Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů
Central Group
 ČTK

Největší český rezidenční developer Central Group postaví na pražském Žižkově 370 nových bytů za 1,5 miliardy korun. Výstavba bude v Parkové čtvrti na území zrušeného nákladového nádraží, kde v současnosti skupina dokončuje první etapu projektu. Společnost výstavbou reaguje na oživení realitního trhu, zlepšení makroekonomické situace a zvýšení poptávky po bytech. Dodavatelem výstavby bude švédská stavební společnost Skanska.

Reklama

Vedle této aktuální zakázky zadal Central Group podle tiskové zprávy v uplynulých měsících další tři velké stavby s více než 730 byty za zhruba 2,3 miliardy korun. Výstavbu dalšího městského bloku v projektu Tesla Hloubětín získala stavební firma Metrostav a výstavbu dvou velkých bytových domů v projektu Harfa Living si rozdělily stavební společnosti Průmstav a PP 53. Celkem tak Central Group, jako největší tuzemský rezidenční developer, zadal v uplynulých měsících výstavbu zhruba 1100 nových bytů za zhruba 3,8 miliardy korun.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si aktuální fotografie z místa stavby i vizualizace budoucích bytů

Projekt Parková čtvrť má tři etapy, celý by měl být dostavěn přibližně v roce 2033 a stát by měl 22 miliard korun. Výstavba druhé etapy začne letos v květnu a její dokončení je v plánu na podzim roku 2026. Parková čtvrť je jednou ze tří částí výstavby skupiny Central Group v Praze 3, jejími dalšími projekty v této městské části jsou Centrum Nový Žižkov a Nový Jarov. Investiční náklady na uvedené tři projekty, ve kterých má vzniknout zhruba 4600 bytů, developer odhaduje na více než 40 miliard korun. Autorem urbanistické a architektonické koncepce je architekt Jakub Cigler. Vlastní architekturu jednotlivých staveb navrhlo devět ateliérů, které k tomu vytvořily 21 architektonických konceptů.

„Situace na stavebním a developerském trhu není jednoduchá. Ale zatímco jiní developeři, kteří musejí čerpat drahé komerční úvěry, své projekty stále odkládají, my jsme se rozhodli naopak nyní do výstavby masivně investovat. Naší zásadní výhodou je to, že pracujeme bez úvěrů. Od stavebních firem nyní ale očekáváme nižší ceny, než účtovaly dříve. Bez toho by se ani nám nevyplácelo zahajovat nové stavby,“ řekl zakladatel a předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský. Kromě již uzavřených zakázek na novou výstavbu letos Central Group ještě zadat realizaci dalších více než 2100 nových bytů ve 13 různých projektech v Praze.

Podle analýzy developerských společností Central Group, Skanska a Trigema počet prodaných nových pražských bytů v prvním čtvrtletí vzrostl mezičtvrtletně o téměř čtvrtinu a meziročně o skoro 150 procent. Poptávku zvýšily také klesající úrokové sazby a větší dostupnost hypoték. Ceny nových bytů zůstaly mezičtvrtletně téměř stejné a průměrná prodejní cena činila 142 073 korun za metr čtvereční.

O něco přístupnější hypotéky rezidenčnímu trhu nepomohou

Dotované hypotéky pro mladé. Budou i v Česku?

Získat dotovanou slevu na hypoteční sazbu je lákavé a řada lidí by o to rozhodně stála. Tuzemští realitní experti se ale přou, zda to má či nemá smysl. Zeptali jsme se proto hlavních aktérů od ministerstva pro místní rozvoj přes banky až po developery a makléře, jak situaci vidí a zda mají být hypotéky v Česku dotované či nikoli.

Přečíst článek

Petr Palička

Výstavbu v Praze brzdí úředníci a hlavně prudiči, říká Petr Palička z Penty

Máme jeden bytový projekt na Praze 9, ale ten je nyní pozastavený, protože nám dělá obstrukce jedna paní, říká Petr Palička, šéf Real Estate společnosti Penta. To je podle něj notorický problém, a proto trvá výstavba v hlavním městě a obecně v Česku tak dlouho. Týká se to kanceláří i bytů. Proto se málo staví, proto cena bydlení roste, mladí lidé utíkají do nájmů. Od nového stavebního zákona, který má začít platit v polovině roku, si Palička moc neslibuje. Nově ustanovená fikce souhlasu je podle něj pofiderní. „Uvidíme, co ukáže praxe.“

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Byty, ilustrační foto

Nové byty v Praze zdražují a dál budou. Metr čtvereční je za víc než 118 tisíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme