Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypotéky dál nepatrně zlevňují, ale mladí si za delší fixaci připlatí

Malý byt
iStock
 nst
nst

Průměrná sazba hypoték na počátku října klesla na 6,05 procenta ze zářijových 6,1 procenta, snížila se tak pátý měsíc v řadě. Úrokové sazby se dostaly na úroveň loňského června. Metodika Swiss Life Hypoindexu odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Reklama

„Úrokové sazby hypotečních úvěrů nadále velmi pozvolna klesají. Toto chování mají na svědomí trvající akční slevy jednotlivých bank a také nabídky nižších sazeb pro takzvané zelené hypotéky, kdy financovaná nemovitost musí splňovat energetickou náročnost A nebo B,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

Nejvýraznější pokles úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky fixované na jeden rok. Hypotéky do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) zlevnily v průměru o 0,14 procentního bodu na 6,43 procenta a hypotéky pro mladé do 36 let (LTV nad 80 procent) o 0,08 procentního bodu na 6,01 procenta.

Úrokové sazby hypoték s LTV do 80 procent a fixací na deset let klesly o sedm bazických bodů na 5,88 procenta a s LTV nad 80 procent o jeden bazický bod na 6,22 procenta.

Nemovitosti v Česku zlevňují nejvýrazněji za posledních více než třináct let

Obytné nemovitosti v Česku zlevňují nejvýrazněji za posledních více než třináct let, říkají dnešní data Eurostatu. Na vině je hlavně vysoká inflace a drahé hypotéky.

Přečíst článek

Další zasedání ČNB 2. listopadu

Růst úrokových sazeb hypoték s LTV do 80 procent a fixací na tři a pět let se zastavil a sazby stagnují na 6,04 procenta, respektive 5,84 procenta. Hypotéky fixované na tři roky přitom v posledních měsících rostly nejvýrazněji. Mladí si naopak za hypotéky na tři a pět let připlatí. U fixací na tři roky vzrostla úroková sazba v průměru o pět bazických bodů na 6,38 procenta a u fixací na pět let o šest bodů na 6,18 procenta.

Bankovní rada ČNB podle očekávání na posledním zasedání 27. září základní sazby nezměnila a je dost možné, že sazby zůstanou beze změny i na příštím zasedání bankovní rady, které je naplánované na 2. listopadu.

Mladí mají se splácením větší problémy

Hypotéka je pro čtvrtinu mladých nedostupná. Kdo ji má, musí výrazně šetřit

Pro třiadvacet procen lidí ve věku 25 až 34 let jsou úvěry na vlastní bydlení nedostupné. Mohou za to vysoké úrokové sazby. Lidé, kteří už hypotéku mají, tak často musejí kvůli zvýšeným úrokům výrazně šetřit. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK. Ten se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Přečíst článek

Tanečky kolem setin procenta

„Pro další vývoj hypotečního trhu by mohlo být impulsem snížení základních úrokových sazeb ze strany ČNB. Avšak stále je ve hře možnost, že ČNB udrží úrokovou sazbu na současné hodnotě  až do konce letošního roku. Nicméně tyto tanečky kolem základní sazby nejspíš nezabrání tomu, aby úrokové sazby hypoték i nadále velmi pozvolna klesaly. Nicméně na nějaké skokové snížení musíme v dohledné době nejspíše zapomenout,“ míní Sýkora.

„Klesající úrokové sazby hypotečních úvěrů a fakt, že si zájemci o nové bydlení začali pomalu zvykat na úrokové sazby přes pět procent, zapříčinily zvýšený zájem o úvěry na bydlení i v období prázdnin, které jindy bývá spíše útlumové,“ vysvětluje Jiří Sýkora.

Pro většinu Čechů je těžké koupit vlastní bydlení

Dosáhnout na vlastní bydlení je pro většinu Čechů obtížné. Někteří budou za hypotéku platit tisíce navíc

Dovolit si vlastní bydlení je v letošním roce obtížné pro 80 procent Čechů. Meziročně jde o pokles o osm procentních bodů a podle průzkumu skupiny Generali Investments jsou Češi v úvahách o dosažitelnosti vlastního bydlení optimističtější než loni.

Přečíst článek

Oživení hypotečního trhu versus ceny

V srpnu byly podle posledních údajů ČNB poskytnuty nové hypotéky za 10,34 miliardy korun a refinancování dosáhlo 1,96 miliardy korun. Pro srovnání, o rok dříve dosáhl objem nově poskytnutých hypoték 7,41 miliardy korun a refinancování 1,21 miliardy korun. Oživení hypotečního trhu se ale může negativně podepsat na cenách nemovitostí.

 „Snížení sazeb a rozproudění hypotečního trhu může s sebou přinést jeden negativní dopad. A tím je zastavení poklesu cen nemovitostí nebo dokonce jejich opětovný růst. Je tak možné, že dosavadní snížení cen, které se pohybovalo nejčastěji mezi 10 a 15 procenty, se opět začne vracet na původní hodnoty. Nicméně ať už ceny budou klesat či nikoli, zůstane investice do vlastního bydlení nebo nemovitostí obecně jedním z nejlepších způsobů uložení peněz,“ dodává Sýkora.

Aleš Michl, guvernér ČNB

Michl: Sazby rychle nesnížíme, příští rok ale inflace spadne ke dvěma procentům

V první polovině příštího roku čeká Česká národní banka (ČNB) nízkou inflaci kolem dvou procent, uvedl její guvernér Aleš Michl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Odmítl brzké snižování úrokových sazeb centrální banky v příštích měsících.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Hypotéky jsou už jen pro bohaté. Úroková sazba ještě poroste, stejně jako nájemné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme