Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny starých bytů budou dále klesat. Až o deset procent

Central Group - Žižkov
Central Group
Petra Jansová

Poptávka po novém bydlení je. Vzhledem k razantnímu zdražení hypoték, které jsou třikrát dražší než loni, se ale zásadně zpomalil prodej bytů. V meziročním srovnání až o 60 procent, vyplývá z aktuální analýzy společnosti Central Group. Pád cen u nových bytů - na rozdíl od těch secondhandových - podle zástupců firmy očekávat nelze.

Reklama

Už nyní se začínají rozevírat nůžky v cenách nových a starších bytů. Zatímco nové si cenu drží, ty starší začínají zlevňovat. Očekává se, že jejich cena poklesne až o 10 procent.

„Vyvážený a odůvodněný rozdíl v cenách srovnatelných nových a starších bytů ve stejné lokalitě je podle našich analýz v průměru 25 až 30 procent. To je stav, ke kterému by se ceny mohly dostat během příštích dvou let,“ dodává zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Od ledna bude mít Chorvatsko euro. Co to udělá s realitním trhem? (na snímku Dubrovník)

Od ledna bude mít Chorvatsko euro. Co to udělá s realitním trhem?

Už za pár týdnů se Chorvatsko stane dvacátou evropskou zemí, v níž se bude platit eurem a která bude i součástí schengenského prostoru. Téměř třicet let let po rozpadu Jugoslávie od zavedení chorvatské kuny a jen deset let poté, co se země stala 28. členským státem EU, se Chorvati dokázali vzdát své stabilní národní měny s vidinou ještě větší stability a s očekáváním zvýšení zájmu zahraničních investorů. Doufají, že je tím přitáhnou i na svůj realitní trh, kam zatím vstupují jen opatrně. 

Přečíst článek

Ceny nových bytů si podle něj cenu podrží, i protože se zmenší nabídka. Developeři totiž raději výstavbu některý projektů odloží. Právě Central Group se kvůli zpomalení prodejů rozhodl dva ze svých projektů pozastavit. Konkrétně jde o projekty Prakové čtvrti na Praze 3 a Tesly Hloubětín. Celkem jde o 730 nových bytů.

„Trh nových bytů plošně zlevnit nemůže, pokud nezlevní energie, materiály a stavební práce,“ komentuje Kunovský.

Někteří z developerů už přistoupili k různým marketingovým akcím. Ať už jde o poukázky na zařízení bytu, parkovací stání zdarma či klimatizaci. Tyto nabídky již cenu bytu v podstatě snižují.

Oživení poptávky by mělo podle Kunovského nastat už na jaře příštího roku, výrazné oživení pak v roce 2024. Impulsem bude opětovné zlevnění hypoték. 

Vše o trhu s nemovitostmi čtěte v Realitním Clubu

Prodeje bytů klesly, ceny nikoliv. Oživení se na trh s bydlením dostaví za dva roky

K očekávanému poklesu cen nových bytů dosud nedošlo a s největší pravděpodobností ani nedojde. Ceny nových bytů podle tržní analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group ve třetím čtvrtletí nadále rostly. Metr čtvereční se prodával za 148 tisíc korun.

Přečíst článek

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský v Realitním Clubu: Příští rok hrozí největší propad zájmu v dějinách Česka

V další epizodě podcastu Realitní Club přivítá Petra Jansová a Dalibor Martínek z newstream.cz nejbohatšího tuzemského developera Dušana Kunovského. Poslouchejte nový podcast již v pondělí na stránkách newstream.cz a všech podcastových platformách. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ceny bytů zase začnou stoupat, říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková

Ceny bytů zase začnou stoupat, říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková

Přečíst článek
Skanska Residential dává do prodeje více než stovku nových bytů.

Bod zlomu je na obzoru, věří developeři. Dávají na trh nové byty a začínají stavět

Přečíst článek
Ilustrační foto

Nová data: Růst cen nových bytů v Praze se zastavil. Meziročně jsou ale dražší o čtvrtinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme