Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kde jsou nejdražší byty v Evropě? No přeci v Česko-Slovensku

Česko je druhou nejméně dostupnou zemí v Evropě pro koupi vlastního bydlení
iStock
 ČTK

Česko je v Evropě druhou nejméně dostupnou zemí pro koupi vlastního bydlení. Na pořízení nemovitosti o 70 metrech čtverečních je třeba průměrně 13 hrubých ročních platů, zhruba stejně jako v minulém roce. Praha je pro pořízení bydlení třetí nejdražší metropolí po Amsterdamu a Bratislavě. Na nemovitost v hlavním městě je potřeba 14,3 hrubých ročních platů. Vyplývá to z aktuálních Property indexu poradenské společnosti Deloitte.

Reklama

Nejnovější údaje ukazují, že ze všech států je vlastní bydlení nejméně dostupné na Slovensku, kde je na jeho pořízení potřeba v průměru 14,1 hrubých ročních mezd. Česká republika, která se loni v dostupnosti umístila na nejhorším místě, se nyní posunula na předposlední příčku,” řekl vedoucí partner v oddělení finančního poradenství Deloitte Miroslav Linhart.

V Česku, stejně jako v dalších 22 zemích, průměrná cena bydlení rostla. Konkrétně se zvýšila z 3342 eur (80 tisíc korun) v roce 2021 na aktuálních 3753 eur (90 tisíc korun) za metr čtvereční, což činí 12procentní nárůst. Český rezidenční trh zaznamenal podle Linharta rychlý pokles prodejů bytů zejména v důsledku zpřísnění měnové politiky České národní banky.

FOTOGALERIE: Malé, funkční i na 20 metrech se dá bydlet pohodlně

„Hypoteční trh tak začal výrazně zpomalovat. Loni bylo uzavřeno 50 243 hypotečních úvěrů, což je o 80 010 méně než v roce 2021. Celkový objem hypoték loni přesáhl 151 miliard korun, to představuje 63procentní propad oproti roku 2021,” dodal Linhart.

Meziročně se v České republice dostavilo o 14 procent více bytů, tedy stejně jako například v Izraeli.

Byty zlevňují, nejvíc paneláky. V nabídkách se kupí ležáky

Ceny bytů a domů ve druhém čtvrtletí dále klesly, pozemky jako jediné zdražily, ukazuje index.

Přečíst článek

Co se týká nájemného bydlení, je na tom Česko ve srovnání s jinými evropskými zeměmi příznivěji. Praha, kde vyjde průměrný měsíční nájem na 14,4 eur (345 korun) za metr čtvereční, se umístila na 23. příčce z 66 zkoumaných měst. Ceny nájmů přitom v uplynulém roce podle Petra Hány, ředitele oddělení zaměřeného na nemovitosti a stavebnictví v Deloitte, v důsledku zvýšené poptávky v době nedostupnosti vlastního bydlení rostly.

„Nájemní bydlení zažívá boom zejména ve všech regionálních městech a souběžně s tím se stále více investorů a developerů začíná zaměřovat na výstavbu nájemních projektů," uvedl Hána.

Nejdostupnější vlastní bydlení mezi státy EU je podle Deloittu aktuálně v Belgii a Norsku, kde obyvatelé potřebují na koupi méně než pět hrubých ročních platů. Za nimi jsou Dánsko a Slovinsko. Momentálně nejdražší bydlení mají podle Deloitte Izraelci, kteří v minulém roce za novostavby utratili v průměru 5701 eur (137.000 korun) za metr čtvereční. Naopak nejlevnější nové byty jsou v Bosně a Hercegovině, kde metr čtvereční průměrně vyjde na 1237 eur (30 tisíc korun). Nejvyšší počet dokončených bytů společnost zaznamenala ve Francii, Polsku a Dánsku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nové byty v Rezidenci u Šárky

Nové byty v Rezidenci u Šárky nabízí komorní bydlení v přírodě. A přímé tramvajové spojení do centra

Přečíst článek
Ministerstvo pro místní rozvoj spustí na podzim program Dostupné bydlení, čeká na potvrzení Evropské komise

Snadněji k vlastnímu domovu. Ministerstvo spustí program Dostupné bydlení, čeká se jen na eurokomisaře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme