Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nemovitostní fondy jsou nejlevnější od roku 2008

Novostavby, ilustrační foto
Pixabay
Zdeněk Pečený

Investoři, které lákají nemovitosti, ale nechtějí do malty a cihel investovat přímo, mají jedinečnou možnost. Realitní fondy se obchodují se slevou, která tu 15 let nebyla. Háček je v tom, že ceny mohou jít ještě níže.

Reklama

Sleva, která tu dlouho nebyla

Na burzách obchodované realitní fondy, takzvané REIT (real estate investment trust), se v minulém roce dostaly do nemilosti investorů v Evropě i ve Spojených státech. „Investoři se obávají masivního přeceňování nemovitostních portfolií směrem dolů,“ říká Boris Tomčiak ze společnosti Finlord. Diskont ceny REIT oproti účetní hodnotě jejich majetku je už v případě evropských burzovně obchodovaných nemovitostních společností tak nízko, jako během finanční krize z let 2008 a 2009.

Ceny evropských REIT za poslední rok poklesly o 25 procent. „Minimum bylo dosažené v říjnu, od té doby nastalo mírné zotavení,“ říká Tomčiak. Za propadem je především obava investorů z dalšího poklesu cen nemovitostí a rostoucí náklady na novou výstavbu. "Sleva" oproti účetní hodnotě nemovitostí v portfoliu burzovně obchodovaných fondů je stále velmi vysoká, nezřídka se pohybuje i na úrovni několika desítek procent. Situace na realitním trhu je ale stále nepříznivá. Pokles cen nemovitostí pokračuje a úrokové sazby by se měly na zvýšené úrovni udržet déle, než se očekávalo.

Ještě může být hůře

„REIT fondy investují do společností, které staví, pronajímají nebo prodávají nemovitosti všeho druhu,“ vysvětluje Marek Pokorný, analytik společnosti Portu. Například realitní trh bytů i kvůli vysokým úrokovým sazbám v porovnání se situací před pár lety značně zpomalil. Drahé náklady na novou výstavbu ohrožují marže developerských společností a řada projektů nové výstavby se odkládá. „To vše ohrožuje budoucí zisky některých realitních společností, což investoři nevidí rádi. Těžit ze situace ale naopak mohou například ty realitní společnosti a fondy, které drží portfolio dobře situovaných komerčních budov,“ říká Pokorný. Lze očekávat růst nájmů a v delším horizontu i opětovné oživení celého realitního trhu. 

„Od roku 2024 by pak mělo na celém trhu nastat zlepšení situace,“ říká Tomčiak. Dlouhodobě poptávka po realitách stoupá a zároveň se postupně utlumuje výstavba nových budov. „Investoři s dlouhodobým horizontem mohou REIT nakupovat už teď, jen se musí připravit na to, že krátkodobě mohou jejich ceny ještě poklesnout,“ uzavírá Tomčiak. V případě finanční krize v roce 2008 byly REIT obchodovány za podobný diskont jako nyní.„Čím větší diskont v minulosti byl, tím vyšší zisk poté následoval. Po poslední krizi si evropské REIT během 24 měsíců připsaly zhodnocení 131 procent,“ podotýká Pokorný.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rodinný dům, ilustrační foto

Boris Tomčiak: Českým realitním fondům propadnou výnosy. Katastrofa jako v USA to ale není

Přečíst článek
Jan Hrubý, generální ředitel Remax

Ceny nemovitostí narazily na svoje dno. Padat budou už jen u paneláků, říká šéf realitky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme