Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace loni přinesla nemovitostním fondům rekordní výnosy

Explora Business Centre v Praze 5 změnila majitele. Od skupiny  Golden Star Group ji koupil český nemovitostní fond Trigea.
Explora Business Centre
 ČTK

Nemovitostní fondy přinesly loni investorům rekordní výnosy. Podle specializovaného portálu Nemovitostni-fondy.cz dosáhlo v průměru za rok 2022 čisté zhodnocení těchto fondů 8,5 procenta, což je nejvíce za dobu jejich fungování. Předloni v průměru vynesly 6,75 procenta. Většina akciových, dluhopisových a balancovaných fondů skončila loni ve ztrátě mezi deseti až 20 procenty.

Reklama

Aktuálně funguje v ČR 31 nemovitostních fondů zaměřených primárně na pronájem nemovitostí. Nejvyšší zhodnocení podle dat portálu zaznamenaly v minulém roce fondy Jet Industrial Lease (18,4 procenta), Wood & Company podfond Retail (17,5 procenta) a fond Realia Retail Parks (15,2 procenta). Tyto tři nemovitostní fondy dokázaly udržet krok s inflací, která se v roce 2022 vyšplhala na 15 procent.

Novostavby, ilustrační foto

Nemovitostní fondy jsou nejlevnější od roku 2008

Investoři, které lákají nemovitosti, ale nechtějí do malty a cihel investovat přímo, mají jedinečnou možnost. Realitní fondy se obchodují se slevou, která tu 15 let nebyla. Háček je v tom, že ceny mohou jít ještě níže.

Přečíst článek

Retailové nemovitostní fondy v uplynulém roce podle webu v průměru vydělaly 7,3 procenta, fondy kvalifikovaných investorů 10,1 procenta. Dlouhodobě se průměrné výnosy u retailových fondů pohybují mezi čtyřmi až šesti procenty ročně, u fondů kvalifikovaných investorů mezi sedmi až devíti procenty ročně.

S inflací rostly příjmy i ceny nemovitostí

„Nemovitostní fondy mají zpravidla dlouhodobé nájemce s inflačními doložkami. S vyšší inflací jim tedy více rostou příjmy z pronájmu. A s rostoucími příjmy pak roste ve finále i ocenění nemovitostí,“ uvedl investiční poradce a odborný garant portálu Jan Traxler.

Nemovitostní fondy nakoupily tisíce nájemních bytů. A lákají velké realitní hráče i katolickou církev

Nemovitostní fondy skoupily tisíce nájemních bytů. A nájemní byznys láká i velké realitní hráče či katolickou církev

Tisíce nájemních bytů v Praze by mohly být ve vlastnictví nemovitostních fondů. Nájmy jsou vzhledem k poklesu prodejů bytů do vlastnictví na vzestupu a z aktuálního vydání studie českého realitního trhu Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) a z dnešního diskusního setkání v Praze vyplynulo, že zájem investorů o nákupy projektů po loňském útlumu začíná stoupat.

Přečíst článek

Negativně se budou podle něj nyní do zhodnocení některých nemovitostních fondů projevovat vyšší úroky z úvěrů. „Tady se budou nyní výsledky jednotlivých fondů dost rozcházet v závislosti na tom, jak vysoké mají úvěrové zatížení a na jak dlouho a za jakých podmínek mají úroky fixované," podotkl.

Pro rok 2023 predikuje většina nemovitostních fondů podle něj trochu menší výnosy než v uplynulém roce. Dlouhodobě se výnosy nemovitostních fondů pohybují mezi pěti až osmi procenty a s minimální rozkolísaností. Proto jsou mezi investory obecně vnímány jako konzervativní investice se stabilními výnosy. Mnohé nemovitostní fondy, zejména fondy pro kvalifikované investory, mají ale horší likviditu a jsou vhodné pouze jako dlouhodobá investice, uzavřel Traxler.

Ředitel pojišťovny Simplea Martin Švec
video

Zařízení pro seniory nestačí. Česká pojišťovna Simplea chystá pojistku s garancí umístění

Kolem tisícovky měsíčně by měla stát nová pojistka na budoucí umístění do centra pro seniory. Garantuje místo v dostupné vzdálenosti. Pojišťovna Simplea bude investovat do výstavby vlastních center skrze nemovitostní fond, líčí šéf pojišťovny Martin Švec.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Mohlo být i hůř. Realitní fondy kvalifikovaných investorů vynesly průměrně deset procent

Mohlo být i hůř. Realitní fondy kvalifikovaných investorů vynesly průměrně deset procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme