Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Snadněji k vlastnímu domovu. Ministerstvo spustí program Dostupné bydlení, čeká se jen na eurokomisaře

Ministerstvo pro místní rozvoj spustí na podzim program Dostupné bydlení, čeká na potvrzení Evropské komise
iStock
 ČTK

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) plánuje letos na podzim spustit program Dostupné bydlení zřízený Státním fondem podpory investic (SFPI). Čeká zatím na potvrzení od Evropské komise, využívat na něj chce evropské a státní finance.

Reklama

Program má obcím a právnickým osobám poskytovat podporu v kombinaci se zvýhodněným dotovaným úvěrem na výstavbu cenově dostupných nájemních bytů. Do programu bude z Národního plánu obnovy (NPO) vyčleněno přes 4,5 miliardy korun.

„Finanční rámec programu nejdříve předložíme do meziresortního řízení a doufáme, že program spustíme po letošním létě. V posledním roce jsme s Evropskou komisí vyjednávali, jak financovat z veřejných peněz dostupné bydlení, aby tam mohl být zlevněný nájem. Zároveň jsme řešili, pro jaké skupiny by bydlení bylo určeno,“ uvedl vedoucí oddělení koncepce dostupného bydlení Vít Lesák. Program by podle něj měl být úspěšný také proto, že paralelně s tímto programem se spustily dotace na projektovou přípravu a zahájí se provoz poradenských center.

Podporu bude možné využít na novostavby, stavební úpravy nebo přístavby. Část z peněz lze použít okamžitě na maximálně 40 procent celkových nákladů při splnění konkrétních požadavků. Následný dotovaný úvěr ve výši základní sazby EU pro ČR snížený až o tři procentní body může pokrýt 90 procent nákladů na projekt. Splatnost je do 30 let a předčasné splacení je bez poplatků. Žádat o ni může územní samosprávný celek, právnická osoba zřízená nebo založená obcí nebo krajem, státní příspěvková organizace, registrovaná církev a náboženská společnost nebo jimi zřízená právnická osoba a veřejně prospěšná právnická osoba.

Designové domy v prémiové lokalitě. Bydlení v top‘ rezidenci Pomezí je jedinečné

V klidné části pražských Košíř se do začátku léta dokončí kompletní výstavba rodinných řadových domů a vil v lokalitě pod Vidoulí. Nízkoenergetické nemovitosti chytře zasazené do svahu nabízejí příjemné bydlení v bezprostředním sousedství přírodního parku Košíře-Motol. Moderní komerční centrum v okolí Anděla i historické centrum Prahy jsou přitom dostupné během několika minut.

Přečíst článek

Dotované dostupné bydlení má sloužit čtyřem cílovým skupinám. Do příjmové spadají všechny domácnosti kromě 20 procent nejbohatších. Zájemci v cílové skupině nesmějí být vlastníky žádných nemovitostí určených k bydlení. Další skupinou jsou mladí lidé do 35 let, kteří zároveň nejsou mezi deseti procenty nejbohatších. Třetí skupinou jsou veřejně prospěšné profese, jako jsou zdravotníci, policisté, sociální pracovníci a další. Ti mohou vlastnit nemovitost k bydlení, ale ne ve stejném kraji, v jakém o výhodné bydlení žádají. Poslední skupinou jsou oběti domácího násilí.

Podle Lesáka v minulých letech mělo MMR jeden program, který se věnoval dostupnému bydlení. Ten ale předchozí vlády nemohly financovat z veřejných zdrojů, protože tento způsob reguluje Evropská komise a pro možné financování je třeba získat výjimku. Ve skutečnosti se tak podle něj jednalo o sociálně dostupné bydlení pouze podle názvu, ale reálně v něm muselo být tržní nájemné a nemohlo nijak redukovat jednotlivé skupiny. Bydlení tak muselo být umožněno všem zájemcům. Do programu se přihlásily tehdy tři projekty v celkové hodnotě desítek milionů korun, zástupci MMR si od současné podoby slibují mnohem větší zájem.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nové byty v Rezidenci u Šárky

Nové byty v Rezidenci u Šárky nabízí komorní bydlení v přírodě. A přímé tramvajové spojení do centra

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme