Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Anketa: Velcí developeři dají letos na trh víc bytů než loni, jejich ceny dál porostou

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9
poskytnuto Finep
Dalibor Martínek

Nových bytů bude letos na trhu více než v roce 2021. Developeři letos dokončí více projektů, rozhodně to však nebude znamenat, že by nové bydlení mělo zlevňovat. Naopak, ceny patrně dál porostou. Nyní stojí v Praze metr čtvereční nového bytu kolem 140 tisíc korun. Newstream.cz udělal mezi velkými developery anketu na téma, kolik nových bytů chtějí letos prodat. 

Reklama

Největším stavitelem bytů v Česku je dlouhodobě Central Group Dušana Kunovského. Ten vloni v Praze prodal víc než 850 bytů. Nejvíce v projektech Parková čtvrť v Praze 3, a v Tesle Hloubětín v Praze 9. 

I přes covidově krizový rok tak Kunovského firma prodala o dvacet procent víc bytů než v předchozím roce. „Rostoucí trend bychom rádi udrželi i pro následující roky a v horizontu několika málo let bychom se rádi dostali na úroveň 1500 až 2000 prodaných bytů za rok,“ uvedl analytik Central Group Ondřej Šťastný.

Druhým velkým stavitelem, který o sobě také tvrdí, že je největší, je společnost Finep. V roce 2021 developer prodal 807 bytů a nově ve spolupráci s residenčními fondy Finep připravil a připravuje několik projektů, které přiblíží bydlení dalším skupinám obyvatel, mimo jiné formou nájemního bydlení. „Právě rozvoj v tomto segmentu je nyní pro Finep prioritní. Završí se jím dlouhodobá strategie společnosti rozprostřít nabídku mezi tři zásadní pilíře – bydlení družstevní, nájemní a vlastnické,“ tvrdí mluvčí firmy David Jirušek.

Byty, ilustrační foto

Vlastní byt je luxus, nájmy jsou budoucnost

Trh s nájemním bydlením v Česku přitáhl pozornost developerů i velkých mezinárodních investorů. Činžáky jsou sázkou na jistotu: vlastní byt v Praze je pro většinu lidí nedosažitelný.

Přečíst článek

Pro rok 2022 plánuje Finep nabídnout na trh řádově stovky nových bytů. Podle odhadu firmy půjde o podobný objem prodejů jako v loňském roce.

Jedním z největších developerů v Praze býval Ekospol Evžena Korce. Ten již sice své pozice vyklidil, nicméně stále prodává velké množství bytů. V roce 2021 to bylo 69 jednotek, v letošním roce má však firma větší ambice a chce prodat přes dvě stě bytů ve třech projektech.

Kdo naopak roste, je Trigema nového účastníka žebříčku Top 100 českých miliardářů Marcela Sourala. Ta loni v Praze prodala 256 nových bytů, v letošním roce očekává prodej přes 300 bytů. V roce 2019 prodala Trigema sto bytů, nárůst je evidentní.

Dalším významným stavitelem bytů je Skanska, ta však údaje za loňský rok dosud nemá k dispozici. Nicméně její marketingová ředitelka Renata Vildomcová ubezpečuje, že firma „v letošním roce předpokládá podobný objem prodejů jako vloni.“

Byty, ilustrační foto

Vyplatí se nákup investičního bytu? Nečekejte rychlé zbohatnutí

Inflace roste způsobem, který tato země nezažila desítky let. Zkušení investoři i malí střadatelé tak hledají způsob, jak své bohatství udržet. Jednou z jasných voleb tak je nákup nemovitosti, které patří mezi takzvané bezpečné investiční přístavy. Ale je tomu tak opravdu i v aktuálním ekonomickém klimatu? Kdy se vyplatí koupit nemovitost? A má cenu si na ni třeba i půjčit?

Přečíst článek

Ceny bytů půjdou dál nahoru

Výrobce stavebního materiálu, společnost Xella, také předpokládá, že bytová výstavba i letos poroste. „Výstavba nových domů a bytů v Česku zrychlí jen velmi mírně, měla by být zhruba o procento silnější než loni. Ani letos se plně nezotaví z pandemického propadu. Objem nově zahájené bytové výstavby se tak k úrovni roku 2019 vrátí až v příštím roce, k silnějšímu oživení dojde ještě o rok později,“ uvedl na tiskové konferenci generální ředitel Xella pro Česko a Slovensko Peter Markovič.

Celková hodnota nově dostavěných bytů v Česku loni podle dat Euroconstructu dosáhla zhruba 177 miliard korun, to představovalo asi šestiprocentní růst. Letošní tempo růstu bude pomalejší, trh se podle Markoviče zvýší jen o zhruba miliardu korun. V roce 2020 však trh propadl zhruba o sedm procent, objem bytové výstavby před krizí dosáhl 180 miliard korun.

V roce 2019 byla v Česku zahájena výstavba zhruba 39 tisíc rodinných domů a bytů, v roce 2020 už to bylo jen 35 tisíc, loni došlo k opětovnému oživení na zhruba 38 tisíc domů a bytů. „Letos i příští rok se budeme pohybovat na podobných úrovních, i nadále však poroste cena těchto bytů a domů,“ dodal Markovič.

Central Group - Žižkov

Průměrný pražský byt zdražil o dvě roční mzdy, nově jich je potřeba 16

Za posledních pět let vzrostly ceny pražských bytů o 90 procent, mzdy ale jen o 33 procent. Z indexu sestavovaného developerskou společností Central Group vyplynulo, že nový byt v metropoli s plochou 70 metrů čtverečních už stojí 16 ročních průměrných hrubých mezd Pražana. Oproti loňsku je to o dva roční platy více. Index počítá s průměrnou hrubou měsíční mzdou v metropoli 50 556 korun a cenou nového bytu o uvedené rozloze 9 626 234 korun.

Přečíst článek

>>>>>> Zajímáte se o koupi investičního bytu? Čtěte naši rubriku Reality <<<<<<

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme