Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zmizí střešní parkoviště i obvodové stěny. „Nový Hlavák“ navrhnou dánské architektonické špičky

Takto by mělo v budoucnu vypadat pražské hlavní nádraží
Se svolením Henning Larsen Architects
Petra Jansová

Odbavovací halu i okolí hlavního nádraží přemění Praha podle návrhu dánských architektů z kodaňského studia Henning Larsen Architects.

Reklama

Změna, kterou přináší vítězný návrh vzešlý ze soutěžního dialogu, je na první pohled zásadní. V podstatě chybí obvodové skleněné zdi. Vnitřek haly ale dánské studio Henning Larsen Architects víceméně zachovává. Jako odkaz k původní architektuře zůstává podlaha, mramor, obklady u metra nebo strop. Prostor Vrchlického sadů, haly a plánované zastávky tramvaje propojili architekti mohutnou dřevěnou konstrukcí.

Podívejte se, jak bude "Nový Hlavák" vypadat do následující galerie:

Studio zároveň rozdělilo Vrchlického sady na kulturní zónu, „nádražní náměstí“ a zónu pro doplňkové aktivity. Díky tomu vznikne vhodný prostor třeba pro pořádání trhů. Návrh počítá i s vysázením nové zeleně a zároveň  bere v potaz, že park bude v budoucnu kvůli nárůstu cestujících využíván intenzivněji, a přizpůsobuje tomu i cesty pro chodce. Přibýt by měly také venkovní kavárny.

Na návrh dalšího ze tří finalistů, který vzešel ze spolupráce českého ateliéru re:architekti s italskými ateliéry baukuh a YellowOffice, se můžete podívat zde:

Přímo u nádraží bude nová tramvajová zastávka

„Architekti s citem zachovávají ikonické prvky řešení původního autorského týmu a přenáší je do moderního veřejného prostoru 21. století, na který budeme moct být hrdí. Vzniklo tak unikátní řešení, které elegantně a efektivně propojuje odbavovací halu s přilehlým parkem,“ popisuje Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj.

Budova projde rekonstrukcí

Prahu čeká další miliardová investice: „Sherwood“ zmizí a z Hlaváku se konečně stane nádraží hodné metropole

Přibydou stromy, tramvajová zastávka a ubydou zbytečná parkoviště. Praha má s Hlavním nádražím velké plány, které by se mohly začít realizovat do dvou let.

Přečíst článek

Součástí projektu bude i nová tramvajová trať, která povede od Národního muzea do Wilsonovy a Washingtonovy ulice k odbavovací hale a následně ulicí Opletalova do ulice Bolzanova.

Na druhém místě se v soutěži za dánským studiem umístil tým barcelonských studií Miralles Tagliabue EMBT a OCA architects, třetí skončilo konsorcium českého studia re:architekti, italského ateliéru baukuh studio associato a italského studia Yellow Office.

Nyní bude následovat podpis smluv a dopracování studie, které bude vycházet z požadavků zadavatelů i z názoru veřejnosti vzešlého z druhého kola participace, které se uskuteční na přelomu letošního a příštího roku. Následně bude vypracována projektová dokumentace.

Takto by mohlo vypadat nové nádraží v Bubnech-Zátorech.

FOTOGALERIE: Vlakem z Úval do Černošic přes Karlovo náměstí. Na „hlavák“ se bude jezdit pod zemí

Desítky nových příměstských i dálkových linek železničních linek má v budoucnu pojmout pražské Hlavní nádraží. Vzniká studie, která vlaky „pošle" pod nynější úroveň a podle níž vzniknou v centru i nové zastávky - třeba na Karlově náměstí.

Přečíst článek

Předpokládaný začátek realizace, která by podle předběžných odhadů měla stát zhruba dvě miliardy korun, je plánovaný na rok 2028.

Henning Larsen Architects je mezinárodní architektonické, krajinářské a urbanistické studio s centry v Kodani, New Yorku, Singapuru, Sydney, Stockholmu, Berlíně a Oslu. Kromě koncertní haly Harpa v Reykjavíku mezi jeho známé realizace patří například kodaňská opera nebo Budova služeb pro veřejnost v Minneapolisu ve Spojenách státech. 

Už v říjnu by měl být první oblouk Negrelliho viaduktu přístupný veřejnosti.

Negrelliho viadukt je bariérou mezi Karlínem a historickým centrem Prahy. Má větší potenciál, říká radní Hlaváček

Už na podzim se Negrelliho viadukt otevře veřejnosti. Konkrétně jde o oblouk číslo 36, který bude dva roky fungovat ve zkušebním provozu jako pražské informační centrum.

Přečíst článek

Před hlavním vchodem secesní Fantovy budovy tak vznikne nový přechod pro chodce.

Nová magistrála. V Praze před hlavním nádražím zmizí jeden pruh

Pražskou magistrálu čekají další změny. Kromě nového osvětlení a dopravního značení plánuje město také rozšíření chodníků a nové přechody. V pondělí pražskými radními schválená studie počítá i s radikálnějším zásahem. Před secesní Fantovou budovou, která je odbavovací halou hlavního nádraží, zmizí jeden jízdní pruh.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto by mělo v budoucnu vypadat Hlavní nádraží v Praze.

Tohle není nádraží, to je pergola z Dubaje. Projekt Dánů na nový Hlavák schytává kritiku

Přečíst článek
Současně se stavbou Vltavské filharmonie dojde i na revitalizace veřejného prostranství.

Nejenom nová budova filharmonie. Na Vltavské do dvou let započne stavební revoluce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme