Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nové byty v Praze zdražují a dál budou. Metr čtvereční je za víc než 118 tisíc

Byty, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Prodejní ceny nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostly v průměru o 9,4 procenta na 118 480 korun za metr čtvereční. Proti prvnímu čtvrtletí stouply ceny o 5,6 procenta, uvádí aktuální analýza developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Reklama

Růst cen podle nich zrychlil kvůli převisu poptávky nad nabídkou, odrážejí se v něm i zvyšující se ceny stavebních materiálů.

„Prodeje jsou na rekordní úrovni již devět měsíců v řadě. Poptávku ženou stále velmi dostupné hypotéky a také obava ze znehodnocení úspor vlivem inflace. Na byty se dokonce tvoří pořadníky a nové projekty se z velké části vyprodají prakticky hned po uvedení na trh,” uvedl zakladatel a šéf společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Z analýzy vyplývá, že během druhého čtvrtletí letošního roku se v metropoli prodalo rekordních 2650 nových bytů, počet nabízených jednotek se naopak snížil na 3350. Za celé pololetí se podle firem v Praze prodalo 4750 nových bytů, meziročně téměř dvojnásobek. Největší zájem lidé při koupi projevili o dispozice 2+kk, druhou prodejně nejsilnější pozici obsadily třípokojové byty.

Deutsche Wohnen

Největší realitní obchod v Evropě se zhroutil. Vonovia to ale nevzdá

Německé společnosti Vonovia nevyšel pokus o převzetí svého rivala, firmy Deutsche Wohnen. Vonovii se do termínu, tedy minulé středy, podařilo získat jen 47,62 procent akcií Deutsche Wohnen, a nedostala se tak přes požadovaný padesátiprocentní práh.

Přečíst článek

„Do prodeje se dostal nadprůměrný počet nových bytů, i tak ale enormní zájem kupujících dokázal srazit nabídku na historické minimum. Aby se trh s novým bydlením dál nedeformoval, musí vzniknout rovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Proto nadále voláme po rychlejším povolování nové výstavby,” uvedl generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Podle statistiky se razantně zvedla průměrná cena bytů jednopokojových. Jejich jednotková cena dosáhla v průměru na 128 278 korun za metr čtvereční. Hned za ně se řadí cena velkých, pětipokojových bytů, u kterých se průměrná cena držela na 123 823 za metr čtvereční (m2). U dispozic 2+kk to bylo 116 848 korun za m2, u 3+kk pak 113 079 korun za m2, ceny čtyřpokojových bytů se pak vyšplhaly na 116 315 korun za m2, vyplývá z analýzy.

„V období očekávaného inflačního růstu se proměňují úspory českých domácností a investorů v nákupy nemovitostí. Tento trend sledujeme již více než tři roky. V posledním roce, ovlivněném covidovou atmosférou, se však ještě zvýšil. Nedostatečná nabídka nových bytů není schopná uspokojovat poptávkový apetit, a proto růst cen nových bytů v Praze znovu akceleroval k deseti procentům. Je vysoce pravděpodobné, že podobný růst bude ještě několik měsíců pokračovat,” dodal předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.

Řadový dům ve Španělsku.

Kvůli covidu Češi kupují nemovitosti v zahraničí. Nejčastěji za sedm milionů

Covid a nárůst cen tuzemských nemovitostí vyhnal Čechy na nákup domů a bytů do zahraničí. Kde si je nejčastěji pořizují a za kolik?

Přečíst článek

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Analýza: Ceny bytů rostou ve většině světa, Česko je ale velký extrém

Kdo si chce aktuálně pořídit vlastní bydlení, musí si značně připlatit. A to v mnoha zemích světa. I když skokový růst cen v Česku patří v tomto případě mezi největší.

Přečíst článek

Stavba bytového komplexu, ilustrační foto

Velcí investoři byty drží. Česko má na trhu rekordní špunt

V Praze je levnější bydlet v nájmu než platit hypotéku. Kdo nestihne vlak, na byt dosáhne těžko.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme