Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kunovský přikoupil pozemky u bývalého brownfieldu Tesly Hloubětín. Postaví na nich další tisícovku bytů

Dušan Kunovský z Central Groupu na snímku z roku 2019
Profimedia
 ČTK

Český rezidenční developer Central Group dokončil nákup několika pozemků v Praze 9, naváže na nich na rozestavěný projekt Tesla Hloubětín. Za 15 miliard korun tam vznikne čtvrť s více než 2500 byty, třemi mateřskými školami, parky a komerčními prostory, uvedli ve středu zástupci firmy. Projekt Tesla Hloubětín se začal stavět loni v červnu na brownfieldu po bývalém podniku na výrobu rádií a televizí. Dříve na místě mělo vzniknout 1500 nových bytů za devět miliard korun. První etapa by měla skončit v roce 2024, celá čtvrť by měla být hotová kolem roku 2030.

Reklama

Nově koupené pozemky navazují z jižní strany na aktuálně rozestavěný projekt. Poslední akvizicí, kterou firma dokončila v minulém týdnu, byly pozemky s výrobní halou na obaly společnosti Huhtamaki. Tím se spojilo území mezi ulicemi Poděbradská a U Elektry, Hořejším rybníkem a Kejřovým parkem o rozloze přes 13 hektarů. Developer přispěje městské části poplatkem ve výši 343 milionů korun.

Benko do vězení! Heslo proti zakladateli společnosti Signa Holding Renému Benkovi se objevilo na staveništi v Theatinerstrasse v Mnichově už v dubnu

Kdo chce moc, nemá nic. Rakouský miliardář padl ke dnu a táhne s sebou známá jména

Miliardáři, dědicové, elita evropského byznysu. List akcionářů realitního impéria rakouského miliardáře a pověstného hejska Reného Benka zahrnuje samá velká jména. Teď v listopadu jeho Signa Holding skončila v insolvenci. Pád přináší řadu otázek. Pod tlakem je jeho švýcarská privátní banka Julius Bär. 

Přečíst článek

Za urbanistickým a architektonickým návrhem projektu stojí ateliér Loxia a architektonický tým Central Group. Rezidenční čtvrť bude mít podobu terasovitě ustupujících domů s industriálními prvky. Uvnitř čtvrti bude vnitroblok s volnější zástavbou s velkým veřejným parkem a pěší zónou se zelení. Čtvrť by měla mít také několik ekologických prvků, jako jsou zelené střechy nebo retenční nádrže na dešťovou vodu pro zalévání zeleně.

„Jde o velmi populární, dynamicky se rozvíjející lokalitu přímo u tramvají a blízko stanice metra. O atraktivitě lokality svědčí i to, že Tesla Hloubětín je podle statistik aktuálně nejprodávanější pražský rezidenční projekt,“ uvedl předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Výstavba bytů stojí na hraně. Pokud nezlevní materiály nebo se nesníží sazby, firmy budou krachovat

Situace na rezidenčním trhu se nadále nelepší. Výstavba a prodej nových bytů, zejména v Praze, dál vázne. Developeři pozastavují novou výstavbu kvůli malému zájmu kupujících, drahým stavebním pracím a materiálům. Úrokové sazby hypoték zůstávají vysoko a odrazují lidi od půjček na bydlení. Úroky se v letošním roce i podle nedávného prohlášení guvernéra ČNB Aleše Michla už v letošním roce patrně nezmění. Podzimní oživení trhu s byty se tedy nekoná.

Přečíst článek

Praha 9 je městským obvodem, který se velmi dynamicky rozvíjí. V posledních deseti letech se v této městské části podle dat Central Group povolila stavba přes 12 tisíc bytů. To je skoro třetina ze všech zhruba 39 tisíc bytů, které se za poslední desetiletí povolily v celé metropoli. Nejvíce nových bytů se v devátém obvodě také připravuje. Aktuálně se v Praze 9 chystá přes 35 tisíc bytů, tedy čtvrtina všech připravovaných bytů v hlavním městě.

starosta Prahy 9 Tomáš Portlík a redaktor Newstream.cz Dalibor Martínek

Starosta Prahy 9 Portlík: Město se má rozvíjet do výšky

Mrzí mě, že pár posledních generací politiků neřeklo, kam se město má rozvíjet, říká Tomáš Portlík, starosta Prahy 9. Podle něj dosud spousta lidí žije v přesvědčení, že každá zelená plocha se má chránit, protože zástavby už je údajně moc. „Ale když si porovnáte Prahu se zahraničními městy, tak zjistíte, že hustota u nás je jedna z nejmenších,“ uvádí starosta části města, kde v posledních letech vzniká nejvíce bytů. Portlík si nemyslí, že by nízká hustota byla špatně, ale přináší to větší náklady na údržbu a obsluhu města.

Přečíst článek

Central Group v Praze 9 vlastní kromě Tesly Hloubětín, ve kterém je momentálně 390 bytů, také projekt Harfa Living. Zároveň na náměstí OSN by v projektu Rezidence Vysočanská Galerie mělo vzniknout dalších 290 bytů za přibližně 1,9 miliardy korun. V Tesle se metr čtvereční v bytě prodává v průměru za 130 tisíc korun, v Harfě za 115 tisíc korun. Podle poslední analýzy developerských společností Skanska Residential, Trigema a Central Group činila v letošním třetím čtvrtletí průměrná cena za metr čtvereční 146 459 korun.

David Ondráčka: Zákon o podpoře v bydlení si zaslouží pozornost a podporu

David Ondráčka: Zákon o podpoře v bydlení si zaslouží pozornost a podporu

Zákon o podpoře bydlení se dostává do finální fáze. Ve změti různých legislativních návrhů je to jeden z těch, který si zaslouží pozornost a společenskou debatu. V minulé sněmovně neprošel, nyní v pozměněné formě i s jiným názvem má šanci vyšší. A může to být dobrý základ bytové politiky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Zleva místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a předseda představenstva, CENTRAL GROUP a.s. Dušan Kunovský na setkání lídrů českého stavebnictví, 8. června 2023, Praha.

Stavebnictví ne a ne vybřednout z krize. Byty už se nevyplácí stavět, tvrdí tuzemští developeři

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Výstavba bytů stojí na hraně. Pokud nezlevní materiály nebo se nesníží sazby, firmy budou krachovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme