Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nájemní bydlení bude lepší a bude ho víc, říká spoluzakladatel Asociace nájemního bydlení

Nájemní bydlení bude lepší a bude ho víc, říká spoluzakladatel Asociace nájemního bydlení
iStock
Dalibor Martínek

Nájemní bydlení je od doby, kdy před rokem zavedla Česká národní banka přísné regulace v poskytování hypoték, klíčové téma českého rezidenčního trhu. Jiným slovy, většina Čechů musela zapomenout na sen o vlastním bydlení a nájem se pro ně stal jedinou variantou. Do nájemního bydlení se proto pouští čím dál víc skupin či investorů. Například Česká spořitelna začala budovat své portfolio nájemních bytů. Taktéž pojišťovna Kooperativa, stejně jako spořitelna vlastněná rakouským kapitálem, začala nakupovat nájemní byty.

Reklama

Do nájemního bydlení investují někteří čeští developeři, stejně jako fondy, domácí i zahraniční. A také někteří bohatí Češi. Třeba brněnský podnikatel David Rusňák, největší akcionář společnosti Czech Home Capital, která chce pořídit až dva tisíce nájemních bytů.

Za vlastníky bytů a správce nájmů vystupuje Asociace nájemního bydlení. Ta tvrdí, že chce zkvalitnit české prostředí nájemního bydlení. „Jsem ambasadorem nájemního bydlení a říkám, že nájemní bydlení bude lepší a bude ho víc. Bude dostupnější. Nájemní bydlení poroste,“ říká v aktuálním podcastu Realitního Clubu Tomáš Kašpar, spoluzakladatel a viceprezident Asociace nájemního bydlení.

Bydlet v nájmu už není „divné“

Nájemní bydlení podle něj není jen dočasná vlnka ve vývoji realitního trhu. Předpokládá, že nájmy se stanou plnohodnotnou součástí českého trhu s bydlením. Což po dvacet let neplatilo, Češi chtěli byty a domy vlastnit a byli ochotni se kvůli tomu na dvacet let zadlužit. Teď je však situace jiná, na bydlení nemají.

„Před pár lety, když někdo řekl ve společnosti, že bydlí v nájmu, byl až divný. To se nyní mění,“ říká Kašpar. Kromě změny společenského sentimentu dochází i ke změně kvality nájemního bydlení. Podle Kašpara už to nejsou vybydlené byty se starým nábytkem po babičce. „Teď se to hodně změnilo díky několika projektům, které se v Praze postavily,“ říká Kašpar.

Nejnovější díl podcastu Realitní Club s Tomášek Kašparem si můžete poslechnout již zítra na stránkách Newstreamu nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. 

Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM

Architekt Jan Holna: Praha trpí tím, že není zdravě zahuštěná

Praha není zdravým způsobem zahuštěná. A trpí kvůli tomu, říká architekt Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM. Hlavní město má spoustu satelitů, ze kterých jezdí každé ráno a večer spousta lidí do města za prací. Tvoří dopravní zácpy, zahušťují dopravu a otravují vzduch zplodinami ze svých aut.

Přečíst článek

Jiří Vajner, generální ředitel Creditas Real Estate.

Roste zájem o vybavené byty, ve kterých je vše až po příbory, říká ředitel Creditas Real Estate

Nejen vysoké hypoteční sazby a růst cen nemovitostí míchají kartami na domácím realitním trhu. Mladší generace už tolik netouží po vlastním bydlení a raději dává přednost finanční nezávislosti a větší flexibilitě. Po letech tak roste zájem o nájemní bydlení, na což reagují i developeři. „Trend týkající se přesunu části klientů směrem k nájemnímu bydlení předpovídáme už delší dobu, část kapacit v našich projektech proto věnujeme právě tomuto typu bydlení,“ říká Jiří Vajner, generální ředitel Creditas Real Estate. 

Přečíst článek

David Krajný, šéf Remaxu

Majitel Remaxu David Krajný: Nastává revoluce v prodeji bytů

Majitel největší české realitní společnosti RE/MAX David Krajný pokračuje v rozšiřování byznysu. Nově získal poloviční podíl ve společnosti, která má licenci na síť realitních kanceláří na Ukrajině. V současnosti vede Krajný více než 220 franšízových realitních kanceláří v Česku a na Slovensku. Krajný poskytl Newstreamu rozhovor pro jarní číslo magazínu Realitní Club.

Přečíst článek

Křest magazínu Realitní Club

Nájemní bydlení je z nouze ctnost, shodují se odborníci z realitního trhu

V době vysokých úrokových sazeb a drahých hypoték je velké téma pro developery a investory nájemní bydlení. Protože se trh s prodeji bytů téměř zastavil, do centra zájmu se dostalo podnikání v nájmu. Jenže při současné situaci ani to pro investory dobře nevychází, shodli se hosté setkání Realitního Clubu, které pořádal Newstream. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Majitelé bytů vycítili příležitost

Dalibor Martínek: Šikana nájemníků se stupňuje. Majitelé bytů vycítili příležitost

Přečíst článek
Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Dalibor Martínek: Soumrak nájemního bydlení. Bude dražší a přísnější. Majitelé bytů utahují šrouby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme