomto prémiovém segmentu je stále dostatek zájemců o koupi, kteří akceptují nabízené ceny,“ dodal Kalaš.

Cenu nových bytů v návaznosti na změnu daně hodlají snižovat švédská Skanska Residential nebo finský developer YIT Stavo. Se změnou ceníku počítají poté, co zákon bude přijat. Snížení ceny by podle developerů také mohlo vést k dalšímu oživení trhu s nemovitostmi. „Věříme, že tento krok pomůže k oživení trhu s novými nemovitostmi, výrazněji se na něm podepíše ale až citelnější snížení úrokových sazeb hypoték,“ řekla ředitelka marketingu a komunikace ve Skanska Residential Markéta Vildomcová.

Válka developerů z minulé krize je zpět. Central Group výrazně zlevnil byty

Válka developerů z minulé krize je zpět. Central Group výrazně zlevnil byty

Prodeje nových bytů nejdou zdaleka tak dobře, jak by si developeři představovali. Zatímco ještě v srpnu lídr trhu Central Group hovořil o „obratu trendu“ a nárůstu poptávky v řádu desítek procent, od září zlevnil velkou část bytů oproti původnímu ceníku o víc než deset procent. Pokles cen se týká už hotových bytů a také těch z nyní dokončovaného projektu v Letňanech. Jak ukazují statistiky poradenské firmy Deloitte, odbyt u Central Group byl letos nejvyšší v březnu a dubnu, pak zase poklesl.

Přečíst článek

Vládní konsolidační balíček ve Sněmovně prošel druhým čtením a je tak před závěrečným schvalováním. V balíčku by vláda chtěla sloučit desetiprocentní a 15procentní daně do jedné o hodnotě 12 procent. Snížení sazeb o tři procenta se kromě zdravotních prostředků a potravin dotkne také právě bydlení. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve uvedl, že snížení DPH bude znamenat, že lidem zůstane navíc 6,3 miliardy korun. Návrh ale zároveň počítá také se zvýšením daně z nemovitostí, a to o 1,8násobek. Vládě má balíček umožnit v příštím roce snížit schodek rozpočtu o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun.

Podle studie poradenské společnosti Mazars jsou nyní snížené sazby DPH v Česku vyšší než v okolních zemích. Polsko uplatňuje snížené sazby osm a pět procent, Slovensko deset a pět procent, Rakousko 13 a deset procent. Německo využívá jednu sníženou sazbu DPH ve výši sedm procent. V Maďarsku jsou snížené sazby 18 a pět procent.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ministerstvo pro místní rozvoj spustí na podzim program Dostupné bydlení, čeká na potvrzení Evropské komise

Snadněji k vlastnímu domovu. Ministerstvo spustí program Dostupné bydlení, čeká se jen na eurokomisaře

Přečíst článek
Pro většinu Čechů je těžké koupit vlastní bydlení

Dosáhnout na vlastní bydlení je pro většinu Čechů obtížné. Někteří budou za hypotéku platit tisíce navíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme