Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Vlakem z Úval do Černošic přes Karlovo náměstí. Na „hlavák“ se bude jezdit pod zemí

Takto by mohlo vypadat nové nádraží v Bubnech-Zátorech.
Se svolením Správy železnic
Petra Jansová

Desítky nových příměstských i dálkových linek železničních linek má v budoucnu pojmout pražské Hlavní nádraží. Vzniká studie, která vlaky „pošle" pod nynější úroveň a podle níž vzniknou v centru i nové zastávky - třeba na Karlově náměstí.

Reklama

Vlak by měl v budoucnu být jedním z nejdůležitějších dopravních prostředků v Praze, kam by měl pomoct rychle a pohodlně dovézt hlavně Středočechy. Revitalizacemi nádraží, ať už Hlavního, Masarykova nebo Smíchovského, se má zároveň Praha opět vrátit na dopravní mapu Evropy.

Jak bude vypadat nádraží v Bubnech nebo Masaryčka se můžete podívat do následující galerie:

Hlavní nádraží v Praze posílí kapacitu

I proto vzniká studie, která počítá s tím, že se výrazně posílí kapacita Hlavního nádraží. „Dálkové linky povedou ve stávající trase, ty příměstské naopak pod její úrovní,“ vysvětluje pro Newstream radní Petr Hlaváček. 

V průběhu budoucích desítek let by se tak cestující mohl dostat příměstskou linkou z Úval do Černošic přes zastávku Karlovo náměstí. Cestování se tak výrazně urychlí a navíc „přiblíží“ středočeská města Praze. 

Současně probíhá i revitalizace nádraží na Smíchově. Podívejte se, jak bude ten exponovaný dopravní uzel vypadat:

Plány na desítky let

V některých případech jde podle Hlaváčka o budoucnost vzdálenou desítky let. Někde se už ale na změně začalo pracovat. Jde například o významnou transformaci tratě z Prahy do Kladna a na pražské letiště, v jejímž rámci dojde na rekonstrukci Masarykova nádraží nebo výstavbě Nádraží Bubny. 

„Práce na bubenské nádražní budově pokračují podle plánu. Stavbaři provádějí vrty a pracují na podkladních betonech,“ uvedl před časem na svém Twitteru generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Zároveň zveřejnil i vizualizace budoucí podoby tohoto nádraží. To se spolu s nově vzniklou zastávkou Praha-Holešovice má stát součástí železniční sítě, která propojí Hlavní nádraží, Masarykovo nádraží, letiště a Kladno.

Kromě výstavby nového nádraží v Bubnech dojde i na revitalizaci Masarykova nádraží, které je třetí nejfrekventovanější stanicí na české železnici. Denně ho využije 10 tisíc cestujících. Stavební práce tam začnou na přelomu roku a potrvají do první poloviny roku 2027. Hodnota zakázky se pohybuje kolem tří miliard korun. Nádraží v Bubnech by mohlo být hotové do roku 2025.

Občanská plovárna je jedna z nejstarších říčných plováren ve střední Evropě.

FOTOGALERIE: I tak by to mohlo vypadat nábřeží pod Letnou. Auta by měli nahradit lidé

Dlouhodobě nábřeží Edvarda Beneše pod pražskou Letnou patří spíš autům či kotvícím lodím, nikoliv lidem. A to je podle architektů Miroslava Krátkého a Tomáše Jana Cieśly (Archicraft) škoda. Cílem jejich iniciativy je znovu přivést do těchto atraktivních míst život.

Přečíst článek

Projekt modernizace železnice z Prahy do Kladna s připojením Letiště Václava Havla je rozdělený na více než desítku staveb. V letech 2017 až 2020 byl rekonstruován Negrelliho viadukt, loni začala přestavba trati mezi stanicemi Kladno a Kladno-Ostrovec. Letos začala stavba části mezi Bubny a Výstavištěm Praha a začne modernizace Masarykova nádraží. Od roku 2025 se pak plánuje přestavba tří úseků mezi novou zastávkou Praha-Výstaviště a stanicí Praha-Ruzyně.

Vltavská filharmonie

Radní Hlaváček: Filharmonie není rozmařilost, přinese Praze peníze

Ve středu Praha vyhlásila výsledky mezinárodní architektonické studie na podobu Vltavské filharmonie. Projekt, který by mohl být dokončen v roce 2032, vyjde hlavní město na šest miliard. Podle radního Prahy Petra Hlaváčka ale stavbu nejde hodnotit jako rozmařilost, ale jako dobrou investici, která městu přinese peníze. „Z příkladu ze zahraničí i analýz víme, že má významný hospodářský efekt. Je to dobrá investice nejenom města a jeho kultury, ale zároveň do jeho ekonomiky,“ uvedl v rozhovoru pro Newstream Hlaváček.

Přečíst článek

Architekt Josef Pleskot

Josef Pleskot: Pražský hrad je prázdnou nádobou, měl by se do ní konečné vlít ambiciózní obsah

Jméno architekta Josefa Pleskota přitahuje zájem odborníků i široké veřejnosti. Na jeho výstavu Města v Muzeu Kampa přišlo nebývalé množství lidí. Ještě výrazněji se do povědomí české veřejnosti vepsal, když ho nově zvolený prezident Petr Pavel označil jako možného budoucího architekta areálu Pražského hradu.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto bude vypadat nový smíchovský terminál.

FOTOGALERIE: Smíchovské nádraží vypadá spíš jako brownfield. To se ale brzy změní

Přečíst článek
Nádraží v Kladně

Otevřený dopis ministrovi. Nebourejte ho, oroduje známý architekt za nádraží v Kladně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme