Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo chce moc, nemá nic. Rakouský miliardář padl ke dnu a táhne s sebou známá jména

Benko do vězení! Heslo proti zakladateli společnosti Signa Holding Renému Benkovi se objevilo na staveništi v Theatinerstrasse v Mnichově už v dubnu
Profimedia
Tereza Zavadilová

Miliardáři, dědicové, elita evropského byznysu. List akcionářů realitního impéria rakouského miliardáře a pověstného hejska Reného Benka zahrnuje samá velká jména. Teď v listopadu jeho Signa Holding skončila v insolvenci. Pád přináší řadu otázek. Pod tlakem je jeho švýcarská privátní banka Julius Bär. 

Reklama

René Benko se narodil před 46 lety v rakouském Innsbrucku jako syn obyčejných rodičů, matka je učitelka ve školce a otec městský úředník. Benko vystudoval obchodní akademii. Začínal jako finanční poradce u někdejší AWD (nyní Swiss Life Select), pak se živil přestavováním půd na luxusní byty.  Přes skromný původ zvládl porazit konzervativní společenskou strukturu Rakouska a dostat se na finanční vrchol v tradičním byznyse - v realitách a obchodě.

Ještě letos v dubnu byl čtvrtým nejbohatším Rakušanem s majetkem 6 miliard dolarů. Do jeho Signa Holdingu, který byl na konci loňského roku oceněn na 22 miliard eur, patří třeba ikonické budovy jako londýnský obchodní dům Selfridges, firma skrze Singa Development staví mrakodrap v Hamburku a další nemovitosti, a spoluvlastní newyorskou budovu Chrysler. Holdingu patřil také německý obchodní řetězec Karstadt Kaufhof. Ten, stejně jako nábytkářský řetězec Kika/Leitner, Benko podivně rozdělil, prodal a firmy ihned skončily v bankrotu. Byl tehdy kritizován, že řetězce koupil jen kvůli nemovitostem, které jim patřily, zatímco jejich byznys cíleně zlikvidoval. Dosud vlastní německý luxusní řetězec KaDeWe a hotely. 

Na konci listopadu Signa Holding zažádala u vídeňského soudu o insolvenci a restrukturalizaci, ve které Benko ale nebude hrát žádnou roli. Naopak dle spekulací německých médií investoři zvažují žalobu na Benka, který byl realitní hvězdou po dvě dekády, a to za údajné skrývaní insolvenčního stavu konglomerátu. Podle agentury Reuters se problémy Signa staly symbolem dopadu prudkého růstu úrokových sazeb na ten typ firem, které si na svůj růst půjčily velké množství peněz. Média spekulují, že Benko začal rozprodávat osobní majetek, na prodej je jeho luxusní jachta Roma. Benko Family Private Trust vlastní 66 procent mateřské firmy Signa Holdingu. 

Kolik peněz Benkovy firmy dluží, se zatím jen dohaduje. Podle posledních zpráv měla letos splatit 1,3 miliardy eur. Otázkou je také, zda jsou půjčky dostatečně kryty. „V současné situaci je to nejlepší řešení pro společnost, její partnery, investory i zaměstnance. Nyní je důležité obnovit důvěru a já k tomu chci přispět. Portfolio nemovitostí společnosti Signa je a zůstává jedinečné. Jsem si naprosto jistý, že společnost může mít velmi dobrou budoucnost,“ uvedl Benko k podání. 

Bankéři a miliardáři mají starosti 

Signa Group není na burze, takže drobní akcionáři o peníze přímo nepřijdou. Naopak vrásky na čele budou mít různé bohaté rodiny - ty podle Financial Times patří mezi hlavní investory Benkova impéria, jako zdatný networker a obchodník si je během let uměl získat. Kdo mezi akcionáře patří? Samá zvučná jména: francouzská rodina Peugeotů, Rausingové stojící za společností Tetra Pak, logistický magnát Klaus Michael-Kühne, Roland Berger, zakladatel stejnojmenné poradenské společnosti, šéf švýcarské čokoládové skupiny Lindt & Sprüngli Ernst Tanner, zakladatel Strabagu Hans Peter Haselsteiner a magnát přes zvířecí krmivo Torsten Toeller. Akcie vlastní i dědicové rakouské legendy závodů formule 1 Nikiho Laudy.

Je to ale špatný signál pro celý realitní trh, který je od inflace pod velkým tlakem. Ceny se dále sníží, protože jako vždy u podobných případů velkých realitních krachů, odnesou to banky, které pak odmítají realitní projekty financovat.

Na pád Signy doplatila slovutná švýcarská privátní banka Julius Bär. Ta údajně patřila k hlavním financiérům Signy. 

Julius Bär, jedna z nejstarších švýcarských bank sloužících nejbohatší klientele světa, oficiálně nepotvrdila, že byla s firmami rakouského miliardáře v nějakém vztahu. Banka pouze potvrdila, že má expozici vůči privátnímu evropskému klientovi přes 600 milionů franků - a podle zdrojů z financí jde právě o onen dluh. Pokud zajištěním půjčky byly akcie Signy, jsou v zásadě bezcenné a dluh je výrazně ohrožen, bojí se investoři banky. Banka ve stanovisku uvedla, že na zmíněný dluh udělala rezervu ve výši 70 millionů franků a že úvěr je zajištěn souborem nemovitostí a luxusních obchodů. Přesto jsou akcie banky pod tlakem. 

Julius Baer akcie yahoo finance/newstream

Podle rakouské asociace pro ochranu úvěrů KSV 1870 má jen nyní insolventní Signa Holding podíly ve 36 rakouských společnostech. 
Počet věřitelů a výše dluhů společnosti Signa-Holding zatím nejsou známy. Mezi další věřitele údajně patří Raiffeisenbank, další rakouské banky a BNP Paribas. V Německu byla Deutsche Bank spolumajitelem dluhopisů Signy prodaných v roce 2021 a realitní divize Commerzbank se loni stala spoluinvestorem mrakodrapu Signy v Hamburku. Deutsche Bank se odmítla vyjádřit a Commerz Real uvedla, že její investice je relativně malá.

Tanec skončil, kocovina je tu

Podle odhadů americké banky J. P. Morgan měl konglomerát v poslední době závazky v celkové výši více než 13 miliard dolarů, přičemž nemovitý majetek činil 15 miliard eur. 

Relativně mladý někdejší selfmademan a miliardář Benko byl proslulý svým okázalým životním stylem. Žil s modelkami, pořádal luxusní taneční party, kamarádil se s politiky - což mu vyneslo i podezření z korupčních skandálů kolem rakouské vlády. Jak píše Financial Times, hudba přestala hrát, tanec skončil a kocovina klepe na dveře. Impérium, včetně podílů v luxusních budovách jako je Selfridges v Londýně, padá ke dnu, protože ceny komerčních nemovitostí klesají.

Sam Altman

Altmanův ChatGPT je jen vrcholek ledovce. Na pozadí běží revoluce superinteligence

Nová všeobecná umělá inteligence, neboli superinteligence, má být něco, co svět neviděl. Přichází ale do pořádného chaosu. OpenAI není sama, kdo běží závod o AI. Dá se na tom vydělat?

Přečíst článek

Peter Thiel

Palantir je kouzelný kámen z Pána prstenů. Taky válečná akcie, která letos čarovně vynáší

Spoluzakladatelem společnosti Palantir je Peter Thiel, jeden z aktuálně nejvlivnějších lidí světa: přítel a rival Elona Muska, podporovatel Donalda Trumpa, misogyn a konzervativní homosexuál.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme