Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byty investorům rozprodávají online po cihlách. Ostřílení hráči cílí na drobné podílníky

Nový projekt rozprodává byty investorům i po cihlách. A kousek od Prahy
Kousek bytu
Věra Tůmová

Na trh přichází nový projekt Kousek bytu. Cílí na ty, kteří chtějí vydělávat na nemovitosti, i když na její nákup sami nemají. Za projektem stojí ostřílení byznysmeni Vladimír Zuzák, bývalý manažer developera Finep a současný spolumajitel realitní kanceláře Maxima Reality, a Jiří Paták, zakladatel srovnávače hypoték a dalších finančních produktů Chytrý Honza.

Reklama

První „kousek bytu” si lze pořídit v Kladně. Novinka má umožnit nákup investiční nemovitosti podstatně širší skupině zákazníků, než bývá u developerských projektů běžné. Budou si totiž moci koupit nejen celý byt, ale i jen jeho malou část a podílet se na zisku z jeho pronájmu. Investice bude začínat na 20 tisících korun a i bude ji možné případně rozložit do deseti splátek. 

Autoři projektu Vladimír Zuzák z developerské skupiny Maverick a Jiří Paták ze start upu One Bond slibují výnosy ze zhodnocení nemovitosti i z pronájmu. Všechny investice mají probíhat online přes webovou aplikaci. Investorům slibují vyhlídku na čistý výnos z nemovitosti 4,5 až 7 procent ročně, který se bude odvíjet od typu bytu. Nákup bude podle Patáka možné financovat i úvěrem ze stavebního spoření.  

Vlastníkem je družstvo

Investoři v katastru nemovitostí své jméno u investičních bytů ale neuvidí, protože se bude jednat o investici do družstevního podílu. Reálným vlastníkem bude tedy družstvo složené z drobných i větších investorů. To může být výhodné pro ty, kdo nechtějí být jako vlastníci dohledatelní v katastru, třeba proto, že chtějí skrýt před partnerem majetek.

Podíl na zisku z pronájmu může do budoucna komplikovat život těm, kteří využívají režim paušální daně. Složitější může být také rychlé získání peněz z investice zpět. Autoři novinky ale slibují, že i následný odprodej podílu či celých bytových jednotek bude podobně jednoduchý jako koupě. Rozhodující podle nich bude, jak rychle bude potřebovat investor prodat a podle toho se bude odvíjet cena i celkové zhodnocení. Investice by podle Zuzáka měla být pro investory chráněna podobně jako každá jiná investice do družstevního podílu.

Reklama

Hanácké kasárny v centru Olomouce

Nedaří se je prodat. Buď jsou moc drahé nebo komplikované. Je stát dobrá realitka?

Je veřejná aukce tím nejlepším způsobem prodeje trofejních nemovitostí? Proč některé z nich nabízí stát už po několikáté? Roli může v některých případech hrát jejich cena, ale také nemožnost objekt využít dle svých představ.

Přečíst článek

Kde? Volba padla na centrum Kladna

Novostavby mají do dvou a půl roku vyrůst v centru Kladna pod názvem Bacherovy viladomy. Projekt zahrnuje celkem 200 bytů v různých dispozicích

„Každý klient obdrží kompletní servis, což znamená, že se o nemovitost nemusí starat. Očekávané zhodnocení investice se pohybuje mezi 7 až 11 procent ročně bez ohledu na to, zda je byt obsazený nebo zda nájemník platí včas,“ tvrdí Zuzák. 

Jiří Pácal,Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Nájmy porostou, nejen v Praze. Náš bytový fond je nejhorší z celé Evropské unie

Česko se mění a zažívá evoluci. Navzdory snižujícím se hypotečním sazbám budou mít Češi i nadále zájem o nájemní bydlení. I když ceny nájmů i nadále porostou. „V devadesátých letech bylo tržní nájemné vyšší než dnes, ale nikdo si to již nepamatuje. Po deregulaci se propadlo, pak se zvolna zvyšovalo. Kvůli vysoké náročnosti pořízení vlastního bydlení se v posledních letech stalo opět nalezenou alternativou,” říká v rozhovoru Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Přečíst článek

O něco přístupnější hypotéky rezidenčnímu trhu nepomohou

Dotované hypotéky pro mladé. Budou i v Česku?

Získat dotovanou slevu na hypoteční sazbu je lákavé a řada lidí by o to rozhodně stála. Tuzemští realitní experti se ale přou, zda to má či nemá smysl. Zeptali jsme se proto hlavních aktérů od ministerstva pro místní rozvoj přes banky až po developery a makléře, jak situaci vidí a zda mají být hypotéky v Česku dotované či nikoli.

Přečíst článek

Vizualizace projektu Stromovka vycházející z návrhu skupiny EBM

Levnější a stejně dobrá alternativa k Praze? Bydlení v „zeleném“ Kladně

Kladno už dávno není špinavým městem, naopak. Téměř každý tamní obyvatel to má do zeleně maximálně deset minut.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tomáš Kašpar v podcastu Realitní Club

Tomáš Kašpar: Majitelé psů by mohli platit vyšší kauci za nájemní bydlení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme