Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výstavbu v Praze brzdí úředníci a hlavně prudiči, říká Petr Palička z Penty

Petr Palička
Profimedia

Máme jeden bytový projekt na Praze 9, ale ten je nyní pozastavený, protože nám dělá obstrukce jedna paní, říká Petr Palička, šéf Real Estate společnosti Penta. To je podle něj notorický problém, a proto trvá výstavba v hlavním městě a obecně v Česku tak dlouho. Týká se to kanceláří i bytů. Proto se málo staví, proto cena bydlení roste, mladí lidé utíkají do nájmů. Od nového stavebního zákona, který má začít platit v polovině roku, si Palička moc neslibuje. Nově ustanovená fikce souhlasu je podle něj pofiderní. „Uvidíme, co ukáže praxe.“

Reklama

Penta je aktivní na pražském realitním trhu. Oznámili jste několik velkých akvizic nebo projektů. Čím je to dáno?

Jsou to všechno dlouhodobé věci, které se vyvíjely v některých případech řadu měsíců, v některých případech dokonce řadu let. A je tak trošku možná i náhoda, že se to sešlo v jeden čas. Nebyl to žádný záměr, nějaký cíl.

Který z projektů byste vypíchl, který je vaše vlajková loď?

Projektů máme řadu, v Čechách a na Slovensku je to dohromady přes 40 projektů v přípravě nebo v různých fázích. Kdybych měl sám za sebe říct vlajkovou loď nebo hlavní projekt, tak je to Florenc 21 (autobusové nádraží na Florenci s širším okolím - pozn. red.).

To je poměrně dlouhodobá záležitost, už před dvěma lety byly zveřejněny výsledky architektonické studie. Jaká je aktuální situace?

Je to trochu bizarní věc, která se odehrává na pražském trhu. Máte pravdu, že výsledky soutěže byly vyhlášeny před dvěma lety. Bylo dohodnuto s magistrátem, že výsledek soutěže, urbanistická studie, bude použita. Ještě bude trochu dopracována a bude použita jako podklad pro změnu územního plánu. Soutěž trvala zhruba rok, stála milion euro. Podílelo se na ní velké množství mezinárodních odborníků, jedenáctičlenná porota. Změna územního plánu do dneška není. A není proto, že Národní památkový ústav podal odpor na ministerstvo kultury. Věřím, že během tří, čtyř měsíců by mohlo dojít k odsouhlasení změny.

Natáčení podcastu s Petrem Paličkou

Palička z Penty: Postavit byty u Masarykova nádraží? Nereálné a drahé

Staví na brownfieldu v Nuslích i na Waltrovce, nejvýrazněji se však rukopis Penty projeví kolem Florence. Změnu územního plánu bychom mohli mít odsouhlasenou během čtyř měsíců, říká šéf Penta Real Estate Petr Palička v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Jak vlastně fungují změny územního plánu? Nový územní plán hlavního města se chystá dvanáct let, a možná se bude dalších pár let ještě chystat. Jak vlastně probíhají změny plánu, jak to funguje?

Jedna věc je příprava nového metropolitního plánu, to je samostatný proces. Druhou věcí jsou jeho dílčí změny. To je proces, který je celkem přesně daný. Řekněme, že v optimální situaci trvá zhruba dva roky, když všechno dobře funguje. Ovšem v okamžiku, kdy se buď někdo dlouho k něčemu vyjadřuje nebo ještě spíše nevyjadřuje, nebo se odvolává a dělá záměrně obstrukce, tak to samozřejmě může trvat dlouho. Například územní plán na místo, kde dneska už stojí Masaryčka, se měnil tuším 13 let.

Na různé průtahy už asi musíte být zvyklí…

Na toto si nemůžete zvyknout, protože to je absurdní. Třeba, že někdo, kdo je u veřejné soutěže po celou dobu, se ve finále proti ní odvolá. „Hlavák“ je vlastně úplně podobný případ. Jestliže něco děláte, máte to dělat pořádně, a nebát se svůj názor říct a obhajovat si ho. Když ho neobhájíte, no tak prostě jste ho neobhájil, to se nedá nic dělat, to se člověku stane mnohokrát. Ne se potom následně drát nějakými zadními vrátky.

Jak vypadala soutěž na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí, do které jste také zapojeni?

Myslím si, že soutěž na dostavbu Vítězného náměstí se velmi povedla. Podařilo se dobře zformulovat zadání s zohlednit s něm důležité zájmy všech stran, včetně městské části a sousední univerzity. V soutěži zároveň byla značná konkurence, podařilo se přilákat mnoho domácích i zahraničních ateliérů. Teď se budou jednotlivé objekty projektovat a nepochybně tam dojde ještě k celé řadě diskusí.

Proč se nám v Česku nedaří stavět, proč narážíme při každém větším projektu na „zvláštní“ problémy?

Celkem známá věc je, že u nás je složitá legislativa povolovacího procesu, která se teď tedy snad trochu změní s novým stavebním zákonem. Ale myslím, že jedním z velkých problémů je, že do procesu má možnost vstupovat velmi mnoho subjektů, a to bez jakékoli osobní zodpovědnosti. Nám se to třeba stalo na zmíněném Vítězném náměstí, kde dokončujeme bytový dům (projekt Victoria Palace) v místě proluky. Dole v parteru jsou obchody, nad tím byty, ve dvoře krásná zahrada. Z hlediska městské části si nelze přát víc. Prostě krásný bytový dům, věc, která vlastně musí projít hladce. Přesto jsme dva roky stáli v odvolání, protože jeden člověk si založil občanské sdružení, prostě nechtěl, aby se tam něco stavělo. A dva roky stavba stála. Bez jakékoliv osobní zodpovědnosti, ačkoliv to stojí strašné peníze. A spousta lidí okolo toho běhá, snaží se to někam posunout. Po dvou letech se nám podařilo posunout územní rozhodnutí a následně stavět. Ale to se může stát komukoli, nedá se tomu dle současných českých zákonů předejít.

Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Nejenom legislativa, ale i to, že do stavebního procesu může vstoupit prakticky každý bez jakékoliv osobní zodpovědnosti, komplikuje stavění v Česku.

Přečíst článek

Co si slibujete od nového stavebního zákona, který by měl začít platit od července?

Chybí tam některé věci, které jsme považovali za klíčové nebo za dobré. A sice, že když se vám někdo nevyjádří ve lhůtě, tak neexistuje postih. Teď je tam dána fikce souhlasu, to je 30 nebo 60 dní. Ale právníci už říkají, že když se úřad nevyjádří, může být problém při případném odvolacím řízení. Že se stavba může zarazit. Čili ta fikce vlastně není. Všechno se ukáže až v praxí. Ale tlak určité části politického spektra, aby se mohli lidé vyjadřovat ke všemu, ten tady prostě je. A je velmi těžké ho omezit, protože je to okamžitě vnímáno jako útok na občanská práva.

Doporučil byste nějaký přístup, který by urychlil povolovací řízení, ale zároveň umožnil, aby v Česku mohly vznikat jedinečné stavby?

To jsou různé věci. Že mohou různé subjekty, které ke konkrétnímu projektu nemají žádný vztah, vstupovat do řízení, je jedna věc. Pokud si myslíte, že je něco špatně, odvoláte se a něco zastavíte, měl byste nést odpovědnost. Abyste si rozmyslel do něčeho vstupovat. Samozřejmě jsou hlasy, že by „chudí“ nemohli bojovat za spravedlnost. Netroufám si říct nějaké obecné pravidlo, ale myslím, že každý, kdo něco dělá, by měl za svou činnost nést odpovědnost.

A co se týká zajímavých staveb, v Praze je široké centrum, kde se pouze výjimečně může stavět přes 40 metrů výšky. Vyjednat (vlastně jakoukoliv) výstavbu je velmi komplikované. Mimo definované centrum ale výškové stavby omezeny nejsou. Tady myslím mnohokrát chybí určitá odvaha. Nedostatek osobní odpovědnosti je obecně problém naší společnosti.

Platí, že je mlčící, souhlasící většina, a nesouhlasící menšina, ale ta je hlasitější. V průběhu výstavby Masaryčky jsme toho zažívali hodně. Budovu jsme připravovali sedm let. Dali jsme si záležet, abychom participaci udělali skutečně důsledně. Měli jsme otevřené informační středisko, dotazníkové akce, věnovali jsme se tomu hodně. Lidé nám říkali, proboha, už tu něco postavte. Jestli to bude sedm nebo osm pater vůbec nebylo tématem. Ale byla velmi malá skupina lidí, kteří prostě nedali celou dobu pokoj. Úplně vážně se musíte bavit s lidmi, kteří vám řeknou, že by tam měl být plavecký bazén. Dělali tam happening, a chodili tam lidé s nafukovacími kačery okolo sebe, volali po koupališti.

Návrh architektonického studia OVA architekti

Fotogalerie: Kousek od „zlaté“ Masaryčky vyroste nová kancelářská budova. Dříve tam stávala pošta

Na místě pošty na nároží Hybernské a Opletalovy ulice bude stát nová kancelářská budova podle návrhu architekta Jakuba Klašky, který byl dlouhou dobu součástí týmu Zaha Hadid Architects a podepsal se také pod podobu nedaleké Masaryčky.

Přečíst článek

Nejčastější argument na sociálních sítích byl, že tam neměly vzniknout kanceláře, ale byty…

To byl velký problém, protože místo je hodně hlučné. A také, je to jedno z nejlukrativnějších míst v Praze. Na takovém pozemku se levné byty prostě stavět nedají. A zároveň tam máte devět kolejí na nádraží, to je hygienicky velmi problematické.

Máte nyní rozjetých spoustu bytových projektů, třeba v pražské Libni nebo ve Vysočanech. Máte tam nějaké ambicióznější plány?

Na Praze 9 máme jeden projekt, který v tuto chvíli ovšem opět stojí. Nikoli proto, že bychom úmyslně pozastavovali výstavbu. Stojíme kvůli jedné paní, která se nám odvolává. Je to bytový dům, obchody, fakt nic, co by škodilo městu. Je to na místě, kde bývala drobná výroba, pražírna kávy a později výroba uzenin. Čekáme, až se dostaneme přes tuto obstrukci. Ale obecně se v tuto chvíli hodně soustředíme na centrum Prahy, okolí Florence, hlavního nádraží. Máme nějaké projekty na Praze 6, které už se většinou staví. A čtvrtý kvadrant na Vítězném náměstí.

Víme, co se děje na realitním trhu. Buďte v obraze s naším Realitním Clubem

Sledujte také stejnojmenný realitní podcast

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Marek Dospiva, spoluzakladatel a spolumajitel středoevropské investiční skupiny Penta Investments

Penta si uvolňuje ruce na obří výstavbu. Prodala další kanceláře, tentokrát na Vinohradech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme