Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nemovitosti v Česku zlevňují nejvýrazněji za posledních více než třináct let

Nemovitosti v Česku zlevňují nejvýrazněji za posledních více než třináct let
iStock
Lukáš Kovanda

Obytné nemovitosti v Česku zlevňují nejvýrazněji za posledních více než třináct let, říkají dnešní data Eurostatu. Na vině je hlavně vysoká inflace a drahé hypotéky.

Reklama

Nemovitosti v Česku zlevňují nejvýrazněji za posledních více než třináct let. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Eurostat. Podle něj ceny nemovitostí v ČR klesly v letošním druhém čtvrtletí meziročně o 2,9 procenta. Jedná se o nejvýraznější meziroční pokles cen rezidenčních nemovitostí od prvního čtvrtletí roku 2010, kdy se český nemovitostní trh ještě potýkal s dopady světové finanční krize.

Eurostat v dané statistice sleduje ceny, za něž jsou transakce s obytnými nemovitostmi domácnostmi opravdu uskutečňovány. Sleduje přitom jak příslušný cenový vývoj „nemovitostí z druhé ruky“, tak i novostaveb.

Drahé hypotéky odstranili poptávku

Poměrně výrazný meziroční propad cen nemovitostí má na svědomí zejména nejvyšší inflace za posledních zhruba třicet let, která Česko postihla zejména loni a na přelomu roku. Loni inflace přesáhla patnáct procent, letos bude podle všeho více než desetiprocentní. Vysoká inflace předloni a loni přiměla Českou národní banku razantně zvyšovat své úrokové sazby. Jejich růst jde ruku v ruce s růstem tržních úrokových sazeb, včetně těch na hypotékách. Úroky na hypotékách jsou nyní stále poblíž přibližně dvacetiletých maxim. Drahé hypotéky citelně oslabují poptávku po nemovitostech, což je klíčová příčina jejich zmíněného propadu.

Růst úroků například na vládních dluhopisech, který rovněž souvisí s poměrně vysokou inflací, zatraktivňuje v očích investorů právě třeba dluhopisy. Méně prostředků pak tito investoři, včetně institucionálních, dávají do realit. Místo toho investují více do dluhopisů. I tento posun v investičních preferencích v důsledku snižuje ceny nemovitostí.

Letošní léto vrátilo Čechy ke kempingu. Hitem byly obytňáky

Letošní léto vrátilo Čechy ke kempingu. Hitem byly obytňáky

Léto skončilo a pro provozovatele kempů nebylo tak úplně „rozmarné“. Ztížené podmínky cestování sice domácí kempy připravily o nálety Holanďanů a Slováků, ale zase zaktivizovaly Čechy. Ti vyměnili přímořské hotely za stany, chatky a karavany „za humny“. Enormní zájem se pak strhl zejména o obytné přívěsy. A sezóna ještě nekončí, přichází babí léto, kempy tak očekávají návštěvníky i během podzimu.

Přečíst článek

Pro většinu Čechů je těžké koupit vlastní bydlení

Dosáhnout na vlastní bydlení je pro většinu Čechů obtížné. Někteří budou za hypotéku platit tisíce navíc

Dovolit si vlastní bydlení je v letošním roce obtížné pro 80 procent Čechů. Meziročně jde o pokles o osm procentních bodů a podle průzkumu skupiny Generali Investments jsou Češi v úvahách o dosažitelnosti vlastního bydlení optimističtější než loni.

Přečíst článek

Mladí mají se splácením větší problémy

Hypotéka je pro čtvrtinu mladých nedostupná. Kdo ji má, musí výrazně šetřit

Pro třiadvacet procen lidí ve věku 25 až 34 let jsou úvěry na vlastní bydlení nedostupné. Mohou za to vysoké úrokové sazby. Lidé, kteří už hypotéku mají, tak často musejí kvůli zvýšeným úrokům výrazně šetřit. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK. Ten se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Konec krize s bydlením se blíží. Připravujeme se na další boom

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme