Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: I tak by to mohlo vypadat nábřeží pod Letnou. Auta by měli nahradit lidé

Občanská plovárna je jedna z nejstarších říčných plováren ve střední Evropě.
Se svolením archicraft
Petra Jansová

Dlouhodobě nábřeží Edvarda Beneše pod pražskou Letnou patří spíš autům či kotvícím lodím, nikoliv lidem. A to je podle architektů Miroslava Krátkého a Tomáše Jana Cieśly (Archicraft) škoda. Cílem jejich iniciativy je znovu přivést do těchto atraktivních míst život.

Reklama

„Lokace nacházející se ve výsostném historickém centru Prahy, s objekty celoměstského významu. Může být v dnešní době ještě takové místo opomíjené, dokonce částečně i nepřístupné pro veřejnost? Navíc, když jde o vltavské nábřeží? Bohužel může,“ upozorňuje dvojeice architektů ze studia Archicraft.

Nábřeží Edvarda Beneše skutečně není k lidem příliš vstřícné. I když se nachází v samém centru Prahy. Architekti Archicraft mají o možné budoucí podobě tohoto, kdysi velmi významného, městského areálu jasnou představu.  

Občanská plovárna v Praze by mohla ožít

Vize, která není nijak závazná, nejedná se ani soutěžní projekt, tedy pracuje s těmi nejideálnějšími podmínkami. „Velmi pragmaticky nicméně zohledňuje lodní provoz, zachovává dopravní tepnu, počítá s provozem kolem Strahovského tunelu,“ přibližují architekti.

Architekti svůj návrh prezentovali na Rozvojové komisi Prahy 7.

Riegrovy sady leží v Praze na Vinohradech. Jde o městský park o rozloze asi 11 hektarů.

FOTOGALERIE: V Česku se staví skvělá architektura, která dobývá i prestižní mezinárodní soutěže

Revitalizace v Riegrových sadech, kterou inicioval architekt Petr Janda, a rekonstrukce holešovické Kabelovny studia B² Architecture zaujaly porotu architektonické soutěže A+Awards.

Přečíst článek

„Městská část považuje řešení nábřeží za nanejvýš potřebné i z důvodu blízkého projektu Vltavské filharmonie. Zejména nás zaujala pozornost, kterou architekti věnují areálu občanské plovárny a parkové nábřežní ploše v blízkosti Strážního domku u Rudolfovy štoly,“ komentuje projekt Lenka Burgerová, místostarostka pro územní rozvoj a participace z Prahy 7.

A co by se tedy mohlo zlepšit? Zatraktivnit by se mohlo území vedle Strakovy akademie. Oživit by se mohla i bývalá plovárna. Celé řešené území architekti rozčlenili do tří úseků. První je ten v okolí Občanské plovárny, druhý kolem železného mola až po Letenské sady a třetí je v okolí Rudolofovy štoly. Všechny tři navíc architekti propojili promenádou v horní úrovní nábřeží.

Areál bývalé továrny se proměnil na centrům zážitkové turistiky.

REPORTÁŽ: Ruiny na jihu Moravy se proměnily na luxusní hotel

Ve více než 30 let chátrajícím brownfieldu u Znojma je nově hotel i restaurace. Přesně tak jako v Kravsku by se mělo rekonstruovat.

Přečíst článek

Martin Krupauer

Celé pohraničí je vlastně takový brownfield, říká architekt Krupauer

Brownfield? To přeci není jen Smíchov. Zanedbané plochy bez využití existují i v mnohem méně atraktivních lokalitách. „Pohraničí je v podstatě jeden velký brownfield. Vtisknout nebo vrátit takovým místům život, to je jiná architektonická disciplína,“ říká Martin Krupauer, majitel a zakladatel architektonického ateliéru A8000, v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto bude vypadat nový smíchovský terminál.

FOTOGALERIE: Smíchovské nádraží vypadá spíš jako brownfield. To se ale brzy změní

Přečíst článek
Takto bude v budoucnu vypadat okolí umělého jezera Medard na Sokolovsku.

Hausbóty v místě bývalého uhelného dolu. Na Sokolovsku vybudují nové, zelené město

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme